Παρέμβαση Συντυχάκη για την έλλειψη Δημόσιων Δομών Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Ο βουλευτής Ηρακλείου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με θέμα: "Για την έλλειψη Δημόσιων Δομών Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη", κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Η ερώτηση

Πληθαίνουν τα τραγικά περιστατικά που αφορούν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη,  αποδεικνύοντας τη βαρβαρότητα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την περίθαλψη και τη φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.  Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι οι Δημόσιες Δομές είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες, υποβαθμισμένες, υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες, για να ανοίγει ο δρόμος στα υπερκέρδη των ιδιωτικών ομίλων στον τομέα της Πρόνοιας.
Ειδικότερα, μετά τη δημοσιοποίηση της απάνθρωπης κατάστασης σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) στα Χανιά, ακολούθησαν εξελίξεις με ιδιωτικό γηροκομείο στο  Ηράκλειο, όπως και με άλλα 5 γηροκομεία χωρίς άδεια λειτουργίας, των οποίων οι εκπρόσωποι συνελήφθησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου δεν υπάρχει καμία δημόσια δομή ενώ από τις 16 ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η) που λειτουργούν μόνο οι 8 είναι αδειοδοτημένες.
Συνολικά σε όλη την Κρήτη, με εξαίρεση τα Παραρτήματα Α.με.Α. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Παράρτημα Α.με.Α. Χανίων - Τμήμα Υπερηλίκων μη Αυτοεξυπηρετουμένων, δεν υπάρχουν Δημόσιες Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων. Ωστόσο, και σ’ αυτές τις λιγοστές Δομές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα π.χ. ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει σχεδιάσει τη δημιουργία σύγχρονων, επαρκών σε αριθμό, κρατικών δομών φροντίδας ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) στην Κρήτη, μολονότι αποδείχνεται πόσο επικίνδυνη είναι η εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας και ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχουν σε όλο το νησί δημόσια κτίρια που ρημάζουν και θα μπορούσαν με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη να αξιοποιηθούν ως Δημόσιες Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Επίσης, ενώ σπάει κόκαλα το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας που έχουν την ευθύνη για τους ελέγχους, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενδεικτικά, ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2024, υπακούοντας στις «δημοσιονομικές δεσμεύσεις», προβλέπει μόνο  1 θέση Τ.Ε. εποπτών δημόσιας υγείας,  2  ΤΕ επισκεπτών υγείας,  1 ΠΕ ψυχολόγων και 2 κοινωνικών λειτουργών, συνολικά για όλη την Κρήτη,  χωρίς να είναι σίγουρο ότι κι αυτές οι θέσεις θα εγκριθούν.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
-Να ιδρυθούν στην Κρήτη σύγχρονες κρατικές, επαρκείς σε αριθμό, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με κρατικό σχεδιασμό, χρηματοδότηση  και έλεγχο.
- Να στηριχτούν οι υφιστάμενες Δημόσιες Μ.Φ.Η. με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επέκταση των κτιριακών υποδομών, ώστε  η λειτουργία τους να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες, διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες. Να διασφαλισθεί η ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας Κρήτης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του δημόσιου ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ