Παράσταση διαμαρτυρίας των Ρομά στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ζητούν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους
Χωρίς την παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, λόγω του πένθους στην οικογένειά του μετά την απώλεια του αδελφού του, ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με την αντιδήμαρχο Αριστέα Πλεύρη να τον αναπληρώνει.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, στην αίθουσα εισήλθε αντιπροσωπεία των Ρομά από τον Σύλλογο Ελλήνων Ρομά "Η Ελπίδα" διατυπώνοντας το αίτημα της κοινότητάς τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό.
Όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στο σώμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Κατσαρής τόνισε: "Βαρεθήκαμε να ζούμε στο σκοτάδι. Η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη. Τα παιδιά μας συνυπάρχουν με τα ποντίκια. Χρειαζόμαστε άμεσα υποδομές. Είμαστε Έλληνες πολίτες, δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε παράγκες"
Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος των Ρομά υπογράμμισε ότι στον καταυλισμό συμβιώνουν περίπου 700 άτομα και ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζονται με άνισο τρόπο όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους στο δημόσιο σχολείο.
Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης σημείωσε: "Η έκταση αυτή του καταυλισμού είναι δημοτική και έχει ενοικιαστεί. Να πάρουμε μια γενναία απόφαση για την μετεγκατάσταση τους σε ανθρώπινες συνθήκες. Δεν τιμούν την Πολιτεία αυτές οι καταστάσεις. Να πάμε σε διάλογο για να βρούμε μια ανθρώπινη λύση".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ηλία Λυγερού ο οποίος στην τοποθέτησή του πρότεινε "να γίνει μια ανοιχτή ευρεία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στο θέμα. Να βρεθεί άμεσα λύση, να δημιουργηθούν συνθήκες σοβαρής και ανεκτικής διαβίωσης".
Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε και ο Γιώργος Σισαμάκης ο οποίος υπογράμμισε: "Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με πάσα ειλικρίνεια για να βρεθεί λύση. Οι συνθήκες πρέπει να βελτιωθούν αν είναι δυνατόν κι αύριο το πρωί. Σε όλα τα προβλήματα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τη λύση τους".
Ο Δημήτρης Βρύσαλης από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σημείωσε: "Στον 21ο αιώνα αυτοί οι συνάνθρωποι μας δεν έχουν βασικά δικαιώματα. Υπάρχουν ευθύνες και στο κράτος αλλά και στις Περιφερειακές αρχές. Την πρώτη κυρίαρχη ευθύνη δεν την έχουν αυτοί οι άνθρωποι".
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε: "Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν ξέρω σήμερα αν μπορούμε να πάρουμε σοβαρή απόφαση. Δεν υπάρχουν χώροι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν γίνεται όμως να πατήσουμε ένα κουμπί και να λυθούν όλα. Ο μεγάλος στόχος μας πρέπει να είναι η εγκατάσταση των ανθρώπων σε σπίτια. Χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα εθνικό όμως αυτό. Να κάτσουμε να σχεδιάσουμε οργανωμένα για να δούμε πώς οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε σε γειτονιές".
Στην αναγκαιότητα της συνεργασίας και με άλλους φορείς αναφέρθηκε ο Πέτρος Ινιωτάκης ο οποίος υπογράμμισε: "Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει μονος του ο Δήμος. Χρειάζεται η Περιφέρεια και το κράτος. Να συμφωνήσουμε όλοι ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα της τετραετίας. Και να κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να σχεδιάσουμε όλοι μαζι με βάση αυτά που θέλουν οι άνθρωποι αυτοί για τα παιδιά τους".
Από την πλευρά της η Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη επισήμανε στην τοποθέτησή της: "Όλοι επιθυμούν την επίλυση αυτών των θεμάτων. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μια ενιαία λειτουργία των δύο ομάδων που ζουν εκεί και ένας συλλογικός σχεδιασμός από τον Δήμο, την Περιφέρεια και το κράτος".
Ο υπεύθυνος της Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης έκανε λόγο για ένα δύσκολο πρόβλημα και τόνισε: "Να ενώσουμε δυνάμεις για να βρεθεί μια λύση. Το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Πράγματι πρεπει να εμπλακεί και το κράτος. Και συμφωνώ με τη σύσταση Επιτροπής από όλες τις παρατάξεις".
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη, σημείωσε ότι η λύση που θα βρεθεί δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Πιο συγκεκριμένα, η αντιδήμαρχος τόνισε: "Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις με την Περιφέρεια Κρήτης. Έχω απευθύνει και στον Περιφερειάρχη και στον κ. Βαμβακά. Έγινε συνάντηση εκεί. Η λύση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Είναι απαραίτητο ένα πλέγμα λύσεων που θα συνδιαμορφωθεί από όλους. Χρειάζεται αξιοποίηση και των σχετικών προγραμμάτων. Γίνεται πολύ καλή δουλειά από το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ηρακλείου. Εξυπηρετούν πολλά ζητήματα, είτε διοικητικά, είτε εργασία, είτε υγειονομικά".
- Μια διαφορετική διαφήμιση για τα Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης
- Μαρκογιαννάκης: "Τελευταία ευκαιρία" για την ανάπτυξη της Κρήτης το νέο ΕΣΠΑ
- Πεζοπορία στη Θρυπτή