Πρόσωπο της χρονιάς: Οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του «πολέμου» με την πανδημία

Πρόσωπο της χρονιάς: Οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του «πολέμου» με την πανδημία

Μια ελάχιστη απόδοση τιμής σε όλο το υγειονομικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη θέση της σχετικής ψηφοφορίας από τους αναγνώστες του Cretalive!

Ρεπορτάζ – Επιμέλεια: Σώτια Πεντεδήμου

Κάμερα: Ανδρέας Κουλάτσογλου

Μοντάζ: Κώστας Δημάκης

 

Το 2021 εδώ και λίγες ώρες αποτελεί παρελθόν και το 2022 ξεκινά με την ευχή όλων μας να φέρει στον καθένα ό,τι επιθυμεί! Η ευχή για «υγεία» που άλλοτε λέγαμε σα κλισέ, τον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού αποκτά βαρύνουσα σημασία, λες και χρειαζόμασταν όλοι ένα γερό ταρακούνημα για να την εκτιμήσουμε.

Το Cretalive, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ζήτησε από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν για το Πρόσωπο της Χρονιάς  και οι υγειονομικοί μας βρέθηκαν στην πρώτη θέση της δική σας προτίμησης! Δεν θα μπορούσαμε παρά να παρουσιάσουμε μόνο ένα μικρό «δείγμα» των ανθρώπων που καθημερινά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι με τον «εχθρό», άλλοτε νικώντας και άλλοτε χάνοντας.

Τους υγειονομικούς – και συνολικά το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας – οι οποίοι επιτελούν το έργο τους με αυταπάρνηση, με ανυπολόγιστο ψυχικό και σωματικό κόστος. Στο πρόσωπο των Δημήτρη Γεωργόπουλου, Μανώλη Χαρωνιτάκη και Μαρίας Τζαρδή, βλέπουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που μάχονται καθημερινά για όλους εμάς και τους απευθύνουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!

Δημήτρης Γεωργόπουλος: «Η δουλειά μας είναι να δίνουμε ζωή στο κόσμο»

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η πανδημία θα τελειώσει. Το καλό θα ήταν να τελειώσει  χωρίς μεγάλο αριθμό νεκρών και αυτό δυστυχώς  φαίνεται ότι δεν θα γίνει γιατί κάποιοι συμπολίτες μας έχουν αποφασίσει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν και αυτό μας απογοητεύει», λέει στην κάμερα του Cretalive o Καθηγητής Εντατικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Ο ίδιος εύχεται καλή χρονιά και παράλληλα να πειστούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν όσοι ακόμα δεν το έχουν κάνει.

Μανώλης Χαρωνιτάκης: «Ερχόμαστε σε επαφή με τον θάνατο και προσπαθούμε να τον ξεγελάσουμε»

Στην πίεση, ψυχική και σωματική, που έχουν σωρεύσει δύο χρόνια τώρα όλοι όσοι εργάζονται τόσο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και συνολικά στο νοσοκομείο, αναφέρεται ο κ. Μανώλης Χαρωνιτάκης, προϊστάμενος της ΜΕΘ – Covid του ΠΑΓΝΗ.  

«Μετά από δύο χρόνια σωρεύεται η κούραση των δύο ετών. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε ξεφύγει αλλά βρισκόμαστε πάλι στην αρχή, η Μονάδα πιέζεται και όλο το νοσοκομείο. Τα παιδιά που εργάζονται προσπαθούν κάθε μέρα για το καλύτερο. Δεν έχουν πάρει άδεια δύο χρόνια τώρα και έχουν κουραστεί αφάνταστα», λέει και καλεί και εκείνος με τη σειρά του τους πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μαρία Τζαρδή: «Μας θλίβει το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί απλά δεν έχουν εμβολιαστεί»

«Ήταν δυο χρόνια δύσκολα, γιατί ήταν κάτι άγνωστο για εμάς και στο οποίο έπρεπε να ανταποκριθούμε», θυμάται στην κάμερα του Cretalive, η κα. Μαρία Τζαρδή, εκ των πρωτεργατών στο  “στήσιμο” της Μονάδας επί Covid. «Ανταποκριθήκαμε πολύ καλά. Τα έχω ζήσει αυτά τα παιδιά, δεν φοβήθηκαν να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Όντως ήταν ψυχοφθόρο γιατί ήταν και νέοι άνθρωποι, μόνοι τους, χωρίς συγγενείς και έπρεπε ο γιατρός, ο νοσηλευτής, όλο το προσωπικό να σταθεί δίπλα τους. Και αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο».

 

Με τον Δημήτρη Γεωργόπουλο, τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας λέει για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και για μία στιγμή με θετικό πρόσημο στη Μονάδα, θα κλείσουμε το μικρό αυτό «αφιέρωμα», το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους υγειονομικούς μας.

Το μέγιστο είναι «απλά να εμβολιαστούμε», όπως λένε οι ίδιοι.

 

 

Κεντρική φωτογραφία unsplash.com 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ