Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Χανιά

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Χανιά

Την Τρίτη 19 Μαίου

Κάλεσμα για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαίου, στις 12:30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Χανίων: 

Στις 11 Μαρτίου 2020 μαζί με την απαγόρευση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων απαγορεύτηκε και η λειτουργία των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης με φυσική παρουσία. Σε αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ήρθαμε αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές και δυσκολίες τόσο στο κομμάτι της διδασκαλίας -ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των εξ αποστάσεως μαθημάτων -αλλά και συνολικότερα των εργασιακών συνθηκών λόγω της υπαγωγής πολλών επιχειρήσεων σε αναστολή. Με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας τα οποία εξέδιδαν τη μια ΠΝΠ μετά την άλλη και με σοβαρότατες ελλείψεις στην έγκαιρη αποσαφήνιση του εργασιακού πλαισίου χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου, οι συνάδελφοι στον ευρύτερο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα  από την εργοδοσία. Στις βδομάδες που ακολούθησαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, το Σωματείο δέχτηκε καταγγελίες για μια σειρά από επιχειρήσεις, που αφορούσαν όλο το φάσμα της εργοδοτικής ασυδοσίας με τις πλάτες Υπουργείων και Κυβέρνησης: βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις, μαύρη-αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκβιαστικά διλήμματα, αξιοποίηση του έκτακτου επιδόματος για περαιτέρω αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. 

Με την εξαγγελία επαναλειτουργίας των δομών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έρχονται στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά τα τεράστια προβλήματα προστασίας των μαθητών και των συναδέλφων στους χώρους εργασίας. Προκαλούν ανησυχία τόσο η κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και της υλικοτεχνικής υποδομής. Είναι προφανές ότι το μέτρο για 1,5 μέτρα απόσταση μεταξύ των μαθητών, πράγμα που σημαίνει 7 τ.μ. για κάθε μαθητή, δεν έχει καμία εφαρμογή για την πλειοψηφία των ΦΜΕ και ΚΞΓ ή Κέντρων Μελέτης και ΚΔΑΠ, όπου υπάρχουν αίθουσες κάτω των 30 τ.μ. και τμήματα ακόμα και με 9  μαθητές!   

Με την επαναλειτουργία των δομών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης καλούνται ξανά στις αίθουσες μαθητές και συνάδελφοι, πολλοί από τους οποίους, είτε οι ίδιοι είτε άτομα του άμεσου οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,. Κράτος και εργοδοσία για μια ακόμα φορά μετακυλούν σε όλους εμάς την ευθύνη για τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσουν αυτοί! Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η σύσταση της ΟΕΦΕ για συνέχεια της τηλεκπαίδευσης αφού γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των χώρων δεν πληροί τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας και η τηλεργασία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις από κακοπληρωμένη ως απλήρωτη. 

Και μέσα σε όλα αυτά το Υπουργείο προχωρά στη θεσμοθέτηση μέτρων για την παιδεία που έχουν στο στόχαστρο τη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου, μέτρα που εναρμονίζονται με τις κατευθυντήριες, εδώ και χρόνια επεξεργασμένες,  της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ. Ένα προς ένα τα άρθρα που διατρέχουν τις σελίδες του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου καταδεικνύουν κατάφωρα τη στρατηγική της Κυβέρνησης για κλείσιμο σχολείων και τμημάτων, απολύσεις εκπαιδευτικών, χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, στενό πλέγμα ελέγχου του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, λειτουργία των σχολικών μονάδων με ιδιωτικο – οικονομικά κριτήρια. Η  τροπολογία που  προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση από την τάξη, με πρόσχημα τις ευπαθείς ομάδες μαθητών, δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη). 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι μπροστά σε όλα αυτά απαιτούμε:

•    Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Να τηρείται αυστηρά η αναλογία των πέντε (5) τετραγωνικών μέτρων για κάθε μαθητή/εκπαιδευτικό ανά τάξη, απαραίτητα με φυσικό αερισμό.  Να παρέχονται δωρεάν με ευθύνη του εργοδότη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.α.). Να απολυμαίνονται συχνά όλοι οι χώροι.
•    Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και οι εργαζόμενοι γονείς. Να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων αυτών με παροχή πρόσθετης ειδικής άδειας.
•    Να τηρηθούν οι συμβάσεις εργασίας στο ακέραιο χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή, με όλες τις ώρες εργασίας δηλωμένες ανεξάρτητα από τη φύση της. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Να μη γίνει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού.
•    Να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση του μαθήματος. Να υπάρξει ειδική ρύθμιση στη σύμβαση εργασίας στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν μαθητές που δεν παρακολουθούν τα δια ζώσης μαθήματα. 

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ
Μένουμε δυνατοί- Μένουμε αλληλέγγυοι- Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας!


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/5, ΣΤΙΣ 12.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ