Πρωτομαγιά και 13η Μαΐου: «Ως εδώ» λένε οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Υγεία από το Ηράκλειο
Στο προσκήνιο Πρωτομαγιά και απεργία της 13ης Μαΐου - Εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων μιλούν για φτωχοποίηση, υποστελέχωση, αυταρχισμό και ανάγκη μαζικής αντίδρασης
Με κοινό μήνυμα ότι η κοινωνική και εργασιακή πίεση έχει φτάσει στα όριά της, εκπρόσωποι εργαζομένων από την υγεία, την εκπαίδευση και τον δημόσιο τομέα βρέθηκαν στο Ηράκλειο, ενόψει της Πρωτομαγιάς και της απεργιακής κινητοποίησης της 13ης Μαΐου, περιγράφοντας μια πραγματικότητα που, όπως υποστήριξαν, χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς, ελλείψεις προσωπικού και διαρκή υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους.
Η Νάνσυ Τζαβάρα, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, έθεσε στο επίκεντρο τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πιέζονται ασφυκτικά και αυτό είναι πολιτική επιλογή», περιγράφοντας παράλληλα τις ελλείψεις, την εξάντληση και την υποχρηματοδότηση σε υγεία και παιδεία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Δερμιτζάκης έδωσε έμφαση στην οργανωτική προετοιμασία των επόμενων κινητοποιήσεων, τονίζοντας πως στόχος είναι η διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, η αντίδραση στο πειθαρχικό πλαίσιο και η υπεράσπιση της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, συνέδεσε τις διεκδικήσεις με τη συνολική οικονομική κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι «κύριο και βασικό ζήτημα είναι η ακρίβεια», ενώ στάθηκε και στην ανάγκη αντιπολεμικής στάσης με σαφή θέση κατά της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς.
Ο Γιώργος Μακράκης, από τον χώρο των εκπαιδευτικών, μίλησε για χαμηλούς μισθούς, υποστελέχωση και στοχοποίηση των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές επιλογές δεν οδηγούν μόνο σε φτωχοποίηση αλλά και σε κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παντελής Βαϊνάς έκανε λόγο για δύο βασικούς άξονες πίεσης: «τη φτώχεια και την τρομοκρατία», χαρακτηρίζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους από τους πιο χαμηλόμισθους στην Ευρώπη και υποστηρίζοντας ότι η αξιολόγηση και το νέο πειθαρχικό αποτελούν εργαλεία πειθάρχησης και φίμωσης.
Εκπρόσωπος εργαζομένων που συμμετείχε στη συγκέντρωση σημείωσε πως «ο κόσμος της εργασίας βιώνει πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες», ζητώντας αυξήσεις που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και ενίσχυση των δημόσιων δομών με προσλήψεις.
Τέλος, ο Δημήτρης Φλιτζανής, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο μηδέν», καλώντας σε ευρύτερη κοινωνική συσπείρωση ώστε οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να διεκδικήσουν συλλογικά όσα, όπως είπε, χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, το βασικό μήνυμα όλων ήταν κοινό: η Πρωτομαγιά και η απεργία της 13ης Μαΐου αντιμετωπίζονται ως κρίσιμοι σταθμοί για την έκφραση κοινωνικής και εργασιακής αντίδρασης απέναντι σε μια πραγματικότητα που, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν αφήνει πλέον περιθώρια ανοχής.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
- Κοντέινερ: Λύσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα και απαντήσεις σε ερωτήματα της αγοράς από τη Somcon Σωμαράκης Containers
- Βορίζια: Δεν λέει να ηρεμήσει το χωριό – Συνεχείς οι αντεγκλήσεις των οικογενειών Καργάκη και Φραγκιαδάκη
- Κλήρωση για τις θέσεις σε εκκρεμότητα στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου
