Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους απόφοιτους δικαστικούς υπαλλήλους

Newsroom
Newsroom

Με αφορμή την επιλογή και τοποθέτησή τους

Ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ με φόντο την τοποθέτηση των αποφοίτων της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων.

Όπως υποστηρίζουν οι υπογράφοντες κκ  Κομνηνάκα Μαρία, Παφίλης Θανάσης,  Γκιόκας Γιάννης, Δελής Γιάννης, Έξαρχος Νίκος, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κατσώτης Χρήστος, Λαμπρούλης Γιώργος, Μεταξάς Βασίλης, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος και Συντυχάκης Μανώλης:

"Η κυβέρνηση με τον Ν. 5001/2022 προχώρησε στη «μεταρρύθμιση» του τρόπου επιλογής των δικαστικών υπαλλήλων, ορίζοντας ότι η πρόσληψη τους θα γίνεται πλέον μέσω της εισαγωγής τους στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, ορθώνοντας μια σειρά εμπόδια σε όσες και όσους προτίθενται να εργαστούν ως δικαστικοί υπάλληλοι.

Κι αυτό, παρότι η πραγματική λύση για την αντιμετώπιση της διαχρονικής υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών είναι η κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσω διαγωνισμού με ανοιχτούς και διαφανείς όρους και ο ετήσιος προγραμματισμός για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν λόγω συνταξιοδοτήσεων κτλ.

Επτά περίπου μήνες μετά τη ψήφιση του παραπάνω νόμου εισήλθαν στη ΕΣΔΙ οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλήματα, όπως τη συγκέντρωση πλήθους πιστοποιητικών απλά για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, τα δυσβάσταχτα έξοδα για να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, τις συνεχείς αξιολογήσεις, καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους κ.ά.

Παρά τις αντιξοότητες, τριακόσιοι τέσσερις (304) εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι ολοκλήρωσαν στις 29.12.2023 την εκπαίδευση τους και αποφοίτησαν από τη Σχολή και αναμένουν την τοποθέτησή τους στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.

Όμως, ο Ν. 5001/2022 προβλέπει ότι οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν τις πενιχρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου όσο διαρκεί η κατάρτισή τους.

Ωστόσο, μεταξύ της «αποφοίτησης» και της τοποθέτησης των διοριστέων μεσολαβεί ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν αμείβονται. Δηλαδή, η αναδρομικότητα του διορισμού τους αφήνεται μετέωρη και ατελής, χωρίς να καλύπτεται ξεκάθαρα και ρητά η καταβολή μισθοδοσίας σε αυτούς κατά το διάστημα αυτό.

Αυτό συμβαίνει καθώς το – υποστελεχωμένο και αυτό – Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να ελέγξει συντομότερα τα δικαιολογητικά που οι διοριστέοι πρέπει εκ νέου και αδικαιολόγητα να επανακαταθέσουν, παρότι τα έχουν ήδη υποβάλλει πριν καν «περάσουν» στη Σχολή. Το θέμα δεν είναι «γραφειοκρατικό» αλλά μείζον και ουσιαστικό, καθώς αρκετοί από τους διοριστέους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους προκειμένου να εγγραφούν στην ΕΣΔι. 

Επιπλέον, δεν έχει προβλεφθεί ρητά ότι ο χρόνος εκπαίδευσης και πρακτικής αποτελεί ενιαίο και αδιάλειπτο χρονικό διάστημα απασχόλησης και κατάρτισης μεταξύ φοίτησης, αποφοίτησης και τοποθέτησης των εκπαιδευομένων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λογίζεται ως χρόνος δοκιμαστικής υπηρεσίας.    

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Ποια έκτακτα μέτρα θα λάβει για την άμεση τοποθέτηση των αποφοίτων της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΕΣΔι - Κατεύθυνση Δικαστικών Υπαλλήλων.

2. Πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα ώστε να μην επαναληφθεί κατά την αποφοίτηση της επόμενης Εκπαιδευτικής Σειράς που ήδη έχει ορκιστεί.

3. Εάν προτίθεται να εισάγει ρύθμιση ώστε ο διορισμός των αποφοίτων της ΕΣΔι να ανατρέχει στον χρόνο ορκωμοσίας και όχι στην ημερομηνία της αποφοίτησής τους. Ειδικότερα για τους αποφοίτους της 1ης Σειράς να εισάγει ρύθμιση για την αναδρομική καταβολή της μισθοδοσίας τους για το διάστημα από την αποφοίτησή ως την τοποθέτηση.

4. Ποια μέτρα θα λάβει για την πρόσληψη όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ