Παρέμβαση Συντυχάκη για την έλλειψη σχολικών νοσηλευτών

Newsroom
Newsroom

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο βουλευτής Ηρακλείου, Συντυχάκης Μανώλης, με την κ. Ζέτα Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας και υπηρεσιακή σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας, για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έλλειψη σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία με αποτέλεσμα μαθητές που χρήζουν ιατρικής στήριξης να μένουν ακάλυπτοι με ότι σοβαρούς κινδύνους έχει αυτό ακόμη και στην ίδια τους τη ζωή.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ:

"Από τις 8 περιπτώσεις μαθητών στα σχολεία του Ηρακλείου, που χρήζουν βοήθειας με σχολικό Νοσηλευτή, μόνο οι 3 περιπτώσεις μαθητών καλύφθηκαν.

Ο βουλευτής, ζήτησε εξηγήσεις, για το γεγονός ότι δεν έχει καλυφθεί με σχολικό νοσηλευτή η 13χρονη μαθήτρια Γυμνασίου, με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που είναι αναγκαία και επιβάλλεται η εξατομικευμένη επιστημονική παρέμβαση από ειδικό επιστήμονα για να κάνει μετρήσεις και να της χορηγείται ινσουλίνη κατά την παραμονή της στο σχολείο.

Η απάντηση της κ. υφυπουργού ότι «κατανοεί το πρόβλημα, αλλά την ευθύνη την έχει η κ. Κεραμέως και όχι εγώ», όπως και οι δικαιολογίες της συμβούλου ότι «το υπουργείο θέλει αλλά βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για την πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών….δεν είναι απαραίτητο για κάθε μαθητή και ένας νοσηλευτής», κ.ά. ή  την μετάθεση ευθυνών πότε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «η οποία έχει την ευχέρεια να εκτιμήσει τις ανάγκες του νομού και να κάνει τοπικές προσλήψεις» και πότε στην ίδιους τους γονείς που «οφείλουν να μεριμνήσουν από την αρχή της χρόνιας να μετακινήσουν σε άλλη σχολική μονάδα το παιδί τους» είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση με τη στάση της αυτή  επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι ακόμα και ανάγκες ζωτικής σημασίας μπαίνουν στο ζύγι του κόστους, με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων. Ανασύρει, τη θεωρία της ατομικής ευθύνης, όπως στην προκειμένη περίπτωση των γονέων που δεν μεριμνούν για το παιδί τους, παίζοντας πινγκ πονγκ τις ευθύνες τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ήδη σχετική ερώτηση προς την κ. υπουργό Παιδείας και περιμένει την επίσημη γραπτή απάντηση. Εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση αρχές της επόμενης, υποχρεώνοντας την κ. υπουργό να έρθει στην ολομέλεια της βουλής για εξηγήσεις.

Άμεσα πρέπει :

  • Να ικανοποιηθεί, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση, η ανάγκη χορήγηση νοσηλευτικής βοήθειας στη 13χρονη μαθήτρια Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης, με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, στη σχολική μονάδα που ήδη φοιτά. 
  • Να εγκριθούν, τώρα, όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών, χωρίς δικαιολογίες, αστερίσκους και καθυστερήσεις.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα που θα συνδέεται με ένα αναβαθμισμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο." 

Φωτογραφία από  microgen via vista.create

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ