ΚΡΗΤΗ

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο "Μπετενάκι" ζητά η Μ. Αντωνακάκη

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο "Μπετενάκι" ζητά η Μ. Αντωνακάκη

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο "Μπετενάκι", με αφορμή και την προγραμματισμένη κάθοδο του στο Ηράκλειο την προσεχή Πέμπτη, απέστειλε η Δημοτική Σύμβουλος Ηρακλείου και πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, ζητώντας την παρέμβαση του, ώστε να βρεθούν όπως αναφέρει" αποτελεσματικές λύσεις" σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς.

 

Ειδικότερα στην επιστολή της αναφέρει:


"Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,  

Με χαρά σας περιμένουμε την Πέμπτη, να μας τιμήσετε στην πόλη μας, στα εγκαίνια της αρχαιολογικής έκθεσης "Εκατόμπολις: Ο κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

12/12/24, ημερομηνία με έντονο αριθμοσυμβολισμό.

Και η επικείμενη επίσκεψή σας, όμως, έχει για τους Ηρακλειώτες το δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό.

Έρχεστε στην Πατρίδα σας, την Κρήτη, πλήρης επιτυχιών.

Που χαρακτηρίζουν την ποιότητά σας και την τεχνοκρατική σας αντίληψη αλλά κυρίως την φροντίδα σας για τη βιώσιμη καθημερινότητα του πολίτη.

Το ένα σας κατόρθωμα δεν είναι άλλο από το Μετρό της Θεσσαλονίκης και κυρίως η ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, με τη δική σας προσωπική σφραγίδα.

Αναδείξατε τον πολιτισμό που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και τονώνει την ανάπτυξη.

Κορυφαίας σπουδαιότητας, επίσης, το εμβληματικό έργο στο Φαληρικό Όρμο, που θα αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Αθήνας. Ένα πρότυπο project για το πώς οι αστικές επενδύσεις μπορούν να σχεδιαστούν με βιώσιμο, αισθητικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη τόσο της περιοχής όσο και ολόκληρης της Αττικής.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την αποτελεσματικότητα και αξιοσύνη που σας διακρίνει.

Εξ’ ού και είμαστε σίγουροι ότι θα ενσκήψετε και σε ένα αντίστοιχο ζήτημα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας,που χρονίζει και συνεχώς επιδεινώνεται.

Πρόκειται για την περιοχή «Μπεντενάκι», λίγο πριν το ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου.

Πηγαίνοντας προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, θα περάσετε από μπροστά.

Στο σημείο αυτό, το Μάρτιο του 2008, κατά την εκτέλεση εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (αποξήλωση του αρχικού δαπέδου από σκυρόδεμα), εμφανίστηκαν σπηλαιώσεις μεγάλου βάθους κάτω από το παλαιό δάπεδο.

Τότε, αναδύθηκαν από το σκοτάδι στο φως του ήλιου σημαντικές αρχαιότητες.

Αποκαλύφθηκε ένα κτηριακό σύμπλεγμα με διττό χαρακτήρα, αμυντικό και λατρευτικό τμήμα πύργου, με μεγάλους ισόδομους λίθους, καθώς και τμήματα διαφόρων εγκαταστάσεων, όπως θολοσκεπής χώρος-στοά, φρέατα, δεξαμενές, βοτσαλωτά και πλακόστρωτα δάπεδα.

Σήμερα, το ιστορικό αυτό μνημείο (μέσα στο πιο ζωντανό κομμάτι του αστικού ιστού) κείται υπό κατάρρευση και αφημένο στο πέραμα του χρόνου, έρμαιο στις καιρικές συνθήκες και τα έντονα διαβρωτικά φαινόμενα του θαλασσίου περιβάλλοντος του παραλιακού μετώπου και έχει γίνει καταφύγιο για κάθε λογής παραβατικό στοιχείο.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, 16 χρόνια μετά την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές για την ανάδειξη – προστασία και αξιοποίηση των ευρημάτων, με τρόπο ώστε να είναι επισκέψιμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της τουριστικής ανάπτυξης και της οικονομίας της περιοχής.

Το μόνο που υπάρχει σήμερα είναι μία περίφραξη που απαγορεύει την ελεύθερη κίνηση των πολιτών και ανακόπτει βίαια την περιπατητική διαδρομή στο παραλιακό μέτωπο.

Στερώντας από τους πολίτες και τους επισκέπτες του Ηρακλείου το σπάνιο προνόμιο που διαθέτει η πόλη μας.

Τον ιστορικό περίπατο δίπλα στη θάλασσα.

Το αντάμωμα της Φύσης με την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας που τοποθέτησε το φράχτη, το συρματόπλεγμα μπήκε γιατί, από τις  αλλαγές  της  συχνότητας και της έκτασης των κυμάτων έχουν  δημιουργηθεί κενά, μικρές σπηλαιώσεις κάτω από το πλακόστρωτο. Οι  σημαντικές αυτές αλλαγές της αλλοίωσης των υποσκαφών τμημάτων κατέστησαν αναγκαία την τοποθέτηση περίφραξης για τον περιορισμό πρόσβασης στα συγκεκριμένα τμήματα.  

Η ασφάλεια είναι, το δίχως άλλο, πολύ σημαντική.

Και είναι σημαντική γιατί, μας εξασφαλίζει την ελευθερία.

Εκτός του ότι, είναι κρίμα να θάψουμε αυτό το στολίδι, αντί να το αναδείξουμε, η περίφραξη στο σημείο για λόγους ασφαλείας προβληματίζει, αντί να καθησυχάζει.

Γιατί κάθε πολίτης μπορεί εύλογα να διερωτηθεί:

Έχει εκτιμηθεί το μέγεθος των αλλοιώσεων και μέχρι ποιου σημείου επηρεάζεται η στατική επάρκεια της υπερκείμενης λεωφόρου, η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά;  

Και εντέλει μήπως είναι η ώρα να γίνει μία συζήτηση για τη συνολική συντήρηση των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου εφόσον, οι σπηλαιώσεις και αλλοιώσεις των υποσκαφών τμημάτων εκτείνονται σε όλο το μήκος αυτών.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε βέβαιοι ότι, μόλις περιέλθει εις γνώση σας, αυτή η παρακμιακή εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης μας, που μας αδικεί και μας πληγώνει, θα δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες στους αρμόδιους φορείς, ώστε να συνεργαστούν για να βρουν αποτελεσματικές λύσεις.

Περιμένουμε την παρέμβασή σας.

Για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων μας αλλά και την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και καθημερινότητας των Ηρακλειωτών, για τον πολιτισμό του παρελθόντος και τον πολιτισμό του μέλλοντος.

Γιατί μόνο εσείς μπορείτε.

Ευχαριστούμε πολυ "

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση