Περιμένοντας τον δύσκολο - οικονομικά - χειμώνα

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Τι λένε στο cretalive, μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και της αγοράς

Του Αντώνη Παντινάκη

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από το οικονομικό πεδίο, με φόντο τον δύσκολο (από κάθε άποψη) χειμώνα που έρχεται. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες έγιναν σε μία προσπάθεια κατευνασμού της ανησυχίας και αντιστροφής του κλίματος που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία. Το Cretalive επικοινώνησε με εμπλεκόμενους φορείς, εισπράττοντας έναν κοινό παλμό: Το ποτήρι από μία οπτική φαίνεται μισογεμάτο, όμως εύκολα μπορεί να τρυπήσει. Και η... καρδάρα με το γάλα... των προσδοκιών να χυθεί.

Ρευστότητα, εργασία, επενδύσεις: Το ιερό ...τρίπτυχο

Δύο συν μία είναι οι προτεραιότητες που θέτει ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατ. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρος Καρτέρης: Η ρευστότητα επιχειρήσεων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και τα... επενδυτικά κίνητρα.

Η πιο σημαντική εξαγγελία για τον ίδιο είναι "η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία". Όπως είπε, "είναι σημαντική (σ.σ η μείωση) και πρέπει να είναι και μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα - να μειωθούν δηλαδή τα βάρη στη μισθωτή εργασία"

Εξίσου "πολύ σημαντικό" είναι "το θέμα στήριξης των θέσεων εργασίας".

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, υπογράμμισε ο κ. Καρτέρης, "εξαρχής είχε πολλά σημεία που ήθελαν βελτίωση. Φαίνεται ωστόσο ότι σταδιακά μετά από και τις δικές μας φωνές υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας που συζητάμε, θα μπορέσουν να καλυφθούν, και μαζί με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που χρήζει επιπλέον βελτίωσης".

Για τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου "θα έπρεπε να επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις σε ο,τι αφορά το κομμάτι του κόστους της εργασίας, για να μπορέσουν οι νέες θέσεις εργασίας μαζί με τη διατήρηση των υφιστάμενων να επουλώσουν όλες αυτές τις πληγές που θα δούμε το επόμενο διάστημα".

Σε ο,τι αφορά το κομμάτι της ρευστότητας των επιχειρήσεων, "έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές η επιστρεπτέα προκαταβολή να μην είναι επιστρεπτέα, αλλά να είναι με τη μορφή επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις. Συζητάμε όλο αυτό το διάστημα ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ χρήματα όχι πλέον μέσω δανείων, αλλά μέσω επιχορηγήσεων · άρα, πρέπει αντίστοιχα αυτά τα κονδύλια να κινηθούν προς τις επιχειρήσεις - όχι με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά - με μία μορφή μιας επιχορήγησης, που δεν θα έχει τη λογική της επιστροφής". 

Ο κ. Καρτέρης φέρνει ως παράδειγμα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου "είδαμε να βγαίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ. Θέλω να πιστεύω ότι γίνονται αντίστοιχες ενέργειες και σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να δούμε προγράμματα τέτοια κυρίως για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις του νησιού. Αλλά πρέπει στο κομμάτι της ρευστότητας να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, δεν πρέπει μόνο για δάνεια αλλά για επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί".

Εν κατακλείδι, "σίγουρα, θα πρέπει να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Τα μηνύματα δεν είναι καλά και στο κομμάτι του τουρισμού. Θεωρώ ότι ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος σε ο,τι αφορά τα εισοδήματα και την κατανάλωση".

Εδώ έρχεται να κουμπώσει η ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Μία από αυτές (τις παρεμβάσεις) είναι να "δοθούν σημαντικά ισχυρά φορολογικά κίνητρα", σε "ένα κομμάτι που υστερούμε διαχρονικά στη χώρα".

Στον... αέρα εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Σε "λάθος κατεύθυνση" κινούνται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη και την φετινή ιδιότυπη (λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού) ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ κ. Χαράλαμπο Λεκάκη.

"Δεν αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Δυστυχώς, περιμέναμε πολύ περισσότερα. Περιμέναμε μείωση του ΦΠΑ, μείωση της φορολογίας, δυστυχώς δεν είδαμε τίποτα από αυτά. Αντίθετα είδαμε μέτρα τα οποία αφορούν ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας" υποστήριξε ο κ. Λεκάκης, εκφράζοντας την απορία του και για κάτι ακόμα: "Δεν ξέρουμε από πού αντλήθηκαν τα στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός, ότι 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ στη χώρα! Αν υπήρχαν πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι που παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ, για να ωφεληθούν από την ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, ευτυχώς η χώρα δεν θα είχε οικονομικό πρόβλημα. Αλλά δεν υπάρχουν αυτά τα ποσά, δυστυχώς! Η πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβονται με τον βασικό μισθό.".

Στην ΟΕΒΕΝΗ βρίσκονται σε... αναμονή "για να δούμε τα επόμενα βήματα".

Ο κ. Λεκάκης παίρνει... αποστάσεις από το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 100.000 νέες θέσεις εργασίας με εξάμηνη επιδότηση, διατυπώνοντας τις ενστάσεις του. "Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε το υφιστάμενο προσωπικό και όχι να προσλάβουμε νέο. Θα έπρεπε λοιπόν να ωφεληθεί το υφιστάμενο προσωπικό με προγράμματα", αντιπρότεινε, "και όχι να επιδοτούμε νέες θέσεις απασχόλησης για να ωφεληθούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις".

Οι "πάρα πολύ δύσκολες" οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται συνεχώς προβληματίζουν τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ εν όψει του επόμενου διαστήματος: "Απ' ο,τι φαίνεται βαδίζουμε προς το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν, που συνεχώς λιγοστεύει. Τα πράγματα το χειμώνα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Τα μηνύματα από τους επαγγελματίες, είναι ότι δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Το πιο πιθανό είναι ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους".

"Σωστή κατεύθυνση" με μια πρώτη ανάγνωση, ανάγκη "εξειδίκευσης" με μια δεύτερη ματιά

Σε φάση αναμονής βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Κοκολάκης ξεχωρίζει τα θετικά σημεία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, περιμένοντας να εξειδικευτούν κάποιες άλλες από τις... "αόριστες" κατά τη γνώμη του ανακοινώσεις που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Η επιδότηση της ανεργίας είναι στη σωστή κατεύθυνση: Τα ένσημα από τα 100 κατεβαίνουν στα 50. Από εκεί και μετά, σίγουρα είναι στα θετικά ότι επιδοτείται πλέον η απασχόληση, αλλά το πρώτο εξάμηνο. Με εμάς τους εποχικά εργαζόμενους, τώρα που κλείνουν τα ξενοδοχεία, τι γίνεται; Υπάρχει θέμα εκεί. Σίγουρα, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών είναι γενικώς θετικό νέο. Όμως, όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να τα δούμε, πρέπει να εξειδικευτούν, ούτως ώστε να δούμε τι γίνεται. Διότι, ήταν αόριστες οι εξαγγελίες σε κάποια πράγματα".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ