Παράταση συμβάσεων και καμία απόλυση ζητά ο Γ.Ζαχαριουδάκης

Παράταση συμβάσεων και καμία απόλυση ζητά ο Γ.Ζαχαριουδάκης

Ερώτηση του Δημοτικού συμβούλου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" προς τον δήμαρχο του Δήμου Φαιστού για τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο Δήμο

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Φαιστού με θέμα τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης  στο Δήμο Φαιστού απηύθυνε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Ζαχαριουδάκης. Στην ερώτηση αναφέρει:

Προς τον κ. Δήμαρχο Φαιστού

Στο Δήμο Φαιστού, εργάζονται μέσω του  Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020, 54 εργαζόμενοι σε κρίσιμες ειδικότητες. Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί, Υπάλληλοι  Καθαριότητας, Βρεφονηπιοκόμοι, Λογιστές, Οδηγοί, Πληροφορικής, Γεωπόνοι και Γενικών Καθηκόντων. Ακόμα, 13 άτομα προηγούμενου Κοινωφελούς Προγράμματος, συνεχίζουν να εργάζονται με προσωρινή δικαστική απόφαση, με ασφαλιστικά μέτρα.

Αυτή την περίοδο λήγει σταδιακά η σύμβαση των παραπάνω εργαζόμενων (36.500 πανελλαδικά), που πρόκειται να βρεθούν στην ανεργία και χωρίς προοπτική επαναπρόσληψης,  τη στιγμή που τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού χρόνο με τον χρόνο εντείνονται.

Η δίμηνη παράταση για το υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωφελούς που γνωστοποίησε η κυβέρνηση -μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων- δε λύνει κανένα ζήτημα, ούτε καν καλύπτει τους όρους για το επίδομα ανεργίας.

Επίσης, σε «κομβικές» για την πανδημία της Covid-19 υπηρεσίες εργάζονται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί για την αντιμετώπιση αναγκών που είχαν επέλθει λόγω της εμφάνισης και της διασποράς του κορονοϊού, οι οποίοι έχουν «ενσωματωθεί» στις ανάγκες των υπηρεσιών -στον τομέα της καθαριότητας - και έχουν αποκτήσει πλέον την απαραίτητη εμπειρία.

Με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), εργάζονται και οι σχολικές καθαρίστριες και μάλιστα σε ανεπαρκή αριθμό για τις ανάγκες των σχολείων και με μερική απασχόληση ακόμη και για ολοήμερα σχολεία πχ Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό στην Πόμπια, Ολοήμερο Βοριζίων κτλ. Τη μετατροπή  αυτών των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης αρνείται προκλητικά η δημοτική αρχή με επιχείρημα ότι δε σηκώνει ο προϋπολογισμός του δήμου το επιπλέον κόστος των 2.00 -3.00 ευρώ (!), βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν τη στρατηγική της ΕΕ – κυβερνήσεων για την «απασχόληση»:  Συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμη και για θέσεις που σύμφωνα με τους ίδιους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τσακισμένα δικαιώματα,7-8 μήνες δουλειάς και στη συνέχεια πίσω στην ανεργία. Περιπλάνηση και αβεβαιότητα με προγράμματα ανακύκλωσης ανεργίας, πάμφθηνο, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, τώρα και με κατώτερο από τον κατώτατο μισθό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για την «απασχόληση μακροχρόνια ανέργων» με 200 ευρώ μισθό, παίρνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την πολιτική χωρίς αντίρρηση υλοποιούν και οι δημοτικές αρχές, αντί να διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζόμενους πλήρη κάλυψη των αναγκών των δήμων με μόνιμο προσωπικό, να υπερασπιστούν το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων στα προγράμματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως και να έχουν τα ίδια συγκροτημένα δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους και να αμείβονται με το μισθολόγιο του Δημοσίου. Μάλιστα, με πρόσχημα την υποστελέχωση των υπηρεσιών δρομολογούν την ιδιωτικοποίηση τους, με αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, τεχνικούς συμβούλους, ιδιωτικοποιούν  υπηρεσίες π.χ. αποκομιδή ανακυκλώσιμων στον δήμο Φαιστού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της εργασιακής ομηρίας και έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές στα δημοτικά συμβούλια, απαιτώντας να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος με ελαστική μορφή εργασίας.  Τα ανέξοδα «λόγια παρηγοριάς» από ΕΕ – Κυβέρνηση- Δημοτικές αρχές  συνιστούν εμπαιγμό για τους ελαστικά εργαζόμενους που θα βρεθούν στον δρόμο τη στιγμή που η ανεργία και η αναστολή εργασίας θερίζουν μέσα στην καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία.

Ζητάμε τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τους υπόλοιπους συνδυασμούς του Δημοτικού Συμβουλίου, με πολιτική απόφαση ο Δήμος Φαιστού, να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, χωρίς περιστροφές, να μη βρεθεί κανένας εκτός δουλειάς και συνολικά προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, με σταθερή και μόνιμη εργασία.

 

Συγκεκριμένα :

  • Για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που είναι στα πλαίσια ταμείων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) ζητούμε άμεσα την παράταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2021 και παράλληλα τη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου, συμβάλλοντας στη βέλτιστη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Να μην αποκλείεται η δυνατότητα συμμετοχής των ωφελούμενων του τρέχοντος προγράμματος στον επόμενο κύκλο υλοποίησης των προγραμμάτων.
  • Σχετικά με τις συμβάσεις εργαζομένων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), που έχουν συναφθεί για την αντιμετώπιση αναγκών covid, ζητούμε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην προοπτική να μετατραπούν οι συμβάσεις σε Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα μετά την άρση όλων των περιορισμών λόγω της εμφάνισης και της διασποράς του κορονοϊού. Το ίδιο να ισχύσει και για τις σχολικές καθαρίστριες, για τις οποίες επιπλέον απαιτείται, έστω και τώρα, η μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
  • Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές διατάξεις που ανακυκλώνουν την ανεργία κι έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις με οδηγίες της ΕΕ, ώστε να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ