Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών ζήτησαν από τον νέο Υπουργό

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών ζήτησαν από τον νέο Υπουργό
Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών "ξεδίπλωσαν" τα προβλήματα των παραγωγών όλης της χώρας, εστιάζοντας στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής

Της Κατερίνας Παντινάκη

Μέτρα ουσίας και όχι ... μέτρα-τρικ ζήτησαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, πρωην ΠΑΣΕΓΕΣ) από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, με τον οποίο συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών "ξεδίπλωσαν" τα προβλήματα των παραγωγών όλης της χώρας, εστιάζοντας στις αυξήσεις σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα αλλά και στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευτεί το κόστος παραγωγής. Όπως αναφέρει στο Cretalive ο Μύρων Χιλετζάκης - εις εκ των Κρητικών που συμμετείχαν στη συνάντηση - στο τραπέζι τέθηκαν διάφορα θέματα όπως τα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι εργάτες γης.

Ο Μύρων Χιλετζάκηςαγροτικης ανάπτυξης

Στη συνάντηση, από την Κρήτη, έδωσαν το παρών το μέλος της ΚΕΟΣΟΕ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, το μέλος της προσωρινής διοίκησης της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείο Σταύρος Γαβαλάς, το αν.μέλος της προσωρινής διοίκησης Μύρων Χιλετζάκης και το μέλος της προσωρινής διοίκησης της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών κατέστησαν σαφές ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρώην Υπουργό δεν είναι μέτρα ουσίας και δεν καλύπτουν, ζητώντας παράλληλα, τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Όπως είπε στο Cretalive, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, χαρακτηριστικά παραδείγματα των προβλημάτων είναι το καθεστώς με το πετρέλαιο που ζητούν να επιστρέψει στην προ του 2016 κατάσταση, όταν δινόταν επιστροφή συνολικού ποσού 180 εκ. ευρώ σε όλους τους αγρότες, ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια.

Παράλληλα τα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ζητούν να τεθούν σε ισχύ καθ'όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά το διάστημα από τον Αύγουστο ως τον Ιανουάριο, που στην ουσία καλύπτει μόνο τις στεγασμένες καλλιέργειες.

Την ίδια ώρα, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έκρηξη των τιμών σε λιπάσματα και φάρμακα έχουν φέρει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. 

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, σε αυτή την πρώτη - και θετική - συνάντηση με τον υπουργό ζήτησαν ουσιαστικές λύσεις για τη στήριξη του μικρού πια αριθμού αυτών που παράγουν.

Από την πλευρά του ο Υπουργός επέδειξε θετική στάση, με τη συζήτηση να εξελίσσεται σε καλό κλίμα και τον κ.Γεωργαντά να σημειώνει πως η πόρτα του είναι ανοιχτή για όλους.

Το επόμενο διάστημα η Ομάδα Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης θα επανέλθει στο γραφείο του Υπουργού, αυτή τη φορά για να συζητήσει συγκεκριμένα τα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα της Κρήτης.

αγροτικης ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ