Πλακιωτάκης: Κρητικής καταγωγής φέρεται να είναι ο ένας από τους 3 Έλληνες που αγνοούνται

Υπάρχουν ακόμα μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο- Ειδική ομάδα για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων

Εντολή να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην τρομακτική πυρκαγιά στο πλοίο Euroferry Olympia, δίνει ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος. 

Σε ό,τι αφορά δε στους Έλληνες που αγνοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια ηρωική πράξη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Τα 4 κρίσιμα ερωτήματα

Πολλά και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia», το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι της Ιταλίας.

Ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, όπως λένε στελέχη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ο εντοπισμός των αγνοουμένων.

Οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες αναζητούν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στις λίστες επιβατών του πλοίου και δεν έχουν εντοπιστεί. Είναι άνθρωποι που έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν; Είναι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν μετά το ξέσπασμα της φωτιάς; Κανείς ακόμα δε μπορεί να δώσει απάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπλέοντα πλοία που έφτασαν στο σημείο για να συνδράμουν δεν αντιλήφθηκαν κάποιον άνθρωπο στη θάλασσα.

Μία άλλη ανησυχία των Αρχών είναι να υπήρχαν στα γκαράζ του πλοίου πρόσφυγες, καθώς σε αυτά τα δρομολόγια (Ηγουμενίτσα-Ιταλία) αρκετές φορές επιβιβάζονται πρόσφυγες –που δεν είναι καταχωρημένοι στις λίστες επιβατών- που προσπαθούν να φύγουν από την Ελλάδα. Ακόμα δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη για παρουσία προσφύγων στο πλοίο, ωστόσο, η ανησυχία υπάρχει λόγω της πρότερης εμπειρίας με πρόσφυγες κρυμμένους σε αμπάρια πλοίων.

Όσον αφορά στα ερωτήματα που θα μπουν στο μικροσκόπιο της έρευνας που θα ακολουθήσει είναι τα παρακάτω:

  1. Υπήρχαν οδηγοί ή επιβάτες που μετά τον απόπλου του πλοίου από την Ηγουμενίτσα παρέμειναν στα γκαράζ; Σημειώνεται ότι ο σχετικός κανονισμός αναφέρει ότι απαγορεύεται μετά τον απόπλου κάποιος οδηγός ή επιβάτης να βρίσκεται στα γκαράζ.
  2. Υπήρχαν οχήματα με αναμμένη τη μηχανή την ώρα του ταξιδιού; Είναι κάτι που επίσης απαγορεύεται από το σχετικό κανονισμό. Μεταξύ άλλων, ένα όχημα με αναμμένη τη μηχανή πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για βραχυκυκλώματα και παράγει καυσαέρια, τα οποία σε κλειστούς χώρους δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση ή επέκταση πυρκαγιάς.
  3. Επίσης, θα ερευνηθεί εάν η πυρκαγιά προκλήθηκε ή όχι από κάποιο βραχυκύκλωμα. Το βραχυκύκλωμα είναι η πιο συνήθης αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς σε πλοία. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξάγει κάποιος συμπέρασμα, ωστόσο, θα ερευνηθεί -όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- και αυτή η εκδοχή. Σημειώνεται ότι στα γκαράζ τέτοιου είδους πλοίων επιβιβάζονται φορτηγά οχήματα με ψυγεία, τα οποία χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν και να μη χαλάσουν τα προϊόντα που μεταφέρουν. Πηγές από το Λιμενικό αναφέρουν ότι η πρώτη εικόνα που έχουν είναι ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε σε ένα από γκαράζ του πλοίου, χωρίς να υπάρχουν προσώρας στοιχεία για τα αίτια που την προκάλεσαν.
  4. Λειτούργησαν τα συστήματα πυρασφάλειας; Στα οχηματαγωγά επιβατικά πλοία υπάρχουν συστήματα πυρασφάλειας, προκειμένου να απομονώνονται οι χώροι του πλοίου σε περίπτωση φωτιάς, με στόχο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τον έναν χώρο στον άλλον και κατ' επέκταση σε όλους τους χώρους του πλοίου. Εκτός από την απομόνωση των χώρων (τα λεγόμενα πυρο-διαμερίσματα), πρέπει να λειτουργούν αυτόματα συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιάς. Το Λιμενικό και οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες θα κληθούν να απαντήσουν εάν λειτούργησαν ή όχι αυτά τα συστήματα πυρασφάλειας.

Στελέχη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι «είναι νωρίς για συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς, τίποτε δε μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο. Η έρευνα των πραγματογνωμόνων που θα γίνει τους επόμενους μήνες θα αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη».

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Ολονύχτιες έρευνες για τους 12 αγνοούμενους – Ανάμεσά τους 3 Έλληνες

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ