"Πράσινο φως" του ΚΑΣ για την αποκατάσταση των "πληγωμένων" ενετικών τειχών

"Πράσινο φως" του ΚΑΣ για την αποκατάσταση των "πληγωμένων" ενετικών τειχών

Η Λότζια έχει επιδοθεί σ' έναν αγώνα δρόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Το "πράσινο φως" άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  στο Δήμο Ηρακλείου για τις εργασίες αποκατάστασης στα παράκτια ενετικά τείχη, το πιο "πληγωμένο" τμήμα του μνημείου. Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόταση είχε κατατεθεί από τη δημοτική αρχή η οποία επικαιροποίησε τη μελέτη αποκατάστασης του σημαντικού αυτού τμήματος του εμβληματικού ενετικού μνημείου. 

Η Λότζια πλέον έχει επιδοθεί σ' έναν αγώνα δρόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (σε πρώτο χρόνο) και (σε δεύτερο) την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το  "μίνι ΕΣΠΑ", ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

"Δεν νοείται ανάδειξη του Τείχους, όταν υπάρχουν στατικά προβλήματα" σχολίασε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.

"Δεν είναι ορατό" το  πόσο προβληματικό έχει καταστεί" το συγκεκριμένο τμήμα, πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας για έντονες υποσκαφές, τοπικές καταρρεύσεις, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων και έναρξης παρεμβάσεων, διότι η ανησυχία για την δημόσια ασφάλεια είναι έντονη.

Ο χρόνος πιέζει, ωστόσο ο κ. Αναστασάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος: "Αν όλα πάνε κατ' ευχή, είναι εφικτό να προλάβουμε". Η έξοδος απ' το τούνελ της γραφειοκρατίας είναι το μεγάλο στοίχημα και στην προκειμένη περίπτωση. Οι διαρκές επαφές του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού ίσως εγγυηθούν ένα μικρό διάστημα παράτασης, δίνοντας ανάσα στο "σπριντ" της δημοτικής αρχής.

Περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει το έργο, που από τεχνικής άποψης είναι δύσκολο, εντούτοις απαραίτητο για το κοινό καλό.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ