Π. Σπανός: “Η Σπιναλόγκα δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο σαν χρυσή αγελάδα”

Newsroom
Newsroom

Θέση στις εξελίξεις που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του τουριστικού Δήμου Αγίου Νικολάου, παίρνει με παρέμβασή του ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σπανός.

Ο γνωστός καρδιοχειρουργός, δεν αποτελεί μόνο μια εμβληματική προσωπικότητα με πολύχρονη και διεθνώς αναγνωρισμένη παρουσία στον χώρο της ιατρικής, αλλά παράλληλα είναι ο ιδρυτής μιας σύγχρονης εταιρείας στον χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού, που διακρίνεται τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις όχι μόνο στον Άγιο Νικόλαο και την Κρήτη, αλλά σε πολλούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς και το εξωτερικό.

Είναι γνωστό πως διαχρονικά λειτουργεί ως σεμνός και μετρημένος άνθρωπος που αγαπά τον τόπο, ζει όλη την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή, έχει υποστηρίξει χορηγικά την λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και ενδιαφέρεται για την στήριξη της τοπικής ανάπτυξης και της προόδου στη δεύτερη πατρίδα του – ως Κύπριος πρόσφυγας – που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «επιλέξαμε να ζήσουμε και να επενδύσουμε σε αυτό τον όμορφο τόπο».

Αναφορικά με το θέμα της οχυρής νησίδας Σπιναλόγκα, υπογραμμίζει: «Αρχικά, την αυτοτελή εγγραφή της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Σπιναλόγκα αποτελεί ένα ξεχωριστό Μνημείο και δεν μπορεί να είναι απλά ένα «φρουριάκι» μεταξύ πολλών άλλων ενετικών φρουρίων στην Μεσόγειο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού απλά σαν μια χρυσή αγελάδα που παράγει έσοδα για το ταμείο του χωρίς να αποδίδει το ελάχιστο για τον τόπο μας. Και σίγουρα δεν είναι αποδεκτό να σχεδιάζεται η δημιουργία καντίνας/ εστιατορίου στο νησί. Το Υπουργείο Πολιτισμού αντί να ψάχνει τρόπους να αυξήσει τις εισπράξεις του μέσω της Σπιναλόγκα οφείλει να δαπανήσει πόρους ώστε να ανατραπεί η αρνητική εισήγηση της ICOMOS για την ένταξη του μνημείου στην UNESCO. Να συγκεντρώσει όλους τους απαραίτητους επιστήμονες και ανθρώπους της διανόησης και μαζί με τους τεχνοκράτες, στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου να τεκμηριωθεί σωστά ώστε να υποβληθεί εκ νέου το αίτημα για αυτοτελή εγγραφή».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Πηγή: anatolh.com - Μιχάλης Ατσαλάκης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ