Οι γιατροί δεν είναι απλώς ... μετακινούμενες άσπρες μπλούζες

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Χαμηλοί μισθοί και κακές συνθήκες εργασίας "αποψιλώνουν" το ΕΣΥ! - Τι λένε στο Cretalive ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Της Κατερίνα Μυλωνά


Αποχωρήσεις γιατρών: μία κατάσταση που εξελίσσεται σε μάστιγα για τα δημόσια νοσοκομεία. Γιατροί όχι μόνο προτιμούν να εργαστούν εκτός ΕΣΥ ή και εκτός συνόρων αλλά και πολλοί από όσους έχουν δώσει ψυχή και σώμα στα δημόσια νοσοκομεία, αποφασίζουν να τα εγκαταλείψουν.
Χαμηλοί μισθοί, εξουθενωτικό ωράριο και ένα ανοργάνωτο ΕΣΥ δείχνουν την έξοδο… κινδύνου για πολλούς επιστήμονες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.


Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, αναφέρει στο Cretalive πως η απροθυμία ενός γιατρού να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. 
Οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα δύσκολες τη στιγμή που οι μισθοί είναι χαμηλοί.

Κοχιαδάκης
Ένας γιατρός θα πρέπει να δουλέψει 8ωρο, να συνεχίσει με την εφημερία και την επόμενη μέρα να καλύψει ακόμα ένα 8ωρο, αυτό σημαίνει ότι είναι «στο πόδι» 24 συν 8 ώρες. Όλα αυτά με άγχος, αϋπνία, πίεση και ενώ από τα χέρια τους και τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν, κρίνονται ανθρώπινες ζωές.
Η εφημερία πληρώνεται ως υπερωριακή απασχόληση με 2 ευρώ την ώρα ενώ μία ώρα σε ένα φροντιστήριο μπορεί να κοστίζει ως και 30 ευρώ!
Ο κ. Κοχιαδάκης αναφέρει ότι ο μισθός ενός πρωτοδιοριζόμενου είναι μόλις κατά 1,7 φορές μεγαλύτερος από ενός ανειδίκευτου εργάτη. Ένας, όμως, νέος γιατρός εντάσσεται στο δυναμικό ενός νοσοκομείου σε ηλικία 35- 40 ετών, όταν συνομήλικοί του εργάζονται σε διευθυντικές θέσεις σε άλλους τομείς.

Ο συνδυασμός, λοιπόν, κακών συνθηκών, σκληρής εργασίας, με μικρά εισοδήματα, τα χαμηλότερα της Ευρώπης, καθιστούν τη θέση του νοσοκομειακού γιατρού μη δελεαστική.
Το πρόβλημα δεν είναι πως οι θέσεις δεν προκηρύσσονται, όταν το Υπουργείο βγάζει στον «αέρα» θέσεις γιατρών και στην Κρήτη, απλά δεν ενδιαφέρεται κανείς για να τις καλύψει!
Ο κ. Κοχιαδάκης αναφέρει πως στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη σε γενικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα να έχουμε κενά στην πρωτοβάθμια υγεία.

Όπως λέει, ο κάθε απόφοιτος Ιατρικής ακολουθεί την ειδικότητα που θέλει χωρίς προγραμματισμό. Έτσι, δεν υπάρχει πρόβλεψη της κάλυψης κενών στα δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις ανάγκες τους.

Σε ερώτηση αν οι φοιτητές Ιατρικής θέλουν να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ο κοσμήτορας της Σχολής απαντά πως πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν διέξοδο στο εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα.

Για όσους φεύγουν στο εξωτερικό, αναφέρει πως εκτός από το κομμάτι της μετανάστευσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το ελληνικό Δημόσιο επενδύει για έναν νέο γιατρό 120.000 ευρώ, προκειμένου, τελικά, εκείνος να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτός συνόρων.

Πατριανάκος

Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος, αναφέρει πως ένας γιατρός που διορίζεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο λαμβάνει μισθό ύψους 1400 ευρώ ενώ είναι σε ηλικία 35 με 40 ετών, συνεπώς μπορεί ήδη να έχει οικογένεια. 
Εκτός ΕΣΥ, είναι εύκολο, ειδικά ένας αναισθησιολόγος, να βρει μία θέση εργασίας.
Φυσικά, το οικονομικό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για έναν γιατρό.

Παράλληλα, όμως, οι γιατροί καλούνται να εργαστούν σε έναν ανοργάνωτο ΕΣΥ, όπου, όπως περιγράφει ο κ. Πατριανάκος, κλινικές διαλύονται και έχουμε μετακινήσεις γιατρών, ένας γιατρός μπορεί να έχει διοριστεί στο ΠαΓΝΗ και να κληθεί να καλύψει θέση στο Ρέθυμνο ή οπουδήποτε αλλού!

Ο πρόεδρος του ΙΣΗ τονίζει πως για να μπορέσει κανείς να διοριστεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, χρειάζεται οργάνωση, επιστημονικότητα και οικονομικά κίνητρα για τον βιοπορισμό του.

Θεωρεί πως όλοι οι γιατροί, στο βάθος του μυαλού τους, έχουν το δημόσιο νοσοκομείο, όμως, υπό αυτές τις συνθήκες θα προτιμήσει κανείς να πάει στην Κύπρο, με μισθό άνω των 4.000 ευρώ, ή άλλη χώρα του εξωτερικού.
Στο συνέδριο που έγινε πρόσφατα, τα νέα παιδιά είπαν πως είναι έτοιμα να φύγουν, με τα κατάλληλα, όμως, κίνητρα, θα προτιμούσαν να μείνουν εντός συνόρων.

Σε ερώτηση αν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους γιατρούς να εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, αναφέρει πως δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν τόσες αποχωρήσεις γιατρών. Αυτή η κατάσταση αποτελεί μοχλό πίεσης για τις κυβερνήσεις διαχρονικά και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Ο κ. Πατριανάκος τονίζει πως οι γιατροί δεν είναι απλώς κάποιες… μετακινούμενες λευκές μπλούζες, πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μείνουν στο ΕΣΥ. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι που λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη, ο ίδιος περιμένει να δει τον οδικό χάρτη που θα χαράξει το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση για να γίνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό.

 

Photo by Marcelo Leal on Unsplash

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ