Οι οικογενειακοί εφιάλτες στην...σκιά της καραντίνας

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης ενισχύεται περισσότερο και σε τοπικό επίπεδο, με αφορμή το "Μένουμε Σπίτι"

Πιο γρήγορα και από τον κορωνοϊό... εξαπλώνονται τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, εν μέσω της πανδημίας και της καραντίνας.

Η πρόεδρος του συνδέσμου μελών γυναικείων σωματείων νομού Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη προέβη σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην ΕΡΤ Ηρακλείου:

“Η κατάσταση που βιώνουν ορισμένες γυναίκες είναι εφιαλτική. Κάποιες παίρνουν τηλέφωνο και κλείνουν αμέσως. Δεν μπορούν να μιλήσουν, παρότι προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους”.

Μία περίπτωση που θυμάται χαρακτηριστικά η κ. Παχιαδάκη αφορά μία γυναίκα η οποία “τηλεφώνησε στις 4 και μισή το πρωί στην 24ωρη γραμμή που έχουμε. Το σήκωσε η ψυχολόγος μας και άκουσε φωνές και κλάματα παιδιών. Γινόταν χαμός. Μόλις πήγε να μιλήσει η γυναίκα, κόπηκε η επικοινωνία”.

Οι οικογενειακές τραγωδίες επιβαρύνουν και τα μικρά παιδιά τα οποία συμβιώνουν μαζί τους. Στη μικρή και αθώα τους ψυχή εντυπώνονται τραύματα, πληγές που δεν κλείνουν ποτέ.

“Εδώ και 20-25 χρόνια κάθε μέρα είμαστε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο, του αναγκαστικού εγκλεισμού, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης ενισχύεται περισσότερο” παρατήρησε η κ. Παχιαδάκη.

Υπάρχει ... φάρμακο για την αντιμετώπιση αυτής της αρρώστιας; Φυσικά και η υπάρχει!

“Ετοιμάσαμε κάποιες αφίσες τις οποίες τις συναντάτε σε σημεία αναφορά, σε καταστήματα που είναι ανοιχτά, όπως τα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης. Οι αφίσες αυτές έχουν διανεμηθεί σε όλη την Κρήτη. Φτιάξαμε επίσης κι ένα βίντεο, που προβάλλεται στις οθόνες των σούπερ μάρκετ. Προτρέπει τις γυναίκες να μιλήσουν μαζί μας. Υπάρχει λύση, υπάρχει διαφυγή. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Ο ρόλος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη γυναίκα, να καταλάβει ότι κάποιος μπορεί να τη βοηθήσει” κατέληξε η κ. Παχιαδάκη.


10 Πρακτικές Συμβουλές Διαχείρισης της Ενδο-οικογενειακής Βίας Σήμερα!

1. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και πράττουμε με ηρεμία και λογική.
2. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ειρηνικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια.
3. Μιλούμε με κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο σχετικά με την κατάσταση στο σπίτι μας και ζητούμε την βοήθεια του.
4. Βρίσκουμε ή τροποποιούμε ένα ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι, που να κλειδώνει, και το κλειδί το έχουμε πάντα μαζί μας.
5. Βάζουμε στις ταχείες κλήσεις του τηλεφώνου μας, τους αριθμούς Άμεσης Επέμβασης, 100 και 112.
6. Βρίσκουμε τρόπους να "δραπετεύουμε" μέσα από καθημερινές δραστηριότητες που μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα.
7. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κάποιας μορφής σωματική άσκηση, μόνη ή παρέα με τα παιδιά μας, κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο. Θα μας βοηθήσει σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά.
8. Χρησιμοποιούμε σαν αφορμή τις εξωτερικές υποχρεώσεις μας για να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μακριά από τον θύτη (Μήνυμα στο 13033).
9. Αξιοποιούμε αυτή την χρονική περίοδο για να φτιάξουμε ένα μελλοντικό πλάνο. Συζητούμε με ειδικό σχετικά με την κακοποίηση που βιώνουμε.
10. Αναζητούμε καινούργιους στόχους και σκεφτόμαστε τρόπους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αυριανή ζωή μας.

Φροντίζουμε να μιλήσουμε άμεσα με ειδικούς.

Είμαστε στην διάθεση σας, 24 ώρες το 24ωρο.
801.11.16000(μόνο από σταθερό) & 2810-242121 & 69743010111

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ