Πλειστηριασμοί και ... το σπίτι μας!

Newsroom
Newsroom

"Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ευάλωτων πολιτών της"

Της Ελένης Βατσινά*

 

Ίσως περισσότερο από κάθε λαό, οι Έλληνες νιώθουν έντονη την ανάγκη να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

"Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου" λέμε μέχρι και σήμερα, εννοώντας πως δε χρειάζονται πολλά τετραγωνικά και πολυτέλεια αλλά η αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει το "δικό σου σπίτι".

Κι όμως φτάσαμε στο "σήμερα" με το αίσθημα της ασφάλειας να παζαρεύεται, να μπαίνει σε ζυγαριά, να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε στην απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει δυνατότητα στους διαχειριστές των funds να είναι οι ίδιοι διάδικοι, δηλαδή, να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Φτάσαμε στο "σήμερα", με τους δανειολήπτες που έχουν βρεθεί σε ευάλωτη θέση να αγωνιούν για το αν και αύριο θα έχουν αυτό το "κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους".

Για εκείνους που πρόθεσή τους είναι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να μη ζουν υπό το καθεστώς οχλήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα. Είναι απάνθρωπο το καθεστώς φόβου στο οποίο περιέρχεται κάποιος μπροστά σε ένα "σύστημα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών".

Μιλώντας μάλιστα για το μέσο δανειολήπτη, πως θα έφτανε σε ένα τέτοιο σημείο, αν δεν είχε βρεθεί προηγουμένως σε ευάλωτη θέση;

Γνωρίζουμε όλοι το οικονομικό κλίμα της τελευταίας - σχεδόν - 20ετίας, που έφερε τα πάνω-κάτω σε επιχειρήσεις, εργαζομένους, οικογένειες ολόκληρες.

Οι δανειολήπτες λοιπόν που καταλήγουν με "κόκκινα δάνεια" ως αποτέλεσμα των συγκυριών πρέπει να προστατευθούν. Και οφείλει το ίδιο το σύστημα να είναι σε θέση να κάνει την απαραίτητη ποιοτική ανάλυση, ώστε να απομονώσει τους ... κατά συρροή κακοπληρωτές έναντι εκείνων που θέλουν να είναι συνεπείς, αλλά αδυνατούν.

Οι σοκαριστικές εικόνες εξώσεων στην Ισπανία του 2014 και του 2015 έχουν φτάσει και στην Ελλάδα. Είναι όμως η πραγματική ανθρώπινη αλληλεγγύη που ορθώνει τείχος και υπερασπίζεται τους ευάλωτους οφειλέτες. Είναι οι συνάνθρωποι που συγκεντρώνονται, διαμαρτύρονται, μπλοκάρουν πλειστηριασμούς, αποτρέπουν εξώσεις.

Είναι όμως υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ευάλωτων πολιτών της. Είναι υποχρέωσή της να διασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί δε θα "γεννήσουν" ένα κύμα αστέγων αλλά και ότι θα εξαντλείται κάθε περιθώριο ρύθμισης για την αποπληρωμή του δανείου λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.

Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 2010 είχε μεριμνήσει για την προστασία της κύριας κατοικίας. Η Ελλάδα το πέτυχε τότε έχοντας μάλιστα απέναντί της την πιο σκληρή τρόικα, μπορεί να το κάνει και σήμερα, προχωρώντας στην άμεση λήψη μέτρων προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

 

* Η Ελένη Βατσινά είναι υποψήφια βουλευτής στο νομό Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ