Οργή των σεισμόπληκτων - Με πανό στην Αποκεντρωμένη, ζήτησαν λύσεις!

Newsroom
Newsroom

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην παραλιακή του Ηρακλείου

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως "Δεν είμαστε επαίτες", "Ζητάμε το αυτονόητο" και "1300 φάκελοι, 8 άδειες", "Απλοποιήστε τις διαδικασίες", "Κατεδαφίστε επιτέλους τα κόκκινα", οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου, του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων αλλά και γειτονικών περιοχών, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ζητώντας το αυτονόητο...

seis

sei

se

Ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας "Η Ελπίδα" προχώρησε στην επίδοση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου καθώς και αναλυτικού υπομνήματος στην Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη, σε μία κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα.

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, 1453 κίτρινα σπίτια έχουν ελεγχθεί κι έχουν πάρει έγκριση μόνον δύο φάκελοι! Αυτό επισήμανε ο Δήμαρχος Αρχανών - Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, τονίζοντας παράλληλα ότι 471 "κόκκινα" κτίσματα έχει μόνον ο Δήμος του...

Αυτό που σημείωσαν όλοι οι παριστάμενοι είναι ότι θα προκληθεί κοινωνική "έκρηξη" όταν οι κάτοικοι κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν ή θα πάρουν...

Σε αυτή τη φάση, πάντως, έχουν μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων περίπου 60 εκ. ευρώ αλλά οι σεισμόπληκτοι δεν μπορούν να τα λαβουν καθώς δεν προχωρά η διαδικασία έγκρισης των φακέλων!

se

Επίσης επισημάνθηκε ότι όσοι κατοικούν στους οικίσκους, κι έχασαν τα σπίτια τους, εξαιρέθηκαν από το επίδομα market pass επειδή θεωρούνται... φιλοξενούμενοι! Ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, παρά τις σχετικές εξαγγελίες...

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης επισήμανε ότι θα κατατεθούν 8.000 φάκελοι για όλα τα κτήρια, είτε "πράσινα", είτε "κίτρινα" είτε "κόκκινα" ενώ έως και σήμερα έχουν κατατεθεί 1.200 φάκελοι κι έχουν εγκριθεί μόλις 8!

Παράλληλα, σε πάνω από 100 υπολογίζονται τα ετοιμόρροπα... Σύμφωνα δε, με τον κ. Κοκοσάλη, οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας εκτιμώνται στα ... 200 εκ. ευρώ και του Δήμου  Αρχανών - Αστερουσίων στα 80 εκ. ευρώ!

Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος "Ελπίδα", που ζήτησε τη στήριξη της κ. Κοζυράκη, επισήμανε

"17 μήνες μετά το σεισμό περιμένουμε απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποσχέσεων.
1. Πότε θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής;
2. Πότε θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες;
3. Πότε θα μας απαντήσουν για τον ΦΠΑ εργασιών στα σεισμόπληκτα κτίρια;
4. Πότε θα πάρουν όλοι οι δικαιούχοι την οικοσκευή που δικαιούνται;
5. Ποιό θα ειναι το ενιαίο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την περιοχή;
6. Τι θα γίνει με τις δεσμεύσεις των χρημάτων από τους "ακατάσχετους" λογαριασμούς;
7. Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων σε σεισμόπληκτες περιοχές;
8. Έως πότε θα χάνονται σπίτια και περιουσίες σεισμόπληκτων πολιτών για ένα κομμάτι ψωμί".

Η κ. Κοζυράκη τόνισε ότι πρώτο μέλημα όλων είναι να απορροφηθούν τα χρήματα και να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε...  Δεσμεύτηκε επίσης ότι τα αιτήματά τους θα μεταφερθούν αρμοδίως και θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να ακολουθηθεί το ίδιο μάστερ πλαν που υπήρξε για την Εύβοια.

gkant

O Πρόεδρος του Συλλόγου "Η Ελπίδα", Κώστας Γκαντάτσιος έκανε λόγο για αντιμετώπιση των σεισμόπληκτων στην Κρήτη με δύο ταχύτητες...

Οι πληγέντες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν, όπως είπαν.

apo

Στις κινητοποιήσεις των σεισμοπλήκτων οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ 

Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» συμμετείχαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης.
    Οι βουλευτές προχώρησαν σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά ζητήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι, καταθέτοντας Αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς το υπόμνημα του Συλλόγου. 
    «Η ανοχή και η υπομονή τελείωσαν. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου 1,5 χρόνο τώρα, με ασάφειες, κούφιες υποσχέσεις και επικοινωνιακά τερτίπια. Αυτή τη στιγμή δεκάδες άνθρωποι μένουν ακόμα σε οικίσκους, χιλιάδες αιτήσεις για αποκατάσταση κτιρίων εκκρεμούν, ενώ κατάσχονται από τα funds οι περιουσίες τους και τα χρήματα της αρωγής από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
    Οι ευθύνες που βαραίνουν τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι τεράστιες. Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι επειδή ήρθε, ήπιε τις ρακές του και έβγαλε φωτογραφίες στα χαλάσματα, ξεμπέρδεψε, είναι γελασμένος. 
    Απαιτούμε τώρα άμεσες λύσεις και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισαν οι βουλευτές.

4456778

Ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

"Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και τον Παντελή Κουτάντο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου, παρευρέθηκαν στην κινητοποιήσων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση των σεισμόπληκτων στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων που 18 μήνες μετά τον καταστροφικό, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις, τα προβλήματα των πληγέντων συνεχίζονται και επιδεινώνονται.
Η κωλυσιεργία, η γραφειοκρατία, τα εμπόδια και οι εκβιασμοί για να μην λύνονται προβλήματα, δεν είναι καινούργια πρακτική. Είναι το διαχρονικό παιχνίδι όλων των κυβερνήσεων αλλά και Περιφέρειας - Δήμων για να κρύψουν ότι το μέλημα τους είναι να ενισχύουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα σχέδιά τους και όχι το λαό και τις ανάγκες του.
Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για σεισμό, πλημμύρες, πυρκαγιές, το πρόσφατο εγκληματικό περιστατικό με τον σιδηρόδρομο και τους 57 νεκρούς, αποδεικνύεται ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ικανοποίηση ζωτικών ανθρώπινων αναγκών θεωρούνται κόστος γιατί δεν έχει κέρδος για τους λίγους.
Απόδειξη ότι το κράτος τους είναι φιλικό και fast track εξυπηρετικό για τους λίγους είναι η σκανδαλώδης συμπληρωματική χρηματοδότηση με 104 εκ. ευρώ στην ΤΕΡΝΑ για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, εκτός των 180 εκ. ευρώ που την προικοδότησε το ελληνικό δημόσιο κατά την αρχική σύμβαση. Ενώ τα δίνουν όλα για όλα στο κεφάλαιο, 17 μήνες τώρα, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πληγέντες, ροκανίζει το χρόνο με ψεύτικες υποσχέσεις, την ίδια ώρα που μέχρι σήμερα μόλις 8 φάκελοι έχουν ανοίξει από τους 1200 που έχουν κατατεθεί για αποζημίωση!
Και όχι μόνο αυτό. Αλλά οι σεισμόπληκτοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση των «κορακιών», των funds στην κατοικία τους ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία των λαϊκών οικογενειών, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Συγκεκριμένα μέχρι πρόσφατα έχουν καταχωρηθεί στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου 12 κατασχέσεις ακινήτων σε κτηματικές περιφέρειες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων από 24-03-2022 έως 28-02-2023 και μάλιστα πριν καν λήξει η αναστολή -λόγω συνεπειών του σεισμού- των πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι καταγγελίες  των σεισμόπληκτων ότι υπάρχουν δεσμεύσεις λογαριασμών των χρημάτων της αρωγής.
Η υπομονή έχει εξαντληθεί. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Διότι ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!
Το ΚΚΕ καλεί τους πληγέντες, τους φορείς του, όλους τους κατοίκους των πληγέντων δήμων, σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι γονέων, άλλους φορείς του νομού Ηρακλείου, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να δυναμώσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους. 
Πρέπει να πιάσουν το νήμα των συγκλονιστικών συλλαλητηρίων του τελευταίου μήνα για το έγκλημα στα Τέμπη και να επιλέξουν : Ή θα συνεχίσουν να ζουν στη μιζέρια και ξένοι στον τόπο τους, χωρίς σπίτι, χωρίς τα υπάρχοντά και τις δουλειές τους στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα ακολουθήσουν τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.
Ο λαός της περιοχής έχει πλέον τεράστια εμπειρία και πρέπει να την αξιοποιήσει. Τώρα είναι η ώρα να διαλέξουμε: Ή τις ζωές μας ή τα κέρδη τους ! Όλοι στον αγώνα , με ΚΚΕ δυνατό"!


apo

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ