Οι Μηχανικοί της υγείας στον covid -19

 Οι Μηχανικοί της υγείας στον covid -19

Ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Κρήτης

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για το θέμα των ¨μηχανικών της υγείας" στην πανδημία του Covid-19 απέστειλε η ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Κρήτης

Στην επιστολή, που κοινοποιείται και στην Διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, αναφέρεται: 
"
Με στραμμένη την προσοχή στο σύστημα υγείας που παλεύει να ανταποκριθεί στην πανδημία, αγνοείται συχνά ο κρίσιμος ρόλος των τεχνικών υπηρεσιών της υγείας. Πρόκειται για τις υπηρεσίες που σε συνθήκες περιορισμένου χρόνου και πόρων κατασκευάζουν κλινικές και νέες ΜΕΘ covid μεταξύ άλλων. Πίσω από τις κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, πίσω από Βιοϊατρικό εξοπλισμό υπάρχει το έργο των Διπλωματούχων μηχανικών οι οποίοι σχεδιάζουν, μελετούν, προδιαγράφουν και υλοποιούν νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αποτέλεσμα της δουλειάς των μηχανικών είναι τα έργα αναβάθμισης και θωράκισης της ασφάλειας των δομών υγείας, οι οποίοι φέρουν εκ του νόμου και του επιστημονικού τους υποβάθρου την ευθύνη της αδιάλειπτης και ασφαλούς λειτουργίας των μονάδων υγείας. Ωστόσο δε μετέχουν στα επιστημονικά συμβούλια σε θέματα βιοϊατρικού εξοπλισμού, και εξαιρούνται από έκτακτα επιδομάτα, ζήτημα για το οποίο τοποθετήθηκε προ ημερών η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Θεωρούμε απαράδεκτες τις στοχευμένες προσπάθειες αποστέρησης του αυτονόητου επιτελικού ρόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών της υγείας σε θέματα υποδομών και εξοπλισμού.

Πληθαίνουν φαινόμενα υποκατάστασης των τεχνικών υπηρεσιών από στελέχη και τμήματα παντελώς άσχετα με το τεχνικό αντικείμενο, με αποτέλεσμα αστοχίες που προκαλούν, πέραν των σημαντικών καθυστερήσεων, σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των υποδομών. Παρατηρούνται συχνά φαινόμενα καταστρατήγησης νομίμων διαδικασιών σε διαγωνιστικές διαδικασίες που αποτελούν πλήγμα για το Δημόσιο συμφέρον. Οι νόμιμες διαδικασίες καταστρατηγούνται δε και στο επίπεδο διασφάλισης της υγείας και ασφάλειας. Η 7 η Υ.ΠΕ. Κρήτης, παρότι θα έπρεπε να αποτελεί θεματοφύλακα του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υγεία, παραβλέπει την κείμενη νομοθεσία, καθώς δεν έχει ορίσει ιατρό εργασίας ούτε συντονιστή διαχείρισης COVID-19, ενώ δεν εκτελούνται τα καθήκοντα του τεχνικού ασφαλείας.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ καταδικάζει απερίφραστα τη διαρκή άρνηση της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης να μας συναντήσει παρά τις πολύμηνες προσπάθειές μας. Υπενθυμίζοντας ξανά το αίτημα συνάντησης, δηλώνουμε ενεργά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υποκατάστασης και υποβάθμισης του ρόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας σε φαινόμενα που όχι μόνο θίγουν τον κλάδο μας αλλά θέτουν σε επισφάλεια την υγεία εργαζομένων και ληπτών υπηρεσιών υγείας, ειδικά στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία της τρέχουσας πανδημίας"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ