Πως να σώσω ένα θύμα από ανακοπή; - Mαθήματα στην "καρδιά" της πόλης!

Ιουλία Καρουζάκη
Ιουλία Καρουζάκη
Πως να σώσω ένα θύμα από ανακοπή; - Mαθήματα στην "καρδιά" της πόλης!

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ,σήμερα, για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς – Restart a Heart

Έντονο ενδιαφέρον έχουν δείξει από το πρωί οι Ηρακλειώτες για τα μαθήματα σχετικά με την Καρδιακή Ανακοπή και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), που παραδίδονται στην "καρδιά" της πόλης στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς – Restart a Heart.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  για 5η συνεχόμενη χρονιά ήταν μεγάλη με τον κόσμο να σπεύδει στη Βασιλική Αγίου Μάρκου προκειμένου να εκπαιδευτεί στην διαδικασία που μπορεί να σώσει ένα θύμα από ανακοπή.

 Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 θύματα κάθε χρόνο. Παρόλη την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή, σε ποσοστά λιγότερο 10%. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης - ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκομένους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας (ΕΚΑΒ) αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Για αυτό τον λόγο λοιπόν, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης - ΚΑΡΠΑ, μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει! 

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  προβολή ενημερωτικών βίντεο, επιδείξεις αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής και πρακτική εξάσκηση όσων από τους παρευρισκόμενους το επιθυμούν με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. 

" Ο κόσμος είναι αρχικά διστακτικός στο να γονατίσει και να προσπαθήσει να μάθει τη διαδικασία ωστόσο μόλις αντιλαμβάνεται τη σημασία της εκπαίδευσης το ενδιαφέρον γίνεται έντονο.",αναφέρει η Αναστασία Σπαρτινού ειδικευόμενη Αναισθησιολόγος του ΠΑΓΝΗ.

"Οι πολίτες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και ζητούν πληροφορίες για πιστοποιημένα σεμινάρια που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν υπενθυμίζοντας στην Πολιτεία πως πρέπει να αναλάβει συντονισμένη δράση.", προσθέτει η ίδια.

"Τρία απλά βήματα μπορούν να σώσουν μια ζωή. Είναι τόσο εύκολο και μπορεί ο κάθε άνθρωπος να συμμετέχει,να μάθει και σε περίπτωση ανάγκης να βοηθήσει έναν συνανθρώπου μόνο με τα χέρια του!", τονίζει η Στεφανία Πατραμάνη ειδικευόμενη Γυναικολόγος του ΠΑΓΝΗ. 

Στο Ηράκλειο την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει το Εργαστήριο Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο του Ευρωπαικού Συμβολίου Αναζωογόνησης. Η εκδήλωση γίνεται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ