Πρόγραμμα «Ζωή» με αυτόματους απινιδωτές στους αθλητικούς χώρους

Newsroom
Newsroom

Συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Την έναρξη προγράμματος πρόληψης υγείας υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία «Ζωή» και αφορά, σε πρώτο στάδιο, την δημιουργία δικτύου εξωτερικών απινιδωτών σε αθλητικούς χώρους όλης της Κρήτης και στη συνέχεια λειτουργία κινητής καρδιολογικής μονάδας. 

Στόχος της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο: «Εκπαίδευση πολιτών, υπευθύνων των αθλητικών εγκαταστάσεων και μελών αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων στην ΚΑΡΠΑ», είναι η παροχή άμεσης βοήθειας σε θύμα καρδιακής ανακοπής από τους παρευρισκόμενους πολίτες με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με την χρήση ειδικού μηχανήματος που λέγεται Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) και στα πρώτα 3-5 λεπτά, δηλαδή πολύ πριν την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί «ένα μοναδικό πρότζεκτ σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης. Το πρόγραμμα «Ζωή» αφορά στην αγορά και τοποθέτηση εκατοντάδων απινιδωτών σε αθλητικούς χώρους και πολυσύχναστα σημεία του νησιού, αλλά και εκπαίδευση χιλιάδων πολιτών ώστε να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή και πως να δώσουν πρώτες βοήθειες, το γνωστό ΚΑΡΠΑ», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και πρόληψης Γιώργος Πιτσούλης. 

Όπως ανέφερε «οι απινιδωτές είναι τελευταίας γενιάς και το δίκτυο θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες μέσα από εφαρμογήκινητού τηλεφώνου. Έτσι μόλις κάποιος πατήσει ένα κουμπί ανάγκης θα βλέπει που βρίσκεται κοντινός απινιδωτής και θα ειδοποιούνται εκπαιδευμένοι εθελοντές της περιοχής».  

Με δεδομένο ότι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) εάν εφαρμοστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να μειώσει κατά 70% τους αιφνίδιους θανάτους, η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης που θ’ αναλάβει «την χαρτογράφηση και την δημιουργία του δικτύου των απινιδωτών αλλά και την διαχείριση και συντήρηση μετά την εγκατάστασή τους αφού με σύστημα wi-fi θα δίνουν στοιχεία για την λειτουργία ή την συντήρησή τους», όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας.

«Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι ένα μηχάνημα εξαιρετικά απλό στην χρήση του και ασφαλές, το οποίο μπορεί να επανεκκινήσει την καρδιά ενός θύματος που βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση του φόβου για την χρήση του εξωτερικού απινιδωτή από τους πολίτες, διότι το μηχάνημα θα μας λέει τι να κάνουμε και οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει».  

Επειδή όμως υπάρχουν γενετικά νοσήματα της καρδιάς καθώς και μυοκαρδιοπάθειες που ευθύνονται για τον αιφνίδιο θάνατο στη νεαρή και εφηβική ηλικία, στο εξέλιξη του προγράμματος θα δημιουργηθεί κινητή καρδιολογική μονάδα η οποία θα ελέγχει τους νέους ανθρώπους ενισχύοντας την πρόληψη. 

Όπως τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Ευάγγελος Ζάχαρης Διευθυντής ΕΣΥ της Καρδιολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, «το πρόγραμμα έρχεται να αντιμετωπίσει τον αιφνίδιο θάνατο που αυτή την περίοδο είναι συχνό φαινόμενο και σε δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση της πρόληψης μέσα από κινητή καρδιολογική μονάδα η οποία θα ελέγχει εφήβους και νέους ανθρώπους για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου. Επομένως ένας έλεγχος με ειδικά ιατρικά εργαλεία όπως ο ηλεκτροκαρδιογράφος ή ο υπέρηχος από εξειδικευμένο προσωπικό, θα σώσει ζωές προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του προγράμματος: Να σώσουμε ζωές».  

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ