Πλήθος κόσμου στην επίσημη "πρώτη" του Αλέξη Καλοκαιρινού - Ποιοι έδωσαν το "παρών"

Newsroom
Newsroom

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ηρακλείου - Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Παρουσία πλήθους κόσμου, ανακοίνωσε, το βράδυ της Τετάρτης, την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ηρακλείου, ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

"Διεκδικώ να υπηρετήσω το Ηράκλειο από τη θέση του Δημάρχου γιατί θέλω το Ηράκλειο να γίνει μια καλύτερη πόλη κυρίως για τους ανθρώπους του. Όλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις." είπε και καταχειροκροτήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος,  κατά την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα Μίνως του ξενοδοχείου Ατλαντίς, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Από το βήμα, μάλιστα, όπου ανέβηκε για την ομιλία του, έδωσε ένα στίγμα για το αναλυτικό προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο όπως σημείωσε θα παρουσιάσει στις αρχές του καλοκαιριού και το οποίο θα "προκύψει από ευρεία και ανοιχτή διαβούλευση, στη βάση των αρχών που καταθέτουμε σήμερα, και τις ονόμασα «βασικά δικαιώματα» για ένα καλύτερο Ηράκλειο".

Μιλώντας με παραδείγματα, αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό και το πολεοδομικό πρόβλημα αλλά και το παραλιακό μέτωπο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καλοκαιρινός σημείωσε "βάζουμε σε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Όλο το έργο της Δημοτικής Αρχής θα έχει την παράμετρο της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί η σωστή κοινωνική πολιτική είναι και αναπτυξιακή πολιτική".

Αλέξης Καλοκαιρινός

Και πρόσθεσε:

"Θα αναπτύξουμε ένα συνολικό ενεργητικό πλέγμα κοινωνικής προστασίας. Με μια δέσμη δράσεων που θα αφορά:

  • στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων
  • στην τρίτη ηλικία
  • στην παιδική προστασία και την προστασία της νεότητας
  • στη στήριξη ατόμων με εξαρτήσεις
  • στην υποστήριξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και μεταναστών και των αιτούντων άσυλο
  • στην καταπολέμηση της κάθε είδους βίας και στην υποστήριξη των θυμάτων βίας και κακοποίησης, των γυναικών και των παιδιών.

Πρέπει να πρωτοπορήσουμε με μια συνολική καμπάνια ενάντια στη βία. Να είμαστε ο Δήμος της Ελλάδας που πρωτοστατεί ενάντια σε κάθε μορφής βία",  επισήμανε ο Α. Καλοκαιρινός.

kalokairinos

Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε και στον αγροτικό τομέα.

" Άφησα τελευταίο τον αγροτικό μας χώρο. Τελευταίο αλλά όχι ελάσσονα. Γιατί οι προοπτικές της υπαίθρου και των χωριών του Δήμου μας συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση. Σήμερα, oι αγροτικές μας περιοχές έχουν ένα κοινό γνώρισμα: φθίνουν ως τόποι κατοικίας, εργασίας ακόμα και αναψυχής. Και από τους αγρότες μας ακούω τα ίδια προβλήματα: την άρδευση, τη δυσκολία πρόσβασης στο χωράφι, αλλά και την αίσθηση απομόνωσης και μοναξιάς λίγα χιλιόμετρα από την πόλη μας." συμπλήρωσε.

εκδήλωση,

"Το Ηράκλειο, ο μόνος μεγάλος δήμος της χώρας που δεν υποχωρεί πληθυσμικά, έχει τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες να συνδυάσει στα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή. Να γίνει μια λειτουργική πόλη. Να προσφέρει ποιότητα ζωής για όλους. Να αποκτήσει ταυτότητα, να κρατήσει τους νέους ανθρώπους του και να γίνει πόλος έλξης για την εγκατάσταση ανθρώπων σε παραγωγικές ηλικίες. Αυτό το Ηράκλειο θέλουμε: Μια πόλη-πρότυπο για όσα μπορεί να συμβολίζει, αλλά και όσα μπορεί να προσφέρει. Αλλά πρέπει όλοι να γίνουμε απαιτητικοί και ταυτόχρονα να γίνουμε συμμέτοχοι στο σχεδιασμό της πόλης. Να γίνουμε ενεργητικοί στη ζωή της ανθρώπινής μας κοινότητας. Και αν κάτι μπορώ σήμερα να υποσχεθώ είναι ότι θα εργαστούμε γι’ αυτό με όλες μας τις δυνάμεις. Θα βάλουμε τον πήχη ψηλά, πέρα και πάνω από μια συμβατική διαχείριση. Θα συγκρουστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα συνεργαστούμε ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι μια εποχή μετασχηματισμού και δημιουργίας για το Ηράκλειο. Μια εποχή θετικής αλλαγής σε μια πόλη που θα σέβεται τα δικαιώματα όσων ζουν και ονειρεύονται σε αυτήν. Με αυτή την υπόσχεση ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου για το Δήμο Ηρακλείου.
Και σας προσκαλώ να πορευτούμε μαζί.
" είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Καλοκαιρινός, τον οποίο χειροκρότησαν θερμά για μια ακόμα φορά οι παρευρισκόμενοι.

Κυπριωτάκης

Να σημειωθεί ότι, κατά την εκδήλωση, στο βήμα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας Γιάννης Λεμπιδάκης, ο πρώην δήμαρχος Ρούσσος Κυπριωτάκης, καθώς και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης.

λεμπιδακης

Γραμματικάκης

 

καλοκαιρινός

Το "παρών" μεταξύ άλλων έδωσαν επίσης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραντινός, Αριστέα Πλεύρη,  Στέλλα Αρχοντάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βαγγέλης Ζάχαρης.

Ακόμη, την εκδήλωση παρακολούθησαν και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Μιχαηλίδης, ο επιχειρηματίας Γιάννης Λεμπιδάκης, η Θεανω Βρέντζου, ο Πέτρος Λεκάκης παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, όπως και ο Γιάννης Αντωνογιαννάκης. Το "παρών" έδωσε επίσης και ο παλιός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και παλιός αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σερπετσιδάκης.

καλοκαιρινός-λαμπρινός

 

καλοκαιρινός-ζάχαρης

Από τις παρουσίες που "ξεχώρισαν" στην εκδήλωση, της κ. Δέσποινας Σκαλοχωρίτη  ενώ εκεί βρέθηκαν η Θεανώ Μεταξά, αλλά και ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης.

αλέξης καλοκαρινός, εκδήλωση

Να σημειωθεί ότι τον Αλέξη Καλοκαιρινό προλόγησαν ο Νικόλας Ραπάνης, ο νεαρός Ηρακλειώτης που πρόσφατα, διακρίθηκε σε διαγωνισμό της Microsoft κι έδωσε τη "ματιά των νέων στην πόλη" καθώς και η εκπαιδευτικός Νικολέτα Σαμαρά αλλά και η δημοσιογράφος,  Φανή Καλαθάκη.

Alexis-kalokairinos

Αλέξης Καλοκαιρινός

καλοκαιρινός

καλοκαιρινός

Αλέξης Καλοκαιρινός

Όλη η ομιλία του κ. Αλέξη Καλοκαιρινού

"Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας. 

Είναι χαρά και τιμή για μένα να είστε σήμερα εδώ. 

Μου δίνετε δύναμη στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας πρωτίστως συλλογικής.

Ευχαριστώ την Νικολέττα και τον Νικόλα για όσα μας είπαν, και την Φανή Καλαθάκη για τον συντονισμό της βραδιάς. 

Όταν σκεφτήκαμε με την ομάδα μου να φτιάξουμε το βίντεο που είδατε, συμφωνήσαμε αμέσως: Δεν θα δείξουμε μόνο τα άσχημα της πόλης, τα «στραβά». Θα δείξουμε την πόλη με την ομορφιά της και τις ασχήμιες της. Γιατί αυτό είναι το Ηράκλειο. Μια ετερόκλητη πόλη, με αντιθέσεις, με αντίρροπες τάσεις. 

Αλλά αγαπάμε το Ηράκλειο. Όλοι. Κι αυτή η αγάπη βγήκε στην εικόνα. Περισσότερη ομορφιά, λιγότερη ασχήμια. Γιατί η ομορφιά βρίσκεται στη ζωή. 

Αυτή την πόλη την αγαπώ, όπως και όλοι μας. Κυρίως όμως νοιάζομαι τους ανθρώπους της. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο, έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, τα τελευταία τριάντα χρόνια, στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας. 

Από αυτή την αφετηρία, με αυτές τις παραστάσεις, βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Διεκδικώ να υπηρετήσω το Ηράκλειο από τη θέση του Δημάρχου γιατί θέλω το Ηράκλειο να γίνει μια καλύτερη πόλη κυρίως για τους ανθρώπους του. 

Όλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις. 

Γιατί αυτή η πόλη είμαστε εμείς. 

Όσοι γεννηθήκαμε εδώ, αλλά και όσοι επέλεξαν να την κάνουν πατρίδα τους – όπως η Νικολέττα Σαμαρά.

Οι μεγαλύτεροι που την έχουμε δει να αλλάζει, άλλοτε προς το χειρότερο, άλλοτε προς το καλύτερο. 

Αλλά και οι νέοι που κτίζουν σε αυτήν τα όνειρα τους – όπως μας είπε ο Νικόλας Ραπάνης.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Οι κάτοικοι του κέντρου, των συνοικιών και των χωριών του Δήμου μας. 

Όλοι εμείς έχουμε δικαίωμα σε μια καλύτερη πόλη. Και για αυτό το «δικαίωμα στην πόλη» –που επιλέξαμε σαν όνομα της Παράταξής μας– θέλω να σας μιλήσω απόψε. 

Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω σκοπό ούτε σε αντιπαραθέσεις να αναλωθώ, ούτε φυσικά να μηδενίσω το έργο όσων υπηρέτησαν τη Δημοτική Αρχή. Όλοι προσπάθησαν, όλοι προσέφεραν στην πόλη. Και τους τιμώ όλους. 

Ωστόσο, κάποια βασικά δικαιώματα στην πόλη παραμένουν ακόμα ζητούμενα: 

 

  • Το Δικαίωμα στην κίνηση: Να μπορείς να κινείσαι από το σπίτι στη δουλειά, από τη δουλειά στο σπίτι, στο κέντρο και στη γειτονιά και στην ύπαιθρο του Δήμου ελεύθερα, ακίνδυνα και ανεμπόδιστα. Να έχεις επιλογή στα μέσα μεταφοράς. Να μη κινδυνεύεις από την κακή κατάσταση των δρόμων. Πόλη προσβάσιμη, σε όλους, παντού, με τα πόδια ή με καροτσάκι. 

 

  • Το Δικαίωμα στην καθαρή πόλη. Χωρίς σκουπίδια στους δρόμους, χωρίς κάδους που χάσκουν, χωρίς σπατάλη πόρων και επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

 

  • Το Δικαίωμα στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Να έχεις χώρο να ξαποστάσεις και να συναντηθείς. Να έχεις πράσινο κοντά στο χώρο που ζεις ή εργάζεσαι. Να παίρνεις ανάσα.

 

  • Το Δικαίωμα στο νερό. Πόσιμο σε όλο το Δήμο, τρεχούμενο 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς πιεστικά και ντεπόζιτα. Και να έχεις νερό στο χωριό να ποτίσεις το χωράφι σου.  

 

  • Το Δικαίωμα στην εξυπηρέτηση. Να μη σε ταλαιπωρεί η δημοτική γραφειοκρατία. Να μη χρειάζεται να έρθεις στο κέντρο για να πάρεις ένα χαρτί.  Να μπορείς να πεις το πρόβλημά σου και να ξέρεις ότι ο Δήμος σε ακούει και ανταποκρίνεται. 

 

  • Το Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Ιδιαίτερα αν ανήκεις σε «ευάλωτες ομάδες». Αν είσαι ή νιώθεις αποκλεισμένος. Να ξέρεις ότι αν βρεθείς σε ανάγκη δεν θα βυθιστείς και δεν θα γίνεις αόρατος από τους άλλους. Να ξέρεις ότι θα βρεθεί ένα χέρι να σε τραβήξει, ένα χέρι να σε στηρίξει. 

 

  • Το Δικαίωμα στις ευκαιρίες. Γιατί ο Δήμος μπορεί και πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες. Να βελτιώνει το περιβάλλον της πραγματικής μας ζωής: στην εργασία, στις δυνατότητες απασχόλησης, στον ελεύθερο χρόνο. Να μπορείς να απολαύσεις το αγαθό του πολιτισμού σε μια πόλη που έχει πολλά να επιδείξει και ακόμα περισσότερα να δημιουργήσει.

 

  • Το Δικαίωμα στη συμμετοχή. Να ξέρεις ότι έχεις λόγο στα πράγματα της πόλης. Ότι μπορείς να κάνεις κάτι για τη γειτονιά και για την πόλη σου και ότι ο Δήμος αυτό το καλοδέχεται. Ότι επιζητεί την πρόταση σου και τη συνεργασία σου.

 

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα βασικό δικαίωμα: Το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή στην πόλη μας. 

Καλύτερη ζωή, πρώτ’ απ’ όλα, στην καθημερινότητα: σε κάθε σου ανάσα, σε κάθε σου βήμα στην πόλη, κάτι να έχει κάνει ο Δήμος σου για να είναι καλύτερo. Δεν θα τα καταφέρουμε παντού, δεν θα τα καταφέρουμε όλα. Δεν έχω μαγικό ραβδί και κυρίως δεν υποτιμώ τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνομαι. 

Αυτό όμως που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δώσω όλο μου το είναι σ’ αυτή την προσπάθεια. Και αυτό αφορά [και] όλους όσοι συμπορευόμαστε ήδη και όσοι συμπορευτούμε σε αυτήν. 

Και στο σημείο αυτό θέλω να καλωσορίσω την ομόφωνη απόφαση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας  να συμπράξει στην προσπάθειά μας για μια καλύτερη πόλη. Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, μια καθαρά αυτοδιοικητική και ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών,  έχει συνδέσει το όνομά της με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Και θα έχει σημαντική συνεισφορά  στην οργάνωση και δράση της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη», της παράταξης όλων μας.

 

Εμείς, λοιπόν, που συμπορευόμαστε και θα συμπορευτούμε, θα είμαστε διεκδικητικοί. Χωρίς συμπλέγματα απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση. Αλλά και δεν θα οχυρωθούμε πίσω από την έλλειψη αρμοδιοτήτων. Για θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης μας εμείς θα φυτρώνουμε και εκεί που δεν μας σπέρνουν. 

«Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο», λέει ο λαός, δεν λέει τα παράπονά σας στον Περιφερειάρχη ή στον Πρωθυπουργό. Αλλά δεν θέλω μόνο τα παράπονα: θέλω την άποψη, την ιδέα και τη συμμετοχή. Η αντιπροσώπευση του δημότη δεν είναι αρκετή. Στο τοπικό επίπεδο πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εμπλέκεσαι στα πράγματα της πόλης σου. Να συνεισφέρεις συλλογικά και ατομικά μέσα από μια αντίληψη για το κοινό καλό. Έχουμε όλοι δικαίωμα στην πόλη μας.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμά μας, φίλες και φίλοι, θα το παρουσιάσουμε στις αρχές του καλοκαιριού, μετά από διαβούλευση με τους συνδημότες μας. Ζητούμε, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σας.  

Θέλω όμως να σας δώσω ένα πρώτο στίγμα απόψε. 

Ξεκίνησα από μερικά βασικά δικαιώματα στην πόλη. Κάποια απλά πράγματα που όμως για να υλοποιηθούν και να αποδώσουν πρέπει να εντάσσονται σ’ έναν συνολικό σχεδιασμό. 

 

Από τη πρώτη στιγμή ζητώ από τους συνεργάτες μου να κοιτάζουμε πάντα τη μεγάλη εικόνα: Για καθετί που συζητάμε, το πολύ συγκεκριμένο, να το βάλουμε μέσα στη μεγάλη εικόνα του Δήμου. Η μεγάλη εικόνα μας δίνει τη βάση εκκίνησης: Τι έχουμε σήμερα; Από πού ξεκινάμε; Πού θέλουμε να πάμε; Η μεγάλη εικόνα μας επιτρέπει να δούμε τι άλλο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, τι άλλο να μελετήσουμε και να κάνουμε, και με ποια σειρά, για να μη κάνουμε μπρος-πίσω, να μη σπαταλάμε πόρους – και να μη σπάμε τα νεύρα του δημότη. 

Θα δώσω ένα παράδειγμα για την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού: Τη σύνδεση του κυκλοφοριακού με το πολεοδομικό πρόβλημα. 

Κυκλοφοριακή μελέτη αποκτήσαμε για την εντός των τειχών πόλη, και απασχόλησε πρόσφατα πολύ έντονα την τοπική δημοσιότητα. Θα λυθεί ποτέ το κυκλοφοριακό αν δεν έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό για ολόκληρη την πόλη; Αποκτήσαμε, ωστόσο, όπως είχαμε ευρωπαϊκή υποχρέωση, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ): μια μελέτη με γενικές κατευθύνσεις για την κυκλοφορία στην πόλη συνολικά. Και η γενική κατεύθυνση είναι μείωση της κίνησης με συμβατικά ΙΧ, ενίσχυση των ΜΜΜ, ηλεκτροκίνηση, ποδήλατο, δυνατότητα για περπάτημα. Καλό για το περιβάλλον, τη σωματική και την ψυχική υγεία. Μπορούμε να έχουμε ένα γενικό οδικό χάρτη που να βλέπει ως και 15 χρόνια μπροστά. Χρειάζεται λοιπόν να σχεδιάσουμε από σήμερα και να εφαρμόσουμε αύριο μια στρατηγική εναλλακτικών κινήσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερα συνεκτικά δίκτυα κίνησης μέσα στην πόλη. 

Αλλά μια τέτοια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη συναρτάται με τα πολεοδομικά σχέδια του Δήμου. Κι εδώ συναντάμε ένα μωσαϊκό: αλλού έχουμε και εφαρμόζονται περισσότερο ή λιγότερο. Αλλού γίνονται. Αλλού εκκρεμούν. Αλλού λιμνάζουν: Ένα πραγματικό κουβάρι. Θα ξεμπλέξουμε το κουβάρι. Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν θα γίνει ερήμην του Δήμου Ηρακλείου. 

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα περιλαμβάνει και την ευρύτερη περιοχή του σημερινού αεροδρομίου. Κι εδώ θα δοθεί η μητέρα των μαχών. Η χωροταξική ένταξη αυτής της τεράστιας περιοχής στο Ηράκλειο συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη συνολική ανάπλαση της πόλης: Ο προσδιορισμός των χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Αλικαρνασσού θα επαναπροσδιορίσει τη φυσιογνωμία, το μέγεθος και την αναπτυξιακή δυναμική της πόλης ολόκληρης. Γιατί όταν μιλάμε για «διπλή ανάπλαση» εννοούμε και τον επαναπροσδιορισμό και την ανάκτηση δημόσιου χώρου στην υπόλοιπη πόλη. Αυτή τη μοναδική ευκαιρία για τον συνολικό μετασχηματισμό της πόλης δεν πρόκειται να την αφήσουμε να χαθεί. 

Θα δώσω κι ένα δεύτερο, ειδικότερο, παράδειγμα:  Το παραλιακό μέτωπο. 

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν το ακούτε; Το Μπεντενάκι, ο Κούλες, το παλιό και το νέο λιμάνι. 

Θα ήθελα να φανταστούμε πώς θα μπορούσε να είναι το παραλιακό μέτωπο από τον Ξεροπόταμο ως τον Καρτερό και τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει. 

Και να συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει ένας ενοποιημένος σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ηρακλείου, που σήμερα είναι κατακερματισμένο και ασύνδετο με την πόλη. 

Να δούμε πώς θα αναδειχθεί το υδάτινο στοιχείο στο σύνολό του ώστε να γίνει πηγή πλούτου και ομορφιάς και απόλαυσης για την πόλη μας, αν εκτιμήσουμε συνολικά κι αυτόν το θησαυρό.  

 

Στην ίδια μεγάλη εικόνα του Δήμου θα δούμε ενταγμένες τις δυο απόλυτες μοναδικότητες του Ηρακλείου: την Κνωσό και τα ενετικά τείχη. 

Στην Κνωσό θα πρέπει να τελειώνουμε με την εικόνα ντροπής. Να αναδείξουμε το αρχαιολογικό πάρκο. Και να συνδέσουμε το λιμάνι με την Κνωσό διαμέσου της πόλης με περισσότερες από μία διαδρομές, με εναλλακτικές διαδρομές κίνησης.

Τα τείχη να είναι περάσματα και να εντάσσονται στην καθημερινή ζωή της πόλης, στις μέρες της δουλειάς και της σχόλης. Να την ενώνουν αντί να την χωρίζουν. Να συνδέονται τοπικά με σχολεία και συλλογικότητες, σαν σημεία αναφοράς, φροντίδας και δραστηριότητας. Στα τείχη να συμβαίνουν διαρκώς γεγονότα πολιτισμού. Τα τείχη και η τάφρος να αποτελέσουν μέρος της λύσης του κυκλοφοριακού. 

Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μνημεία. Ο πολιτισμός πριν απ’ όλα βρίσκεται στην καθημερινότητα. Κι αν δούμε πάλι τη μεγάλη εικόνα, θα διαπιστώσουμε ότι χρειαζόμαστε μια σωστή χωροθέτηση των υποδομών και των δραστηριοτήτων. Θα δούμε ότι  έχουμε σημαντικές υποδομές, αλλά άνισα κατανεμημένες τόσο θεματικά όσο και χωρικά, καθώς είναι συγκεντρωμένες στο κέντρο. 

Προφανώς θα συνεχίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία που έχει επιτυχημένη παρουσία στην Πόλη. Το ΠΣΚΗ και η Βικελαία Βιβλιοθήκη είναι οι δημοτικές ατμομηχανές του πολιτισμού. 

Ο πολιτισμός, όμως, αφορά εξίσου τις γειτονιές και τα χωριά μας. Ο Πολιτισμός είναι για όλους. Κι αυτός είναι ένας επαρκής λόγος για να γίνει διαρκής δράση το Τέχνη καθ’ οδόν. Είναι επαρκής λόγος για να ενισχύσουμε την τοπική έκφραση. Είναι επαρκής λόγος για να δημιουργήσουμε υπερτοπικά γεγονότα που θα χαρακτηρίζουν το Ηράκλειο στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή χάρτη. 

Τι έχουμε, λοιπόν; Έχουμε έναν απίστευτο πλούτο. Μέρος αυτού του πλούτου είναι το ιστορικό παλίμψηστο του Δήμου και η φυσική ομορφιά του τόπου: Η φύση και η ιστορία. 

Έχουμε τη βάση για να γίνει το Ηράκλειο τουριστικός προορισμός δωδεκάμηνος. Και δεν λέω «αειφορία» γιατί δεν σκοπεύω να μιλώ στους Ηρακλειώτες βρυξελιώτικα. Αλλά δεν θα φτιάξουμε μια πόλη για τους τουρίστες. Θα φτιάξουμε μια πόλη για όλους. Αυτό που θα απολαμβάνει ο τουρίστας όποτε έρχεται θα είναι διαθέσιμο στον κάτοικο της πόλης όσο την κατοικεί. 

 

Είπα και πριν ότι ο μεγαλύτερος πλούτος του Ηρακλείου είναι η ίδια η ανθρώπινη κοινότητα. Για τον λόγο αυτό βάζουμε σε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Όλο το έργο της Δημοτικής Αρχής θα έχει την παράμετρο της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί η σωστή κοινωνική πολιτική είναι και αναπτυξιακή πολιτική. 

Και είναι ανάγκη. Γιατί η υλική και κοινωνική αποστέρηση – η φτώχεια και ο αποκλεισμός δηλαδή – στην Ελλάδα και την Κρήτη και στο Ηράκλειο είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Γιατί τα επιδόματα – τα επιδόματα ανεργίας, τα οικογενειακά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – στη χώρα μας, αλλά και ειδικά εδώ στην Κρήτη, βοηθούν αλλά εντέλει δεν έχουν κρίσιμη συνεισφορά στην καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας, και του αποκλεισμού. 

 

Στο Ηράκλειο, τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, εντοπίζονται κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου. Ο πληθυσμός που αντιμετωπίζει πολλαπλούς αποκλεισμούς συγκεντρώνεται κυρίως στο αστικό κέντρο: με πολύ χαμηλά εισοδήματα (κάτω από το όριο της φτώχειας και στην ακραία φτώχεια), ανεργία, μακροχρόνια ανεργία, έλλειψη πρόσβασης στη φροντίδα των παιδιών, στεγαστική και ενεργειακή φτώχεια. 

Ταυτόχρονα, στις ίδιες περιοχές καταγράφεται νεανικός πληθυσμός και επαγγέλματα χωρίς ειδίκευση.  

Στόχος μας είναι μια ριζική επανεκκίνηση στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, με ατμομηχανή το Κέντρο Κοινότητας. 

Θα αναπτύξουμε ένα συνολικό ενεργητικό πλέγμα κοινωνικής προστασίας.

Με μια δέσμη δράσεων που θα αφορά 

  • στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων
  • στην τρίτη ηλικία
  • στην παιδική προστασία και την προστασία της νεότητας 
  • στη στήριξη ατόμων με εξαρτήσεις
  • στην υποστήριξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και μεταναστών και των αιτούντων άσυλο
  • στην καταπολέμηση της κάθε είδους βίας και στην υποστήριξη των θυμάτων βίας και κακοποίησης, των γυναικών και των παιδιών. Πρέπει να πρωτοπορήσουμε με μια συνολική καμπάνια ενάντια στη βία. Να είμαστε ο Δήμος της Ελλάδας που πρωτοστατεί ενάντια σε κάθε μορφής βία. 

 

Στην κοινωνική πολιτική εντάσσουμε την κοινωνική κατοικία, στην οποία η Ελλάδα συνολικά επιμένει να υστερεί και να σέρνεται, σε αντίθεση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η δημιουργία κοινωνικής κατοικίας θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συνάρτηση με:

  • την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας
  • την αξιοποίηση της ευρύτερης έκτασης του αεροδρομίου
  • την ανάπτυξη της υπαίθρου του Δήμου μας

Και ήδη μίλησα για τον συσχετισμό της δημοτικής περιουσίας με την ανάπλαση της ανατολικής περιοχής του Δήμου, στο πλαίσιο της μεγάλης διπλής ανάπλασης της πόλης. 

 

Συναρτημένη με την κοινωνική πολιτική θα είναι και η ενεργειακή πολιτική του Δήμου Ηρακλείου: θα προχωρήσουμε δυναμικά και ανυποχώρητα στη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προς όφελος κυρίως των κατοίκων του Δήμου που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία ή σε αδυναμία να πληρώσουν το ρεύμα. Ο Δήμος μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτή την παράμετρο της ακρίβειας – και είναι αυτό που είπα στην αρχή: η ζωή του δημότη αφορά το Δήμο. Και ταυτόχρονα ο Δήμος πρέπει να μεριμνά για το περιβάλλον και να μειώνει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

 

H έμφαση στην καθημερινότητα του δημότη και στην κοινωνική πολιτική, μάς οδηγεί υποχρεωτικά να βάλουμε στο επίκεντρο τις γειτονιές. Ο Δήμος θα βρίσκεται στις γειτονιές. 

Ο ρόλος των διαμερισματικών συμβουλίων πρέπει να αναβαθμιστεί και θα αναζητήσουμε τρόπους να ξεπεράσουμε το δομικό τους πρόβλημα: ότι είναι τεχνητά συγκροτήματα περισσότερων συνοικιών. Αλλά ο κάτοικος της γειτονιάς δεν αρκεί να μιλά, πρέπει και να ακούγεται.

Θεσπίζοντας μια χάρτα απαιτήσεων για τις γειτονιές, θα δούμε πώς κατανέμονται και πώς πρέπει να κατανεμηθούν στις συνοικίες το πράσινο, οι εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, οι υποδομές κοινωνικής πρόνοιας και πρωτοβάθμιας υγείας.  

Για τη λειτουργία των συνοικιακών χώρων πολιτισμού και άθλησης θα συμπράττουν οι τοπικοί σύλλογοι και συλλογικότητες. Οι δημότες πρέπει να είναι συμμέτοχοι, με άποψη και με πράξη. 

Θα επιδιώξουμε οι σχολικές μονάδες να συνδεθούν πιο ενεργά με τη ζωή της κάθε γειτονιάς.  

Η εκπαίδευση με την εξαιρετική της Κοινότητα αποτελεί δομικό πυρήνα για κάθε πρωτοβουλία και για την υποστήριξη κάθε δράσης του Δήμου μας. 

Θα στηρίξουμε ολόπλευρα τα σχολεία μας και θα σχεδιάσουμε μαζί τους τον νέο εκπαιδευτικό χάρτη της πόλης μας. 

 

Ακόμα, θα επιδιώξουμε τον ψηφιακό αλφαβητισμό όλων. Με έμφαση στους οικονομικά αποκλεισμένους που θα αποκτήσουν έτσι ένα εφόδιο, αλλά και στην τρίτη ηλικία. Στόχος είναι να φτάσουμε στο μέγιστο ποσοστό ψηφιακά ενεργών πολιτών, και να είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας σ’ αυτό.

Κι αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει και στην καλύτερη εξυπηρέτησή των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και στη συμμετοχική δημοτική διακυβέρνηση.

 

Θα επιδιώξουμε να έρθουν στο προσκήνιο οι δυνάμεις της νεότητας (η γενιά του Νικόλα, το τεράστιο νεανικό δυναμικό μας) και να πάρουν σύντομα τη σκυτάλη. Σε κάθε μας βήμα, θέλω να έχουμε συμμάχους το ΙΤΕ και τα Πανεπιστήμια (ΠΚ & ΕΛΜΕΠΑ) για να μας συντρέχουν και στην κοινωνική πολιτική και στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Τα Ιδρύματα αυτά συνιστούν ένα τεράστιο κεφάλαιο όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την πόλη. Και είναι ζητούμενη η πιο αποδοτική συνεργασία τους με το Δήμο και πιο ουσιαστική διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία. 

Θα αντλήσουμε ιδέες και τεχνογνωσία για να χτίσουμε μια νεανική πόλη, με νεανικές γειτονιές. Υπάρχουν παραδείγματα πόλεων που αναγέννησαν ολόκληρες γειτονιές τους μετατρέποντάς τις κυψέλες νεανικής επιχειρηματικότητας. Θα το επιδιώξουμε κι εμείς. Να γίνει ένα πραγματικό restart σε γειτονιές όπως η Αγία Τριάδα και ο Λάκκος: νεανικές γειτονιές. 

Αλλά όχι μόνο εκεί. Ο ρόλος του Δήμου είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τόσο μέσα από τη διασφάλιση δημόσιων υποδομών, αλλά πρωτίστως μέσα από τη στήριξη και διευκόλυνση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο Δήμο μας. 

Θέλουμε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τη νεανική και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και την πράσινη επένδυση. Θέλουμε να δώσουν δουλειές, θα προσελκύσουν νέους εργαζομένους στην πόλη, και θα συμβάλουν στην οικονομική μεγέθυνση του τόπου. 

Οι αναμονές για μεγάλες επιχειρήσεις θα χωροθετηθούν σε επιχειρηματικά επίκεντρα. Η πόλη γίνεται ελκυστική για την επιχειρηματικότητα μέσα από την ποιότητα του χώρου, των υποδομών και των υπηρεσιών. 

Άφησα τελευταίο τον αγροτικό μας χώρο. Τελευταίο αλλά όχι ελάσσονα. Γιατί οι προοπτικές της υπαίθρου και των χωριών του Δήμου μας συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση. 

Σήμερα, oι αγροτικές μας περιοχές έχουν ένα κοινό γνώρισμα: φθίνουν ως τόποι κατοικίας, εργασίας ακόμα και αναψυχής. Και από τους αγρότες μας ακούω τα ίδια προβλήματα: την άρδευση, τη δυσκολία πρόσβασης στο χωράφι, αλλά και την αίσθηση απομόνωσης και μοναξιάς λίγα χιλιόμετρα από την πόλη μας. 

Την ίδια στιγμή, το κυματιστό ανάγλυφο, η διαμόρφωση των ελαιώνων και αμπελώνων προσδίδουν στο αγροτικό τοπίο του Ηρακλείου μια ομορφιά εφάμιλλη του τοπίου της Τοσκάνης – χωρίς υπερβολή. 

Με μια συστηματική προσπάθεια ο αγροτουρισμός στα χωριά μπορεί να ανθίσει. Αλλά και τα οικιστικό τους απόθεμα μπορεί ν’ αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση ανθρώπων σε παραγωγικές ηλικίες. 

Αυτό που προέχει, λοιπόν, είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση  των κατοίκων.  Να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ώστε να φθάσουν στο σημείο να έχουν ίσες ευκαιρίες στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην ψυχαγωγία.

Για να το πετύχουμε αυτό θα συνεργαστούμε με όλες τις συλλογικότητες που δρουν στο αγροτικό χώρο και αναφέρομαι στους συνεταιρισμούς, στους πολιτιστικούς  συλλόγους, στις σχολικές επιτροπές και σε κάθε άλλη τοπική συλλογική οντότητα, με τα πιο ζωντανά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας.

 

Φίλες και φίλοι

Θέλω να επαναλάβω ότι όσα ανέφερα δεν είναι ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα προκύψει από ευρεία και ανοιχτή διαβούλευση, στη βάση των αρχών που καταθέτουμε σήμερα, και τις ονόμασα «βασικά δικαιώματα» για ένα καλύτερο Ηράκλειο. 

Αυτό είναι ένα νήμα ιδεών, προτάσεων και προθέσεων της παράταξης που θα διεκδικήσει τη δημοτική αρχή της πόλης. 

Το Ηράκλειο, ο μόνος μεγάλος δήμος της χώρας που δεν υποχωρεί πληθυσμικά, έχει τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες να συνδυάσει στα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή. Να γίνει μια λειτουργική πόλη. Να προσφέρει ποιότητα ζωής για όλους. Να αποκτήσει ταυτότητα, να κρατήσει τους νέους ανθρώπους του και να γίνει πόλος έλξης για την εγκατάσταση ανθρώπων σε παραγωγικές ηλικίες.

Αυτό το Ηράκλειο θέλουμε: Μια πόλη-πρότυπο για όσα μπορεί να συμβολίζει, αλλά και όσα μπορεί να προσφέρει. 

Αλλά πρέπει όλοι να γίνουμε απαιτητικοί και ταυτόχρονα να γίνουμε συμμέτοχοι στο σχεδιασμό της πόλης. Να γίνουμε ενεργητικοί στη ζωή της ανθρώπινής μας κοινότητας.

Και αν κάτι μπορώ σήμερα να υποσχεθώ είναι ότι θα εργαστούμε γι’ αυτό με όλες μας τις δυνάμεις. Θα βάλουμε τον πήχη ψηλά, πέρα και πάνω από μια συμβατική διαχείριση.

Θα συγκρουστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα συνεργαστούμε ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι μια εποχή μετασχηματισμού και δημιουργίας για το Ηράκλειο. 

Μια εποχή θετικής αλλαγής σε μια πόλη που θα σέβεται τα δικαιώματα όσων ζουν και ονειρεύονται σε αυτήν.

Με αυτή την υπόσχεση ανακοινώνω σήμερα την υποψηφιότητά μου για το Δήμο Ηρακλείου. 

Και σας προσκαλώ να πορευτούμε μαζί. 

Σας ευχαριστώ  

 

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες, στην παρακάτω MEDIA GALLERY

 

Δείτε επίσης

Απόψε ανακοινώνει επίσημα ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ