Περιοδείες κλιμακίου του ΚΚΕ στο λιμάνι Ηρακλείου

Τα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Ηρακλείου αλλά και η απεργία των ναυτεργατών βρέθηκα στο επίκεντρο επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής το Σάββα Βασιλειάδη, στο λιμάνι της πόλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Στις περιοδείες που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ στο λιμάνι Ηρακλείου, με επικεφαλής το Σάββα Βασιλειάδη, γραμματέα Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, συζήτησε με τους εργαζόμενους  και τους αυτοαπασχολούμενους ψαράδες τις τελευταίες εξελίξεις και την επιτάχυνση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης  από την κυβέρνηση και τον ΟΛΗ.

Στα πλαίσια των περιοδειών συνομίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Λιμενεργατών, Ξενοφώντα Σφακιανάκη και τον πρόεδρο του Σωματείου Χειριστών, Αντρέα Μαρινάκη.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση στις εργασιακές σχέσεις και συνολικότερα στο κόστος των μεταφορών που θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Επίσης, κατήγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών ιδιαίτερα στο κομμάτι του εμπορικού τομέα. Πρόκειται για σκόπιμη  πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά σε συνεργασία με τις διοικήσεις του ΟΛΗ, προκειμένου να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση, ειδικά στους τομείς της κρουαζιέρας και τις εμπορικής εκμετάλλευσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης και του ενετικού λιμανιού που θεωρούνται φιλέτα. Ιδίως οι ψαράδες κατήγγειλαν δυσβάσταχτα χαράτσια που αναγκάζονται να πληρώνουν στον ΟΛΗ, ενώ την ίδια στιγμή οι ασυντήρητες υποδομές στο ενετικό λιμάνι περικλύουν σοβαρούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατήγγειλε την διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ που σταδιακά με νόμους προωθούν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών. Με κύριο μοχλό την δημιουργία οργανισμών λιμένων ΑΕ και την παράδοση των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποιεί νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ειδικές οικονομικές ζώνες προκειμένου να εξασφαλίσει πιο κερδοφόρα ιδιωτικοποίηση για τους επενδυτές. Στα πλαίσια αυτά δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν διστάζουν να ξεπουλήσουν ακόμα και τον ιστορικό χώρο του ενετικού λιμανιού, μνημείο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.  

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα συνεχίσει να μάχεται για λιμάνι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και συνολικά για γρήγορες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στα πλαίσια μιας οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού και όχι για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Τέλος, τους κάλεσε να παλέψουν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού συνολικά και του ενετικού λιμανιού ως τμήμα του διεκδικώντας λιμάνι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών για:
 
-   Ασφαλείς, γρήγορες και φθηνές ακτοπλοϊκές μεταφορές.
-   Υποδομές και ελεύθερους χώρους αναψυχής και πρόσβασης στην θάλασσα με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
-   Μειωμένα εισιτήρια άμεσα κατά 50% για τον λαό. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, στρατευμένων και αναπήρων.
-   Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων διαχρονικά και του απαράδεκτου ΠΔ του 1985. Επαναφορά της ισχύος των ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς.
-   Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται στο λιμάνι Ηρακλείου με πλήρεις και σταθερές σχέσεις εργασίας.
- Εξασφάλιση χαμηλών τελών χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων για μικρούς ψαράδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες καθώς και συλλόγους που ασχολούνται με αθλητικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Στα πλαίσα της περιοδείας τα στελέχη του ΚΚΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, στον δίκαιο απεργιακό αγώνα που δίνουν για την εξασφάλιση ΣΣΕ και συνολικά των δικαιωμάτων τους απέναντι στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και την αυθαιρεσία των εφοπλιστών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ