Πέντε ώρες στα επείγοντα με οξύ πόνο στο στήθος και ένα βρέφος στο καρότσι!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Όχι μόνο δεν τους παραχωρήθηκε προτεραιότητα, αλλά έτυχαν και κακής συμπεριφοράς! - Αναγνώστης του Cretalive διηγείται όσα πέρασε, περιμένοντας στη "διαλογή" στο νοσοκομείο Χανίων

Ήταν μία διαδρομή προς το Καστέλλι Κισσάμου, αυτή που έκανε ζευγάρι με βρέφος το περασμένο Σάββατο, που όμως δεν προμήνυε την ταλαιπωρία που θα ακολουθούσε!

Ηρακλειώτης με την σύζυγό του και το 9 μηνών κοριτσάκι τους έφυγαν από το Ηράκλειο με προορισμό το Καστέλλι Κισσάμου. Ωστόσο μια ξαφνική αδιαθεσία της συζύγου, που άρχισε να αισθάνεται οξύ πόνο στο στήθος ο οποίος ολοένα και δυνάμωνε, άλλαξε τα πλάνα της οικογένειας που οδηγήθηκε στα Επείγοντα του νοσοκομείου Χανίων.

Ο άνδρας, μιλώντας στο Cretalive, περιέγραψε μια ανεκδιήγητη κατάσταση, όχι μόνο λόγω της συρροής ασθενών και της αναμονής - πράγμα που είναι πια συνηθισμένο στο ΕΣΥ - αλλά κυρίως λόγω της αδιαφορίας ως και αγένειας που συνάντησε, ενώ την ίδια ώρα η σύζυγός του σφάδαζε από τον πόνο και το βρέφος τους έκλαιγε πεινασμένο!

Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο πόνος στο στήθος της γυναίκας του κινητοποίησε το ζευγάρι, καθώς ένας καρδιολογικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε αποκαλύψει εύρημα που, σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού τότε, έχρηζε επανελέγχου μετά τον τοκετό.

Έτσι, η αδιαθεσία της γυναίκας σήμανε "συναγερμό" και ώθησε την οικογένεια να μεταβεί στο νοσοκομείο. Και το έκαναν φυσικά μαζί με το μωρό, καθώς βρίσκονταν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, η γυναίκα χρειαζόταν συνοδό και δεν είχαν κάποιον για να αφήσουν το μωρό τους.

"Πήγαμε στο νοσοκομείο περίπου 1.30 το μεσημέρι και φύγαμε περίπου 7 το απόγευμα" - αναφέρει ο αναγνώστης του Cretalive, σημειώνοντας ότι κλήθηκε να υπογράψει ότι με δική του ευθύνη η σύζυγός του αποχωρεί από το νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών, την γυναίκα δεν είχε εξετάσει ένας καρδιολόγος! Την είχε εξετάσει γενικός γιατρός και είχε υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις.

"Ζήτησα αρκετές φορές να μας δοθεί προτεραιότητα, γιατί είχαμε μαζί μας το 9 μηνών μωρό μας, το οποίο έκλαιγε, χρειαζόταν φαγητο, έπρεπε να λάβει αντιβίωση που "περίμενε" στο ψυγείο του δωματίου μας" - αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας πως όπως του ξεκαθάρισαν ... ορθά-κοφτά, προτεραιότητα δίνεται μόνο στο ΕΚΑΒ και σε εγκύους. Για ένα πεινασμένο και κουρασμένο βρέφος ... ούτε λόγος!

Ο άνδρας περιέγραψε στο Cretalive με λεπτομέρειες συμπεριφορά που δεν συνάδει με το λειτούργημα του γιατρού, απαξιωτική στάση και αγένεια λόγω της γεωργιανής καταγωγής της γυναίκας. Η κατάσταση, η συμπεριφορά και η μη εξυπηρέτηση τελικά ώθησαν την οικογένεια, ρισκάροντας την υγεία (ίσως και την ζωή της γυναίκας;) να αποχωρήσει από το νοσοκομείο, άπραγη, αρκετές ώρες μετά.


Αντί επιλόγου

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας στηρίζεται στις πλάτες των εργαζομένων σε αυτό. Είναι κατανοητό ότι κι αυτές οι πλάτες ακόμη έχουν συγκεκριμένες αντοχές. Έχουν όμως δώσει κι έναν όρκο ιερό, που πάντα πρέπει να έχουν ως "πυξίδα" τους όταν μπροστά τους έχουν έναν άνθρωπο που πονάει, υποφέρει, αγωνιά.

Σίγουρα οι ευθύνες της Πολιτείας είναι μεγάλες και υπάρχουν πάμπολλα περιθώρια παρέμβασης για να βελτιωθεί το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας, προκειμένου οι υγειονομικοί να μην νιώθουν εγκλωβισμένοι και να "πνίγονται", αλλά με χαρά να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη - αυτό στο οποίο δηλαδή τάχθηκαν, όταν αποφάσισαν να εργαστούν στον χώρο της Υγείας.

 

Τα στοιχεία του καταγγέλλοντος είναι στη διάθεση του Cretalive, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Ηράκλειο και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ