Πήγαν στον Υφυπουργό Υποδομών για τους δασικούς χάρτες

Πήγαν στον Υφυπουργό Υποδομών για τους δασικούς χάρτες

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικής Γης Ρεθύμνου συναντήθηκαν με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη

Συνάντηση του Προέδρου Νικήστρατου Χαροκόπου και μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικής γης  Ρεθύμνου με τον κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Υφυπουργό Υποδομών, κατά την οποία συζητήθηκαν  τα προβλήματα και οι αδικίες, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου,  που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Νομού Ρεθύμνου.

Ειδικότερα ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αγροτικής γης Ρεθύμνου αναφέρει:

"Ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό η αναθεώρηση των δασικών χαρτών και υποβλήθηκε σε αυτόν υπόμνημα με τα αιτήματα του Συλλόγου.. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν και θα επιδιώξει να δοθεί λύση στις αδικίες που έχουν προκύψει. 

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Ξανθό. Επιδόθηκε υπόμνημα και ο κ. Ξανθός υποσχέθηκε ότι με τις δικές του ενέργειες θα  επιδιώξει την άμεση λύση των αδικιών που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών για τους ιδιοκτήτες αγροτικής γης. 

Επιπροσθέτως, χθες, 2-3-2021, έλαβε χώρα συνάντηση με τη Διευθύντρια του Δασαρχείου Ρεθύμνου, κα Δέσποινα Σταματάκη, κατατέθηκε ενώπιον της υπόμνημα στο οποίο μας διαβεβαίωσης ότι θα λάβουμε έγγραφη απάντηση της Υπηρεσίας επί των αιτημάτων μας. Συνακόλουθα ανέλαβε προσωπικά την αποστολή πρόσθετου υπομνήματος προς τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Κοζυράκη, στο οποίο υπόμνημα  περιλαμβάνονται τα ίδια αιτήματα. 

Επισυνάπτουμε το ακριβές κείμενο του υπομνήματος το οποίο κατατέθηκε ενώπιον του Δασαρχείου Ρεθύμνου: 

«ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑ –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δ/ΣΗ ΔΑΣΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 

κα Δασάρχη, 

γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Προβλήματα τα οποία διαπιστώνουμε με λύπη, ότι σε κάθε περίπτωση θίγουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών γης. 

Για το λόγο αυτό ζητάμε: 

Αναθεώρηση των δασικών χαρτών  καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάφορη αδικία, διαπιστώνοντας ότι αυτό που έχει συμβεί στο χαρακτηρισμό των εκτάσεων στο νομό Ρεθύμνου, δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο νομό της Κρήτης και διερωτόμαστε ποιος είναι ο ανάδοχος εργολάβος του έργου και ποια η επιβλέπουσα αρχή, η οποία και παρέλαβε το έργο. 

Ζητούμε κατά την περίοδο αναθεώρησης των χαρτών να ληφθούν υπόψην οι προτάσεις που θα καταθέσουμε τεκμηριωμένα και να ελεγχθούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Εκτάσεις που έχουν πράξεις χαρακτηρισμού. 
  2. Εκτάσεις εποικισμού και εφέδρων πολεμιστών. 
  3. Εκτάσεις αναδασμού. 
  4.  Εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί με χρήματα της Ε.Ε. (σχέδια βελτίωσης).
  5. Εκτάσεις που περιέχουν δεντροκαλλιέργειες (ελιές- οπωροφόρα δέντρα αμπέλια). 
  6. Εκτάσεις που φέρουν χαμηλή βλάστηση  όπως αστιβίδες και αχινοπόδους, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των δασικών  (σύμφωνα με τον ορισμό του δάσους) και το κράτος να μην εγείρει ουδεμία διεκδίκηση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. 
  7. Αίτημά μας είναι να συμπεριληφθούν στην κατηγορία πρόδηλα, όλες οι περιπτώσεις οφθαλμοφανών αδικιών. 
  8. Επιφυλασσόμεθα  κάθε νομίμου δικαιώματος μας".


     

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ