Παρέμβαση για την κατάσταση των κτιριακών υποδομών των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηράκλείου, Μανώλης Συντυχάκης.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού με Θέμα: Για την απαράδεκτη κατάσταση των κτιριακών υποδομών των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηράκλείου, Μανώλης Συντυχάκης.

Η ερώτηση

Υποβαθμισμένες, υποσυντήρητες και με σοβαρά προβλήματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κτιριακές υποδομές των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη, όπως άλλωστε το σύνολο των σχολικών υποδομών, λόγω της υποχρηματοδότησης, διαχρονικά, από τις κυβερνήσεις.
Όπως, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές, το ΚΚΕ έχει αναδείξει, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των γονιών, των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Κρήτη στεγάζονται σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι για να διενεργούνται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις, ειδική παιδαγωγική, με τα κατάλληλα μέσα.  Δε λείπουν, μάλιστα,  περιπτώσεις που οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες ή που τα ειδικά σχολεία στεγάζονται ακόμα και σε container. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης Ειδικών Σχολείων, ορισμένα από τα λειτουργούντα ξεπερνούν το όριο της δυναμικότητάς τους.
Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά για την κατάσταση των ειδικών σχολείων στην Κρήτη αλλά και το πώς η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες, αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους:  
- Για την Π.Ε. Ηρακλείου:
Το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Δ. Ηρακλείου σήμερα είναι προσωρινά εγκατεστημένα σε container, λόγω εργασιών στατικής ενίσχυσης στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όπου συστεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες με άλλα 2 δημοτικά (53ο και 54ο δημοτικά).  
Το ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα Ειδικής Αγωγής του Ν. Ηρακλείου με μαθητές που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και της ενδοχώρας του Νομού, καθώς δεν υπάρχει σε όλο τον Νομό άλλο ΕΝΕΕΓΥΛ, αλλά και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Ηρακλείου στεγάζονται -από το 2006- σε λυόμενες αίθουσες, σε χώρους κυριολεκτικά παντελώς ακατάλληλους. Τα παιδιά στεγάζονται σε επικίνδυνες και ανεπαρκείς αίθουσες που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, με τμήματα στις οροφές που είναι ετοιμόρροπα, μέσα στα χώματα και τις λάσπες, που με τα νερά της βροχής καταλήγουν στον χώρο του σχολείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια αίθουσα 3Χ5 που βαφτίζεται «γυμναστήριο» γίνεται η γυμναστική, η εργοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία και η ατομική υγιεινή των παιδιών.
Το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μοιρών δεν έχουν δικό τους κτίριο και συστεγάζονται με το Δημοτικό Σχολείο της Πόμπιας,  χωρίς να υπάρχει επάρκεια χώρων και χωρίς ειδικές υποδομές.
Το ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο με σοβαρά προβλήματα για τα οποία μόνο εμβαλωματικές λύσεις έχουν δοθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον σεισμό του 2021 παρουσιάστηκαν εκτεταμένες ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, ενώ στην πλάκα της οροφής η ανυπαρξία επικάλυψης του οπλισμού διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε την προχωρημένη οξείδωσή του.  Η ένταξη στο πρόγραμμα «Τρίτσης» της χρηματοδότησης για την ανέγερση σχολικής μονάδας Ειδικής Αγωγής στον Δήμο Φαιστού, μετά από πολύχρονους αγώνες – διεκδικήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μην συντηρείται το υφιστάμενο κτίριο του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, αλλά και όταν ξεκινήσει θα απαιτηθούν χρόνια για την ολοκλήρωσή του.
-  Για την ΠΕ Ρεθύμνου:
Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες στην περιοχή του Σταυρωμένου.  
Το ΕΝΕΕΓΥΛ Ρεθύμνου, αφού στεγάστηκε για κάποια χρόνια σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στο χωριό Γεράνι, μεταφέρθηκε σε επίσης ακατάλληλο νοικιασμένο κτίριο στο Ατσιπόπουλο. Συγκεκριμένα, στεγάζεται σε αποθήκη χωρίς παράθυρα που μετασκευάστηκε σε σχολείο χωρίς παράθυρα.
Το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) για πάνω από 20 χρόνια συστεγάζονται στο κτίριο του 1ου  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στα Μισσίρια Ρεθύμνου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι περίπου 80 μαθητές και οι πάνω από 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και ανθυγιεινούς. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο ΕΕΕΕΚ είναι ότι η τραπεζαρία που τρώνε και κοινωνικοποιούνται τα παιδιά είναι στην αποθήκη του κτιρίου που δεν έχει ούτε ένα παράθυρο. Λόγω της έλλειψης χώρων, κάποιες λειτουργίες στεγάζονται σε λυόμενους οικίσκους στην έτσι κι αλλιώς μικρή αυλή του σχολείου. Επιπλέον, το κτίριο αυτό, όπου συστεγάζονται το Ειδικό Δημοτικό και το ΕΕΕΕΚ,  παρουσιάζει ρηγματώσεις, χωρίς παρόλα αυτά να έχει γίνει μελέτη αντισεισμικής θωράκισης και παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι απαράδεκτο ότι μολονότι το υπουργείο εσωτερικών έχει αναγνωρίσει την αθλιότητα της κατάστασης και έχει δεσμευτεί (σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ στις 21/03/2022) ότι, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο Δήμος Ρεθύμνου θα κατασκευάσει κατάλληλο κτίριο για το ΕΕΕΕΚ και το ΕΝΕΓΥΛ Ρεθύμνου, με την μετασκευή του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης), που παραχωρήθηκε από το 2019 στον δήμο ειδικά για τον σκοπό αυτό, η  συγκεκριμένη δέσμευση έχει αθετηθεί.
-  Για την Π.Ε. Χανίων:
Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) Χανίων (Μουρνιές) έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και οι αίθουσες δεν επαρκούν.
- Το ΕΕΕΕΚ Χανίων στεγάζεται σε παλιό κτίριο, στο οποίο δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης εδώ και αρκετά χρόνια. Οι αίθουσες διδασκαλίας δεν επαρκούν. Τα τζάμια στις αίθουσες δεν είναι άθραυστα, όπως θα έπρεπε για να αποφεύγονται ατυχήματα. Η χρηματοδότηση δεν καλύπτει τα αναγκαία, ενώ ό,τι γίνεται στο σχολείο καλύπτεται κυρίως από δωρεές και χορηγίες γονέων.
- Το 4ο  ειδικό δημοτικό σχολείο Χανίων στεγάζεται σε πλήρως ακατάλληλο χώρο από το 1975. Οι 9 αίθουσες διδασκαλίας, περίπου 15τ.μ. η καθεμιά, είναι μικρές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αίθουσες διδασκαλίας ειδικού σχολείου. Το σχολείο στερείται χώρου εστίασης για το πρόγραμμα τραπεζαρίας. Κατά συνέπεια, τα παιδιά τρώνε στα θρανία που κάνουν μάθημα. Επιπλέον, το σχολείο στερείται δωματίου ηρεμίας, αναγκαίου για τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έχουν φτιάξει αυτοσχέδια κατασκευή, για να αμβλύνουν το πρόβλημα. Εκτός των παραπάνω, στερείται αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Οι παιδικές τουαλέτες είναι 2 για τους περίπου 30 μαθητές του σχολείου, χωρίς πρόσβαση ΑΜΕΑ! Δεν υπάρχει ανελκυστήρας. Οι δύο νοσηλεύτριες δέχονται παιδιά στον διάδρομο του κάτω ορόφου, ενώ οι δύο ψυχολόγοι και η λογοθεραπεύτρια κάνουν μάθημα στον διάδρομο του πάνω ορόφου. Παράλληλα, ελλείψει γυμναστηρίου, ο γυμναστής κάνει το μάθημά του είτε στον εξωτερικό διάδρομο ή στην αυλή του σχολείου. Μολονότι η χρήση του διαδικτύου είναι αναγκαία για το προσωπικό ενός ειδικού σχολείου που χρησιμοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα, δεν υπάρχει ενσύρματο δίκτυο ίντερνετ σε όλο το σχολείο, παρά μόνο στο γραφείο της Διεύθυνσης και παρότι έχει παραδοθεί η απαραίτητη σχετική μελέτη στον δήμο δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή της. Τέλος, ενώ μετά από μεγάλη πίεση φτιάχτηκε παιδική χαρά στην αυλή του σχολείου, ο περιβάλλων χώρος δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν παρέχει ασφάλεια στα παιδιά, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν συμβεί δύο ατυχήματα. Επίσης, τα 1ο  και 3ο  Ειδικά Δημοτικά συστεγάζονται σε διώροφα κτίρια, όπου οι αίθουσες δεν επαρκούν.
Το ΚΕΔΑΣΥ Χανίων στεγάζεται (ακόμα και σήμερα) σε ένα παλιό ακατάλληλο κτίριο για τη λειτουργία τέτοιας δομής, με λίγες αίθουσες, χωρίς κατάλληλους χώρους για τη διενέργεια αξιολογήσεων και χωρίς προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά στοιβάζονται, αφού εκτός από τις αίθουσες αξιοποιούν τον διάδρομο του κτιρίου και την εξωτερική αυλή. Μάλιστα, λόγω έλλειψης των αναγκαίων χώρων, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν οι μισοί το πρωί και οι μισοί το απόγευμα.
-  Για την Π.Ε. Λασιθίου:
Το ΕΕΕΕΚ Σητείας  20 χρόνια τώρα στεγάζεται σε 4 αίθουσες του παλιού κτιρίου του ΟΕΚ συν 4 κοντέινερ και 2 isobox που προστέθηκαν πρόσφατα!  Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΕΕΕΚ δυσκολεύουν αφενός το έργο των εκπαιδευτικών μαζί με την υποστελέχωση του σχολείου  και αφετέρου αποθαρρύνουν γονείς να φοιτήσουν τα παιδιά τους.
Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας υπάρχει τεράστια έλλειψη αιθουσών, που δυσχεραίνει τις συνθήκες διδασκαλίας.
Το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σητείας συστεγάζονται σε ακατάλληλο κτίριο (ισόγειο πολυκατοικίας) με τεράστιες δυσκολίες προσβασιμότητας, με μικρές, ακατάλληλες αίθουσες. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει προαύλιος χώρος και τα παιδιά κάνουν διάλειμμα σε διπλανή παιδική χαρά.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα  της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις, με τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, της μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της μετατροπής του σε Α.Ε.  Σε έναν τέτοιο οργανισμό που είναι αρμόδιος για το σύνολο σχεδόν των δημοσίων κτιρίων, εργάζονται μόλις 50 μηχανικοί και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες ειδικότητες! Με αυτές τις πολιτικές η Παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική και μετατρέπεται σε εμπόρευμα, που πληρώνει αδρά κάθε λαϊκή οικογένεια και ειδικά οι οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που στερούνται την αναγκαία κρατική στήριξη και φροντίδα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,  ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
-Να προχωρήσει άμεσα η εύρεση χώρων, η ίδρυση και η ανέγερση νέων σύγχρονων Δημόσιων Ειδικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, με βάση τις ανάγκες της περιοχής, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ.
- Να λυθούν τα προβλήματα στέγασης του ΚΕΔΑΣΥ στα Χανιά. Ανέγερση σύγχρονων, ασφαλών, κατάλληλων κτιρίων για τη στέγαση των ΚΕΔΑΣΥ, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
- Να εξασφαλιστούν, ταυτόχρονα, όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που αφορούν στη μεταφορά των παιδιών, τη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό, με την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ