Οι Μικρασιάτες της Αλικαρνασσού τίμησαν την Παναγία την "Καμαριανή"

Οι Μικρασιάτες της Αλικαρνασσού τίμησαν την Παναγία την "Καμαριανή"

Τελέστηκε θεία λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφυλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κκ Προδρόμου Ξενάκη με την συμμετοχή κλήρου και κατοίκων της περιοχής


Την Παναγία την “Καμαριανή”, την δική τους Παναγία γιόρτασαν χθες οι Μικρασιάτες της Αλικαρνασσού που την λογίζουν ως την προστατιδά τους όπως και τον ΆγιοΝικόλαο.

1

Σύμφωνα με την παράδοση στις 26 Μαίου συμπίπτει η ανεύρεση  της χαμένης στο ξεριζωμό από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας της εικόνας  της Παναγίας μέσα σε μια χτισμένη καμάρα παλαιού σπιτιού χριστιανής γυναίκας,απ’όπου και πήρε το όνομα “Καμαριανή”.

1

Κατά την παράδοση η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνας τελείται την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής, πιθανόν ημέρα της ευρέσεώς της,καί έτσι σήμερα  στον ομώνυμο Ναό στην Αλικαρνασσό,τελέστηκε θεία λειτουργία χοροστατούντος του Θεοφυλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κκ Προδρόμου Ξενάκη με την συμμετοχή κλήρου και κατοίκων της περιοχής.

1

Ο κλήρος και το Εκκλησίασμα έλαβαν τις ευλογίες και τις ευχές του Επισκόπου με την παράκληση η Υπεραγία Θεοτόκος η «Καμαριανή» να σκέπει και να προστατεύει πάντοτε όσους με κατάνυξη και ευλάβεια καταφεύγουν στην Ιερά Εικόνα της.Ο Επίσκοπος ευχαρίστησε  τον παν/τατο αρχιμανδρίτη π.Διονύσιο Χαριτάκη , ο οποίος κήρυξε τον  θείο λόγο για την εορτή  της Παναγίας καμαριανής.Επίσης ευχήθηκε υπέρ υγείας τον μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κκ Θεόδωρο , λόγω της καταγωγής και της αγάπης που είχε από το νεαρό της ηλικίας του προς το εικόνισμα της Παναγίας Καμαριανής.  

1

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ:Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΙΑΝΗΣ


Η Ιερά Εικόνα της «Παναγίας Καμαριανής» βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο κατά τον 19ο αιώνα στην πόλη της Αλικαρνασσού της Μικράς Ασίας. Εκεί ζούσε μια ευσεβής Χριστιανή, την οποία επισκέφτηκε σε όνειρο η Παναγία, με μορφή μαυροφορεμένης επιβλητικής γυναίκας, λέγοντας της να εγκαταλείψει το σπίτι της γιατί αποτελούσε κτήμα δικό της. Το όνειρο επαναλήφθηκε τέσσερις φορές.

Την τέταρτη φορά η Θεομήτορ της αποκάλυψε, ότι μέσα στο σπίτι ήταν θαμμένη η Εικόνα της και υπέδειξε το μέρος, όπου έπρεπε να σκάψουν για να τη βρουν. Η γυναίκα αναζήτησε την Εικόνα και την βρήκε κάτω από μία καμάρα, γι' αυτό και της έδωσαν την επωνυμία «Καμαριανή». Την εύρεση της Εικόνος ακολούθησαν πολλά θαύματα και οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού αποφάσισαν και οικοδόμησαν Ναό προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και κατέθεσαν την Εικόνα. Γύρω από τον ναό υπήρχε περιστύλιο με πολλές καμάρες γεγονός που σύμφωνα με άλλη εκδοχή έδωσε την επωνυμία στην Ιερά Εικόνα. Ο Ναός σώζεται μέχρι σήμερα σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Η θαυματουργός Εικόνα παρέμεινε στο Ναό της στην Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας μέχρι το 1922. Δίπλα στο Ναό βρισκόταν η κατοικία της Μαριγίτσας Τακόρη, η οποία είχε και την επιμέλεια του. Η ευσεβής εκείνη γυναίκα φεύγοντας από την Αλικαρνασσό μέσα στον πανικό της Μικρασιατικής καταστροφής πήρε και την Εικόνα μαζί της ως Ιερό Κειμήλιο στην Κάλυμνο όπου και εγκαταστάθηκε. Μετά τον θάνατο της οι συγγενείς της μεταφέρονται στην Αθήνα μαζί με την Εικόνα.

Οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη και ίδρυσαν το προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο αναζήτησαν την Εικόνα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Παναγία επεφύλαξε την ευλογία να φανερώσει εκ νέου την θαυματουργό Εικόνα της στον Αρχιμ. Τιμόθεο Καλαμπερίδη προηγούμενο της Ιστορικής Μονής Αγκαράθου, ο οποίος ταξίδευσε στην Αθήνα με την επιτροπή των Αλικαρνασσέων όπου οι συγγενείς της κ. Μαριγίτσας τους παρέδωσαν την Εικόνα την οποία μετέφεραν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ν. Αλικαρνασσού.Πόθος των κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού ήταν να οικοδομηθεί Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο οποίος θεμελιώθηκε το έτος 1986, αποπερατώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου 2003.

Η Εικόνα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου. Είναι φορητή-σκαφωτή Εικόνα, ανυπόγραφη και προέρχεται πιθανότατα από Μοσχοβίτη Αγιογράφο. Χρονολογικά τοποθετείται ανάμεσα στα μέσα του 14ου αιώνα έως και τον 16ο αιώνα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ