"Ποντάρουν" στο Μεταφορικό Ισοδύναμο οι κρητικές επιχειρήσεις - Στην Περιφέρεια Κρήτης ο Γ.Πλακιωτάκης

"Ποντάρουν" στο Μεταφορικό Ισοδύναμο οι κρητικές επιχειρήσεις - Στην Περιφέρεια Κρήτης ο Γ.Πλακιωτάκης

"Και στις κρητικές επιχειρήσεις, τα προνόμια που απολαμβάνουν όλοι οι νησιώτες"

Το κατώφλι της Περιφέρειας Κρήτης πέρασε, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκης. Σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη συζήτησαν για το Μεταφορικό Ισοδύναμο που τίθεται σε εφαρμογή και για τις επιχειρήσεις στην Κρήτη.

Πλακιωτάκης Περιφέρεια

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ν.Συριγωνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης και οι πρόεδροι των 4 Επιμελητηρίων της Κρήτης.

Πλακιωτάκης περιφέρεια μεταφορικό ισοδύναμο

Πλακιωτάκης περιφέρεια μεταφορικό ισοδύναμο

Σε δήλωσή του ο κ.Πλακιωτάκης ανέφερε πως "για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις της Κρήτης θα έχουν όλα εκείνα τα προνόμια που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι νησιώτες μας. Έχουμε μπροστά μας το προϊόν μιας πολύ καλής και στενής συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης και με όλα τα Επιμελητήρια. Για ό,τι δεσμευτήκαμε, το υλοποιούμε στο ακέραιο"

Ο Υπουργός, παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις κατά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, διότι δικαιώνεται η προσπάθεια πού κατέβαλαν από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης για τη σύνταξη της μελέτης. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατατέθηκε στο Υπουργείο.

Πλακιωτάκης Περιφέρεια

"Είχα δεσμευτεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020. Αυτό γίνεται πράξη. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν δαπάνες. Μάλιστα, η πλατφόρμα είναι ήδη στον αέρα και μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους.

Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και του εμπορίου. Το συνολικό ποσό για ολόκληρη την νησιωτική χώρα είναι 75 εκατομμύρια ευρώ" - ανέφερε ο κ.Πλακιωτάκης.

Πλακιωτάκης Περιφέρεια

Η Κρήτη ... είναι νησί!

"Η Κρήτη είναι νησί, γιατί στην αρχική σύλληψη του μεταφορικού ισοδύναμου η Κρήτη δεν έχει συμπεριληφθεί. Σε μια δύσκολη πραγματικά συγκυρία, το μεταφορικό ισοδύναμο θα τονώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη μείωση και του μεταφορικού κόστους, αλλά και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού αρκετών επιχειρήσεων της Κρήτης.

Από τον καινούριο χρόνο και με βάση την εμπειρία που θα έχουμε αποκτήσει από την εφαρμογή του μέτρου, θα επανεξετάσουμε τι βελτιωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε" - πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ για τα καύσιμα είπε: "Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει παραταθεί για συγκεκριμένα νησιά. Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό του μέτρου. Η ενίσχυση γίνεται απευθείας στους δικαιούχους, γιατί είχαν παρατηρηθεί στρεβλώσεις. Όλα αυτά τα ζητήματα θέλουν μελέτη. Εδώ είμαστε από τον καινούριο χρόνο να επανεξετάσουμε όλα αυτά τα ζητήματα (και για την Κρήτη)".

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: "Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να υπάρχει μείωση των τιμών. Αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να ανοίξει δρόμους και τα επόμενα χρόνια. Έχουμε μπροστά μας και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρώ ότι μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται όλα αυτά τα έργα του μεταφορικού ισοδύναμου. Η Κρήτη είναι νησί και μπορεί να διεκδικεί πόρους για τη νησιωτικότητα".

Ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης έκανε λόγο για "μια καλή μέρα για την Κρήτη και τις επιχειρήσεις, που θα έχει επίδραση και στους καταναλωτές-πολίτες της Κρήτης". Ο ίδιος πρόσθεσε πως "ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση με τις δυσκολίες λόγω και του Covid, το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει καταπραϋντικά και ενισχυτικά στην ανταγωνιστικότητα των κρητικών επιχειρήσεων".

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιερακης δήλωσε: "Η Κρήτη μπαίνει για πρώτη φορά στο κάδρο των νησιωτικών περιοχών. Το μεταφορικό ισοδύναμο σημαίνει μια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Κρήτης και σε προϊόντα που λόγω του μεταφορικού κόστους είχαν δυσκολίες στο να εξαχθούν από την Κρήτη. Δίδεται μια ευκαιρία η οποία σε συνδυασμό και με άλλες πολιτικές νησιωτικού χαρακτήρα μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά την Κρήτη και τις νησιωτικές περιοχές"

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης έκανε λόγο για "δικαίωση του αγώνα των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, για ένα μέτρο ζωτικής σημασίας τόσο για την ανταγωνιστικότητα όσο και για την εξωστρέφεια των κρητικών επιχειρήσεων".

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτακης μίλησε για "μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ήρθε να διορθώσει ένα λάθος από το παρελθόν". "Το μεταφορικό ισοδύναμο θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του νησιού μας. Ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι θα επεξεργαστούμε πάρα πολύ γρήγορα τα αιτήματα των επιχειρήσεων του νησιού" - πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: "Είναι ένα μέτρο από το οποίο θα ωφεληθεί η χώρα και γενικότερα η νησιωτική Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα μας βοηθήσει όλους".

Πλακιωτάκης Περιφέρεια

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:

"«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να επισημοποιήσουμε την συμπερίληψη της Κρήτης στις διατάξεις του μεταφορικού ισοδυνάμου», τόνισε απόψε από την Περιφέρεια Κρήτης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο Υπουργός σε συνάντηση εργασίας που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους τέσσερις Προέδρους των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Κρήτης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας , υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις της Κρήτης θα έχουν όλα εκείνα τα
προνόμια που απολαμβάνουν κι οι υπόλοιποι νησιώτες μας». Ο Υπουργός
επεσήμανε πως η απόφαση αυτή «είναι το προϊόν μιας πολύ καλής συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και με όλα τα Επιμελητήρια της Κρήτης», εξηγώντας πως υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει από το Ηράκλειο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του, σημειώνοντας πως «είναι ιδιαίτερα θετικό πως προχώρησε το Υπουργείο στην ένταξη της Κρήτης. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πλακιωτάκη και την κα Καλογήρου για όλη την συνεργασία καθώς και όλα τα Επιμελητήρια της Κρήτης που ολοκληρώσαμε την μελέτη, την καταθέσαμε στο Υπουργείο και εγκρίθηκε. Θεωρώ ότι μπορεί να ανοίξει δρόμους αυτή η χρηματοδότηση και τα επόμενα χρόνια διότι θα υπάρχουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης. 

Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και αποτέλεσε την βάση πάνω στην οποία το Υπουργείο Ναυτιλίας ενέταξε το νησί στο πρόγραμμα ενίσχυσης των 75 εκ. ευρώ για μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπεται η χρηματοδότηση 7.248 ΚΑΔ κρίσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για το σύνολο των νησιών της χώρας, όπως εξήγησε η Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ για την Κρήτη - για πρώτη φορά - προβλέπεται η έναρξη επιλεξιμότητας για 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ που συνδέονται με τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικού κόστους. Όπως είχε δεσμευτεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η ΚΥΑ έχει αναδρομική ισχύ για επιλέξιμα παραστατικά από 1/1/2020.

Να σημειωθεί πως την ικανοποίησή της εξέφρασαν με δηλώσεις τους τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης όσο και οι Πρόεδροι των ΕΒΕ Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, Χανίων Αντώνης Ροκάκης, Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης και Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης, οι οποίοι συνεργάστηκαν αποτελεσματικά, προετοιμάζοντας επί αρκετούς μήνες τόσο τις προτάσεις όσο και το διεκδικητικό πλαίσιο για το μεταφορικό ισοδύναμο. 

Σχετικές πληροφορίες για το πρόγραμμα στο https://metaforikoisodvnamo.gr/"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ