Οινοποιία Δουλουφάκη Enotria: Τρία στα τρία!

Οινοποιία Δουλουφάκη Enotria: Τρία στα τρία!

Η οινοποιία Δουλουφάκη μας προσφέρει την εκπληκτική τριάδα Enotria, μια σειρά που επαναπροσδιορίζει την έννοια του προσιτού, καθημερινού κρασιού.

Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η δημιουργία ενός ακριβού  κρασιού μικρής ποσότητας είναι πιο εύκολη από την παραγωγή μιας αξιόλογης σειράς καθημερινών κρασιών. Γιατί στην πρώτη περίπτωση ο οινοποιός νταντεύει 3-4 βαρελάκια χωρίς περιορισμούς  κόστους, χρόνου και στυλ, ενώ στην δεύτερη πρέπει να διαχειριστεί μεγαλύτερους όγκους, να διασφαλίσει καθαρότητα  και σταθερότητα στη φιάλη, να επιτύχει μια γεύση που να αρέσει σε πολλούς αλλά και να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς του κόστους προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός.

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνει σε σχεδόν απόλυτο βαθμό ο Νίκος Δουλουφάκης με την σειρά του Enotria. Βέβαια ο εμβληματικός παραγωγός από τις Δαφνές Ηρακλείου έχει εδώ και χρόνια καταλάβει –όπως και όλοι οι συνάδελφοί του ανά την υφήλιο- ότι στο τέλος της ημέρας μπορείς να είσαι μόνον όσο καλός σου επιτρέπει η βασική σου σειρά. Ως εκ τούτου έχει βάλει στον ποιοτικό υπερσυμπιεστή την βασική του σειρά, προσφέροντας –ή ακριβέστερα χαρίζοντας- μια τριάδα κρασιών που το ένα είναι καλύτερο από το άλλο!

douloufakis krasia

Το Enotria Λευκό  βασίζεται στο γνωστότερο σταφύλι της  Κρήτης Βηλάνα, όμως η προσθήκη σοφών δόσεων Sauvignon Blanc και Μοσχάτου ανεβάζει το blend σε άλλα επίπεδα. Και δεν είναι μόνο η εκφραστικότητα του μανταρινιού, του άγουρου ανανά και του φρεσκοκομμένου άχυρου που εντυπωσιάζει, αλλά και η δροσιά  στο στόμα. Φυσικά το τελευταίο είναι ελαφρύ και λεμονάτο, ωστόσο δεν χάνει διόλου την μεστότητά του, αρετή που του επιτρέπει να σταθεί ιδανικά πλάι σε ζυμαρικά με λαχανικά, σαλάτες, ορεκτικά με τυρί και φυσικά οστρακόδερμα.

Για το Enotria Ροζέ o Κρητικός παραγωγός έχει επιλέξει ένα blend Κοτσιφαλιού- Syrah και μια εκχύλιση που έχει προσδώσει ένα κλασσικό ροδί χρώμα. Εντούτοις τίποτα εδώ δεν είναι “old school” αφού το εκρηκτικό άρωμα χαρίζει μια πανδαισία φράουλας, μπανάνας και τραγανών μήλων, ενώ την αρχική γλύκα στο στόμα διαδέχεται το μπρίο των ημιορεινών αμπελώνων των Δαφνών που στήνει ένα γλυκόξινο, πιπεράτο πανηγύρι. Ένα απόλυτο  πασπαρτού για το  τραπέζι είτε αυτό περιλαμβάνει λαδερά και ελαφριά κοκκινιστά πιάτα είτε spring rolls και sushi! 

Το Enotria Ερυθρό είναι ένα blend από Syrah, Κοτσιφάλι και Λιάτικο τα οποία προέρχονται από αμπελώνες χαμηλών αποδόσεων και οινοποιούνται ξεχωριστά σε inox. Επιλογή που δικαιώνει απόλυτα με αναπάντεχη συμπύκνωση κερασιού, ευκαλύπτου και ευγενούς δέρματος αλλά και πιπεράτη αρμονία βασισμένη στην τέλεια ισορροπία γλύκας, οξύτητας και όμορφων τανινών. Συνεπώς εδώ δεν έχουμε ένα κρασάκι αλλά μια εύσωμη επιλογή που δεν θα φοβηθεί ιμάμ,  όσπρια με ντομάτα αλλά ούτε και  κοκκινιστά κρέατα. 

Εκφραστική, μοντέρνα, αξιόπιστη και με 3 ισοδύναμα μέλη, η σειρά Enotria θέτει τον πήχη της καθημερινής απόλαυσης και του value for money σε δυσθεώρητα ύψη για τον ανταγωνισμό. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένας φίλος του κρασιού;

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ