Περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ σε χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των σεισμόπληκτων

Στα χωριά Πατσίδερος, Στείρωνας και Πανόραμα περιόδευσε την Τρίτη 5 Οκτώβρη κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ στη Βόνη και στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου περιόδευσε κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο, όπου υπήρξε ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη για την παρέμβαση της περιφέρειας στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: 

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομίλησε με κατοίκους των χωριών, ξεναγήθηκε σε σπίτια και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που είχαν υποστεί ζημιές, σε σκηνές που εγκαταστάθηκαν κάτοικοι, και στις τοποθεσίες που εγκαθίστανται οι πρώτοι οικίσκοι σε Βόνη και Αρκαλοχώρι.

Χαρακτηριστική της βαρβαρότητας που βιώνουν οι κάτοικοι στον Πατσίδερο είναι η περίπτωση νέου ζευγαριού βιοπαλαιστών αγροτών, των οποίων η πολυμελής οικογένεια διανυκτερεύει σε καρότσα τρακτέρ λόγω του κρύου που επικρατούσε στις σκηνές που εγκατέστησε ο Δήμος. Όπως κατάγγειλαν κάτοικοι, υπάρχει προσπάθεια του Δήμου να μην εγκατασταθούν οικίσκοι ανά χωριό, με την πρόφαση ότι στο χωριό τους, όπως και στα περισσότερα, δεν υπάρχει αποχέτευση, κάτι για το οποίο, όπως υπογραμμίζουν, ευθύνεται ο ίδιος ο Δήμος. Σημαντικές είναι οι καταστροφές και σε αμπελώνες, ελαιώνες, στάνες και αγροτικό οδικό δίκτυο.

Στη Βόνη, που η μεγάλη πλειονότητα των κτισμάτων έχουν κριθεί ακατάλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι κάτοικοι έχουν ζητήσει να στηθούν σκηνές κοντά στα σπίτια τους, ενώ ανησυχούν για το «αύριο», σε σχέση με τις δουλειές και τις περιουσίες τους. Καθολική ήταν η αγανάκτησή τους απέναντι στην έλλειψη οργανωμένης κρατικής μέριμνας και ενημέρωσης για το τι μέλει γενέσθαι, για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με κυρίαρχο αυτό της αποζημίωσης.

Στο Αρκαλοχώρι αναδείχθηκε το οξυμένο πρόβλημα των ενοικιαστών, που δεν δικαιούνται στέγαση σε οικίσκους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας εργαζομένων που νοίκιαζαν σπίτι και τώρα διαμένουν σε σκηνή, στους οποίους δόθηκε η επιλογή μετακίνησης σε διαμέρισμα στο Ηράκλειο, μέσω του προγράμματος «Εστία», εντελώς ακατάλληλο, όπως καταγγέλλουν, μα και πάνω από 30 χιλιόμετρα από την εργασία τους και τα σχολεία των παιδιών τους.

 Στη συζήτηση με τους κατοίκους, ο Μ. Συντυχάκης ανάδειξε την αντίθεση μεταξύ των κυβερνητικών εξαγγελιών περί «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου», ενταγμένης στην ανάπτυξη για τους λίγους, γύρω από το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, και των άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής. Ανάδειξε ότι προτεραιότητα έχει η άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις και γραφειοκρατία. Για το ζήτημα της στέγασης των σεισμόπληκτων ενοικιαστών, ανάφερε ότι στην πλειοψηφία τους δύσκολα θα βρουν σπίτι για να νοικιάσουν στο Αρκαλοχώρι, ενώ δεν αποτελεί, για την πλειοψηφία τους, λύση η μετεγκατάσταση σε ξενοδοχείο ή διαμέρισμα στο Ηράκλειο. Τόνισε την ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των σεισμόπληκτων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με τοποθέτηση οικίσκων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ως προσωρινή λύση, ανά χωριό. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης μισθωτών, επαγγελματιών και αγροτών, που χάνουν εισόδημα λόγω ακαταλληλότητας ή καταστροφής επιχειρήσεων και αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Στην επίσκεψη στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, τα μέλη του ΚΚΕ συνομίλησαν με εθελοντές στις αποθήκες τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τη συγκινητική αλληλεγγύη σωματείων, συλλόγων, και μεμονωμένων ανθρώπων από όλη τη χώρα, ενώ η οργάνωση και διανομή τους γίνεται με αποκλειστική εργασία εθελοντών. Μιλώντας με τους εθελοντές, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε τη σημασία του εθελοντισμού στη βάση της αλληλεγγύης, όμως και ότι αυτό έχει όρια, με την έννοια ότι η συσσώρευση των αναγκών θα πρέπει να καλυφθεί με κρατική μέριμνα και χρηματοδότηση, κάτι το οποίο, όπως στηλίτευσε, απουσιάζει πλήρως.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

     

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ