Πολύμνια Μαστρογιωργάκη- Καρτσάκη: Ξεγέννησε 250 γυναίκες, ως μοναδική μαία στη Βιάννο

Φρόσω Μαστορίδη
Φρόσω Μαστορίδη

Πάντα στο πλευρό των γυναικών, έτρεχε σε όλη την επαρχία , σε χωράφια, σπίτια, θερμοκήπια

Ακούμε συχνά για ιστορίες με σπουδαία κατορθώματα, για ανθρώπους “ήρωες χωρίς μπέρτα”, για εκείνους που κάνουν το “αδύνατο” , “δυνατό”. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η κυρία Πολύμνια Μαστρογιωργάκη- Καρτσάκη.

Μετρώντας πλέον 76 καλοκαίρια έχει να αφηγηθεί ένα σωρό ιστορίες, η κάθε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη, ιστορίες με ένα κεντρικό θέμα: πώς κατάφερε να ξεγεννήσει 250 γυναίκες ως μοναδική μαία της Βιάννου!

Ναι, πολύ σωστά διαβάζετε! Η κυρία Πολύμνια, ως μοναδική μαία στην περιοχή της Βιάννου από το 1973, έως και την τελευταία μέρα του τότε Σταθμού Υγείας, υπήρξε στο πλάι των γυναικών.

Σε χωράφια, θερμοκήπια, σπίτια, ήταν πάντα εκεί, ό,τι ώρα τη χρειαζόντουσαν βρισκόταν στο πλάι τους ως ένας άλλος άγγελος.

Αποφοίτησε από την σχολή μαιών στην Αθήνα το 1969, 4 έτη μετά διορίστηκε στη Βιάννο, το χωριό της όπου γεννήθηκε το 1946.

Θυμάται την πρώτη φορά που έτρεξε στο πλευρό λεχώνας , “ήρθαν και με πήραν από την εκκλησία του Άι Γιάννη εκτάκτως με ένα δίκυκλο, και πήγαμε σε ένα θερμοκήπιο” λέει.

Κάθε λέξη της ίδιας αλλά και του συζύγου της κυρίου Μιχάλη Καρτσάκη, είναι γεμάτη αγάπη, αγάπη για το έργο της ως μαία, αγάπη του συζύγου της για την ίδια.

“Μια φορά το μωρό βγήκε χωρίς τις αισθήσεις του. Πήρα έναν κουβά ζεστό νερό, κι έναν κρύο, το βουτούσα εναλλάξ μέσα, και τότε ως θαύμα επανήλθε! Το είχα αεροβαφτίσει Αναστασια, φοβούμενη τα χειρότερα, τελικά οι γονείς κράτησαν το όνομα” διηγείται.

“Είμαστε ευγνώμονες” λέει ο σύζυγος της, “έχουν μεγαλώσει τα παιδιά μας, το επάγγελμα της κι ο Θεός μας βοήθησαν να πάνε όλα καλά. Κάνουμε το σταυρό μας γιατί τα κατάφερε. Βραβεύτηκε για το αξιέπαινο κατόρθωμα της, πως δηλαδή και οι 250 γεννήσεις στέφθηκαν με επιτυχία, όλες οι γυναίκες ήταν υγιείς” αναφέρει ο κύριος Καρτσακης, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά και  στυλοβάτης στο πλευρό της από το 1970 που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Ο ίδιος μάλιστα διηγείται “το πρώτο μου ταξίδι στο Ηράκλειο το έκανα με την Πολύμνια και μια έγκυο γυναίκα, ετοιμόγεννη στο πίσω κάθισμα. Δεν ήξερα τον δρόμο, είχα κι εκείνες πίσω που φώναζαν, επικρατούσε πανικός στο μυαλό μου, άλλα τώρα τα θυμάμαι όλα αυτά με νοσταλγία και ευτυχία”, και είναι αλήθεια, όση ώρα μιλούσε υπήρχε αυτό το χαμόγελο στα χείλη του, το χαμόγελο της ευτυχίας, του ολοκληρωμένου ανθρώπου.

Υπήρξαν στιγμές που ακουγόντουσαν να ψιθυρίζουν “συνωμοσιολογικά” και να γελάνε πνιχτά σαν έφηβοι που έχουν τα δικά τους μυστικά, τις ιστορίες που κρατάνε για τον εαυτό τους.
Μπορεί τα καλοκαιρία να περνάνε από το σώμα αλλά η ψυχή μας μπορεί να είναι για πάντα εκείνη ενός εφήβου που τα μετράει ακόμη στα δάχτυλα του χεριού του.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η σπουδαία κυρία Πολύμνια, βραβεύτηκε από τον εκλιπόντα γιατρό της Βιάννου Γιάννη Χριστοφορίδη, για το μεγαλοπρεπές έργο της.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ