Πρόταση από το Δήμο Αγίου Νικολάου για αναβάθμιση του Σταθμού Φινοκαλιά

Η όλη παρέμβαση θα γίνει με τρόπο ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του κτιρίου.

Πρόταση κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο πρόγραμμα Leader για την ανακαίνιση του παλιού δημοτικού σχολείου Φινοκαλιά, το οποίο ο Δήμος θα παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη στέγαση του Εργαστηρίου – Σταθμού Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών.

Ο σταθμός λειτουργεί σήμερα σε λυόμενες κατασκευές και  θεωρείται αντιπροσωπευτικός για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έχοντας προσελκύσει τα τελευταία 20 χρόνια έντονο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε θέματα σύστασης και ποιότητας της ατμόσφαιρας και μελέτης του κλίματος.

Το δημοτικό κτίριο θα συμβάλει στη διευκόλυνση, ανάπτυξη και περαιτέρω αναβάθμιση του έργου και του ρόλου του Σταθμού, προσφέροντας στους επιστήμονες καλύτερες συνθήκες παραμονής και εργασίας στην περιοχή. Εκεί θα λειτουργήσει Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και υποδοχής σχολείων, σε συνδυασμό με την λειτουργία του Ερευνητικού Σταθμού Ατμοσφαιρικών Μετρήσεων.

Η όλη παρέμβαση θα γίνει με τρόπο ώστε να μην αλλοιωθούν τα  χαρακτηριστικά του κτιρίου.

Το κτίριο που θα ανακαινιστεί είναι ένα λιθόκτιστο μονώροφο κτίριο με στέγη εμβαδού 98.05 τ.μ. Τα κτήρια προϋφίστανται του 1923, ωστόσο δεν υπάρχουν σχέδια ή πληροφορίες για τον χρόνο κατασκευής του.

Θα γίνει αποξήλωση του πατώματος και της οροφής του κτιρίου που είναι από ξύλο και δεν είναι σε καλή κατάσταση, θα γίνει διαλογή των κεραμιδιών, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν όσα είναι σε καλή κατάσταση και θα αντικατασταθούν μόνο όσα έχουν αλλοιωθεί. Επίσης θα καθαιρεθούν τα επιχρίσματα εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου και θα γίνει αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων της λιθοδομής των θεμελίων από σκυρόδεμα. Ακόμη θα αποκατασταθεί η στέγη του κτιρίου και θα τοποθετηθεί υγρομόνωση στα υπόγεια τμήματα των τοίχων αλλά και στην στέγη.

Στα κουφώματα θα τοποθετηθούν υαλοπίνακες ασφαλείας, σήτες και κάγκελα προστασίας. Τα κάγκελα θα τοποθετηθούν εντός του ανοίγματος του κουφώματος ώστε να μην αλλοιωθεί η μορφή του κτηρίου. Επίσης θα τοποθετηθούν εσωτερικές ξύλινες πόρτες. Θα γίνει χρωματισμός των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών του κτηρίου με οικολογικά χρώματα και αποκατάσταση των χώρων των WC.

Τέλος, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες Η/Μ εργασίες (υδραυλικές, αποχετευτικές, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις) για την λειτουργία του κτιρίου. Ο προϋπολογισμός της πρότασης είναι 263.000 ευρώ.

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ