«Πνίγει» τους δήμους της Κρήτης το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης

Τι λένε δήμαρχοι στο Cretalive, για τις υποχρεώσεις και τις αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ρεπορτάζ Μάνος Μπανασάκης

«Σήμα κινδύνου» για το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών του νησιού, εκπέμπουν οι δήμοι της Κρητης που πρέπει να καταβάλουν από ίδιους πόρους τη σχετική δαπάνη που απαιτείται, βάσει νόμου, όταν η κρατική χρηματοδότηση αγγίζει μόλις του 1/3 του συνολικού ποσού.
Και αυτό - όπως υποστηρίζουν στο cretalive Δημάρχοι παράκτιων δήμων - δεν καταβάλλεται. 

Το ίδιο, όπως επισημαίνεται, συνέβη και τις προηγούμενες σεζόν, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις "εξοντωτικές" οικονομικά απαιτήσεις και προδιαγραφές που ορίζει ο σχετικός νόμος και εν τέλει να βρεθούν υπόλογοι έναντι προστίμων από τα λιμεναρχεία, γιατί δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα.

18 πύργοι με εξοπλισμό για τον δήμο Πλατάνια 

Ένας δήμος που αντιμετωπίζει και αυτή την χρόνια μεγάλο πρόβλημα είναι, στο νόμο Χανίων, ο δημος Πλατάνια με μια ακτογραμμή χιλιομέτρων στην δικαιοδοσία του και 18 προβλεπόμενους και πλήρως εξοπλισμένους ναυαγοσωστικούς πύργους. 

Δεν είναι μόνο ο μισθός ενός ναυαγοσώστη αλλά το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την ύπαρξη μηχανοκίνητων σκαφών και άλλων μέσων, κάτι που κάνει τη δαπάνη να εκτοξεύεται.
«Ξεπερνά τις 600.000 ευρώ το κόστος και ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα μας δώσουν κάποια χρήματα - ελάχιστα - δεν πήραμε ούτε αυτά» δηλώνει στο cretalive ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης που από την 1η Ιουνίου έχει την υποχρέωση όπως και όλοι οι παράκτιοι δήμοι να έχουν προετοιμαστεί για την ναυαγοσωστική κάλυψη.
«Ένα προεδρικό διάταγμα που γίνεται μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων, αναγνωρίζουν όλοι το λάθος και τελικά κανείς δεν το αλλάζει. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε αυτά τα χρήματα, πάλι χωρίς να υπάρχουν» υπογραμμίζει στο cretalive ο δήμαρχος Πλατανιά. 

«Σπαζοκεφαλιά» το κόστος και για τον δήμο Ρεθύμνου 

Στο ποσό των 616.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος για το ναυαγοσωστική κάλυψη, το οποίο έχει επιφορτιστεί ο Δήμος Ρεθύμνου σύμφωνα με όσα δηλώνει στο cretalive ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινακης.
«Είναι ένα πρόβλημα που και η ΚΕΔΕ έχει αναγνωρίσει, όμως παραμένει. Το πιο ουσιαστικό είναι πως επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς μας χωρίς αποτέλεσμα» εξηγεί ο δήμαρχος Ρεθύμνου και συμπληρώνει «έχουμε την υποχρέωση για όλα αυτά τα σωστικά μέσα, τα οποία έχουν τεράστιο κόστος και το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι το ποσοστό των πνιγμών να παραμένει μεγάλο» 

«Διαχειριστές» στα νότια του Ηρακλείου 

ναυαγοσώστης

Τρεις εταιρείες έχει δημιουργήσει ο Δήμος Φαιστού για να διαχειριστούν το κόστος των τριών από τις τέσσερις παραλίες που υπάγονται σε αυτόν, σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσει το κόστος από τα έσοδα που προέρχονται από τις ίδιες τις παραλίες.
Ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης με δήλωση του στο cretalive υπογράμμισε πως «τις παραλίες τις διαχειρίζονται εταιρείες του δήμου και μια μόνο πρέπει να καλυφτεί εξ' ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό» 

Στα βόρια και στον πλέον τουριστικό δήμο της Χερσονήσου, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την κάλυψη με ναυαγοσώστες ξεκίνησε από την 1η Μαΐου αντί για την 1η Ιουνίου που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα.
«Αποφασίσαμε σε κάποιες παραλίες να επεκτείνουμε τον χρόνο της σύμβασης γιατί και ο Μάιος αλλά και ο Οκτώβριος είναι μήνες που έχουμε τουρισμό» θα πει στο cretalive ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διαχείρισης δημοτικής περιουσίας, Μανωλης Ανυφαντάκης. 

Όμως δεν παραβλέπει το τεράστιο κόστος που θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ. Στο δήμο υπάρχουν 32 παραλίες και για τον λόγο αυτό η δημοτική αρχή έχει επανδρώσει και τρία ταχύπλοα σκάφη, τα οποία θα περιπολούν όλη την ακτογραμμή . 

Το νέο πλαίσιο αύξησε κατακόρυφα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας των λουόμενων, ορίζοντας την υποχρέωση ελέγχου σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του πύργου των ναυαγοσωστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις πολυσύχναστες παραλίες, πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι ναυαγοσώστες και να γίνει προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού τους, δηλαδή βάθρα, σωσίβια, αυτοκίνητα και σωστικές λέμβοι . 

Μικρότερο εντοπίζεται το πρόβλημα αν και αποτελεί ένα επιπλέον κόστος για τον δήμο Σητειας.
Μιλώντας στο cretalive ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης δήλωσε πως στην δίκη του ευθύνη είναι μια μόνο παραλία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κόστος είναι αμελητέο. 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ