Οι νυχτερίδες δεν είναι και τόσο τρομακτικές, αρκεί να τις γνωρίσουμε!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ μιλά στο Cretalive για την εκπαιδευτική βαλίτσα για τις νυχτερίδες και τα σπήλαια της Ελλάδας που ετοίμασε το πρόγραμμα LIFE GRECABAT

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Ό,τι δεν γνωρίζουμε, μας φαίνεται τρομακτικό. Το ίδιο ισχύει και για τις νυχτερίδες που, όμως, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε!

Το πρόγραμμα LIFE GRECABAT παρουσιάζει για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου, πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τον οικότοπο των σπηλαίων και τις νυχτερίδες της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων προτύπων, στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στο περιβάλλον.

νυχτερίδες 1

Το εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε βάσει των προδιαγραφών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση του στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Η εκπαιδευτική βαλίτσα στοχεύει στην ανάπτυξη των αναγκαίων δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών/ριών μέσω της συζήτησης, της αντιπαράθεσης απόψεων, της κριτικής έρευνας, της δημιουργικής επεξεργασίας και δράσης.

 

Περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη σχέση των νυχτερίδων και των σπηλαιόβιων ασπονδύλων ειδών με το περιβάλλον τους, την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των φυσικών αυτών οικοσυστημάτων.

 

Περιλαμβάνει πλήθος απλών αλλά και πιο σύνθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά διαφορετικής ηλικίας, που μπορούν να υλοποιηθούν ατομικά και ομαδικά σε εσωτερικούς χώρους ή στην ύπαιθρο, προσφέροντας την δυνατότητα εξοικείωσης με την επιστημονική μεθοδολογία (παρατήρηση, διατύπωση υποθέσεων, δειγματοληψίες στην ύπαιθρο, εξαγωγή συμπερασμάτων) και τόνωσης της φαντασίας μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και  δημιουργικής γραφής.

 

Όλο το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στον σύνδεσμο: https://www.lifegrecabat.eu/el/news-articles/299

Σπήλαιο
Σπήλαιο Ζεστών Νερών

Ο Δρ. Επιστημών Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπαμιχαήλ, Project Manager LIFE GRECABAT, εξηγεί στο Cretalive πως «το έργο LIFE-ΦΥΣΗ «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» (LIFE17 NAT/GR/000522 – LIFE GRECABAT), έχει σαν στόχο του τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης 10 ειδών χειρόπτερων (Παραρτήματα II-IV Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) και του οικοτόπου των σπηλαίων (οικότοπος 8310, Παράρτημα Ι Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ), βοηθώντας παράλληλα την επιβίωση της μοναδικής σπηλαιόβιας ζωής (δεκάδες ενδημικά είδη ασπόνδυλων της Ελλάδας).»

Γιώργος Παπαμιχαηλ
Ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ

Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν: 

  • Εφαρμογή σειράς επιδεικτικών δράσεων διατήρησης σε 10 περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. 
  • Τοποθέτηση προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης για τα σπήλαια και τη σπηλαιόβια ζωή (σε 3 επιλεγμένα σπήλαια). 
  • Δημιουργία πρωτότυπης, μικρού κόστους, αυτόνομης συσκευής καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων για την παρακολούθηση των σπηλαίων.      
  • Ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για την προστασία και διαχείριση των επιλεγμένων ειδών και του οικοτόπου, μέσω της δημιουργίας και θεσμοθέτησης Εθνικών Σχεδίων Δράσης.  
  • Επιλογή και θεσμοθέτηση «μικροαποθεμάτων σπηλαίων» (προετοιμασία θεσμοθέτησης και σήμανση). 
  • Ενημέρωση και κατάρτιση  των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων (κρατικές υπηρεσίες, ΟΤΑ, σπηλαιολογικοί σύλλογοι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες γης κ.α.) με σκοπό την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών πιο φιλικών για τις νυχτερίδες και τα σπήλαια, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.  
  • Δημιουργία δικτύου εθελοντών για την παρακολούθηση, προστασία και ορθή διαχείριση των σπηλαίων και άλλων καταφυγίων χειροπτέρων. 
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικολογική σημασία των νυχτερίδων, των σπηλαίων και της σπηλαιόβιας ζωής, τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη διατήρησή τους, αλλά και το εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία τους. 
  • Διαμόρφωση κατευθύνσεων / προδιαγραφών για την ορθή αξιοποίηση και δημιουργία νέων ευκαιριών για επιχειρηματικές δραστηριότητες συμβατές με τις ανάγκες διατήρησης του γεωλογικού, αρχαιολογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος των σπηλαίων. 

νυχτερίδες 1

Σχετικά με το πρόγραμμα LIFE GRECABAT

 

To πρόγραμμα LIFE-ΦΥΣΗ «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» («Greek Caves and Bats: Management Actions and Change of Attitude», (LIFE17 NAT/GR/000522 – LIFE GRECABAT) έχει κύριο στόχο να βελτιώσει την κατάσταση διατήρησης 10 ειδών νυχτερίδων και του οικοτόπου των σπηλαίων (οικότοπος 8310) σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, βοηθώντας παράλληλα στην επιβίωση της ιδιαίτερης σπηλαιόβιας ζωής που υπάρχει στην Ελλάδα.

νυχτερίδες 1

Το πρόγραμμα αποτελεί την πρώτη πανελλαδική προσπάθεια διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης των νυχτερίδων (χειρόπτερων), των σπηλαίων και της ζωής που φιλοξενούν, επιχειρώντας να γίνει παράδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισής τους σε εθνικό επίπεδο.

Με προϋπολογισμό 1,27 εκατ. ευρώ και διάρκεια 4,5 έτη, το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Το έργο υποστηρίζουν το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συντονιστής - Δικαιούχος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και εταίροι: το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Πράσινο Ταμείο, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ) και η ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

crecabat

Δείτε επίσης:

Μία… Κρητικιά αράχνη σπηλαιόβιο είδος της χρονιάς για το 2021

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ