ΚΡΗΤΗ
Παρέμβαση Δημήτρη Δουλουφάκη στο ΔΣ για το «αντεργατικό νομοσχέδιο»
Με αφορμή τη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας, ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, Νίκος Δουλουφάκης, παρενέβη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025.
Στην τοποθέτησή του «κατήγγειλε την προσπάθεια θεσμοθέτησης της 13ωρης εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της εργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ανέδειξε τις ευθύνες και του ίδιου του Δήμου για τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό του Ηρακλείου να συμμετάσχουν μαζικά στην Πανεργατική – Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.
Αναλυτικά αναφέρει:
Η κυβέρνηση εν μέσω ακρίβειας, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης βασικών δομών στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια κ.α., που καθημερινά επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τις τσέπες αλλά και γενικά τις ζωές των οικογενειών μας, τώρα φέρνει το νομοσχέδιο για 13 ώρες δουλειάς! Ένα νομοσχέδιο που πυξίδα του βεβαίως έχει την περίφημη ευρωπαϊκή οδηγία για την οργάνωση του εργάσιμου χρόνου (88/2003) που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλλει μέχρι και 13 ώρες δουλειάς, ενώ επεκτείνει τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία για διάρκεια 6 μηνών, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Άλλωστε και ο ίδιος ο Δήμος σαν εργοδότης εφαρμόζει όλο ο αντιλαϊκό οπλοστάσιο στα εργασιακά. Με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στις ανώνυμες εταιρίες, με εργολαβικούς εργαζόμενους, με συμβασιούχους ακόμη και για 30 χρόνια σε ομηρία (πχ πώς άραγε να ζήσει μια οικογένεια με μισθούς των 660 ευρώ όπως για τους 12 γυμναστές) ή με συμβάσεις 3-4 ωρών όπως στις σχολικές καθαρίστριες κ.ά.
Με το νομοσχέδιο αυτό, σε συνέχεια των προηγούμενων, ενισχύεται με νέα εργαλεία η εργοδοσία, προωθείται η τάση για γενικευμένη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, επομένως για περαιτέρω συμπίεση του ελεύθερου χρόνου, για συρρίκνωση, τελικά, της ζωής όλο και περισσότερων εργαζομένων σε μία ατέλειωτη βάρδια με τραγικές συνέπιες τα εργατικά ατυχήματα (ένας νεκρός κάθε περίπου 2 μέρες στην Ελλάδα). Και από εξαίρεση σε εξαίρεση που προβλέπουν όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια, χτίζεται τελικά ο κανόνας της δουλειάς όσο, όποτε και όπως θέλει η εργοδοσία.
Απέναντι σε αυτήν την καθημερινότητα, οι εργαζόμενοι πότε θα ζουν; Πότε θα βλέπουν τα παιδιά τους; Πότε θα έχουν πρόσβαση σε πολιτισμό, αθλητισμό, αναψυχή; Σε ποιους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς θα πηγαίνουν τα παιδιά τους; Σε ποια ΚΔΑΠ θα απασχολούνται δημιουργικά; Πόσο μάλλον οι οικογένειες με ΑμεΑ. Σε αυτήν την καθημερινότητα τι θα πρωτοκάνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες; Πού θα πάνε τα παιδιά μετά τις εισηγήσεις των κοινωνικών λειτουργών και τις εισαγγελικές εντολές -που έχουν ήδη εκτιναχθεί;
Η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου μάλιστα, που η Δημοτική Αρχή, τωρινή αλλά και παλαιότερες έχουν ψηλά τις ανάγκες της, πρότεινε να γίνει και σπαστό το ωράριο -8 ώρες συνεχόμενη δουλειά, παύση για 3 ώρες και συνέχιση για άλλες 4 ! Δουλειά δίχως αύριο, 16 ώρες στο πόδι. Είναι προφανές ότι θεωρούν τους εργαζόμενους μηχανές που δουλεύουν ακατάπαυστα όπως τα ρομπότ. Όλα αυτά βέβαια, με αστείες προφάσεις της κυβέρνησης ότι όλα αυτά θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, ή ότι δήθεν είναι αίτημα των εργαζομένων να δουλεύουν περισσότερο !
Καλούμε τον Ηρακλειώτικο λαό την Τετάρτη 10 πμ στην πλατεία Ελευθερίας στην Πανεργατική Πανελλαδική απεργία να δώσει, συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς του κινήματος, ηχηρό μήνυμα απέναντι σε αυτό το έκτρωμα! Να διεκδικήσουμε 7ωρο-5ημερο-35ωρο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση 3ετιών από το 2012, επαναφορά των δώρων σε δημόσιο και συντάξεις, υγεία και ασφάλεια σε κάθε χώρο δουλειάς.
