Πρωτοποριακές εκπαιδευτικές πολιτικές στο Πανελλήνιο Συνέδριο Επειγόντων Περιστατικών και Τραυματιολογίας

Newsroom
Newsroom

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο κατά το διάστημα από τις 29 έως και τις 31 Μαρτίου

Ενδιαφέρουσα επιστημονική εργασία παρουσιάστηκε από την κα Σταματοπούλου Ελένη PhDc, MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας, Εκπαιδευτικός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), RN Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Certified: PHTLS/ Airway Management/ ILS Provider Course/ BLS/AED Provider Course, ATLS/ Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Member PCRS-UK, στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επειγόντων Περιστατικών & Τραυματολογίας με θέμα: «Προκλήσεις στη Σύγχρονη Επείγουσα Ιατρική και Τραυματολογία» που διοργανώσαν το Κέντρο Εκπαίδευσης ATLS Πάτρας – Πανεπιστήμιο Πατρών. Διεξήχθη στις 29-31 Μαρτίου 2024 στο Ξενοδοχείο IBIS STYLES HERAKLION CENTRAL στο Ηράκλειο της Κρήτης και η κα Σταματοπούλου E. ανέδειξε με φυσική παρουσία τις ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ. 

Ακολούθως συμμετείχαν η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επειγόντων Περιστατικών & Τραυματολογίας κα Καλογριδάκη Μαρίνα, MD, MSc, PHDc, Αναισθησιολόγος/Επειγοντολόγος Συντονίστρια Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ ΚΑΤ, Διοικητικά και Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Τ.Ε.Π. ΓΝΑ ΚΑΤ, Επιστημονική Συνεργάτης ΕΚΠΑ, Ιπτάμενη Ιατρός ΕΚΑΒ, Μετεκπαιδευθείσα στην Υπερβαρική Ιατρική, Course Director/Instructor ERC: BLS/ILS/ALS,BIC, National Medical Director EPC, Instructor NAEMT: TCCC/PHTLS/AHDR/TFR/Bcon/IC, Instructor American College of Surgeons: ATLS, Instructor ALSG: APLS/PLS/GIC, Instructor NMIOTC COURSE NATO, ο κ. Θεοδωράκης Ιωάννης, PhD, MD, MSc ΕΚΠΑ, Ιατρός Ακτινολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Υπερηχογραφίας του Ακτινολογικού Τμήματος ΓΝΑ ΚΑΤ, ο κ. Ζαράγκας Στυλιανός, Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», Ιατρός της Κινητής Μονάδας ΕΚΑΒ Αθήνας, ο κ. Χανιώτης Φραγκίσκος, MD, PhD, FESC, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.) και ο κ. Χανιώτης Δημήτριος, MD, PhD, FESC, Πρόεδρος, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.).

Κατά την εισαγωγή τονίστηκε ότι η εκμάθηση του τρόπου επικοινωνίας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και επείγουσας ιατρονοσηλευτικής φροντίδας είναι ανεκτίμητη και ενισχύει έμμεσα την επικοινωνία, στο συντονισμό της διαχείρισης ενός επείγοντος συμβάντος. Τα επείγοντα περιστατικά υγείας συχνά παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια οποιαδήποτε ώρας μέσα στο 24ωρο, και χρήζουν άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών, καθώς η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώνεται λόγω έλλειψης γνώσεων ή καθυστέρησης της παροχής αυτών. Η παραμέληση στην εκπαίδευση των πρώτων βοηθειών μπορεί να είναι εις βάρος της κοινωνίας, καθώς δεν είναι σε θέση όλοι να αξιολογήσουν τον κίνδυνο με τον ίδιο τρόπο στο σύστημα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η ανάδειξη των Εφαρμοζόμενων Εκπαιδευτικών Πολιτικών μέσω των Διαδραστικών Εκπαιδευτικών Επισκέψεων σε Φοιτητές του ΠΑΔΑ και σε Εκπαιδευόμενους Σ.Α.Ε.Κ., ενδυναμώνοντας τις συνθήκες συνεργασίας στα πλαίσια ομαδικού πνεύματος της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών.

Η προοπτική του οράματος για μία κοινωνία με έναν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων καταρτισμένων στις πρώτες βοήθειες θα αποφέρει κέρδος σε ανθρώπινες ζωές, οι οποίες απειλούνται από σοβαρά ατυχήματα και έκτακτες κρίσιμες καταστάσεις στην καθημερινότητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναδείχθηκε ότι με πρωτοβουλία της καθηγήτριας του μαθήματος των Πρώτων Βοηθειών κα Σταματοπούλου Ελένης, φοιτητές του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας του ΠΑΔΑ παρακολούθησαν επίδειξη εκτέλεσης εξετάσεων με ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν σε πραγματικό χρόνο στο ΤΕΠ του ΓΝΑ ΚΑΤ,  με την αγαστή συνεργασία της Διευθύντριας του ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ, κας Καλογριδάκης Μαρίνας, στην οποία αναδείχθηκε η εκτέλεση εξετάσεων σε πολυτραυματίες και σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς που έχρηζαν εξέτασης υπερηχογραφήματος ή άλλες επείγουσες εξετάσεις. Κατέστη σαφές, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ είναι ένα Νοσοκομείο με ειδική κατεύθυνση στη Τραυματολογία και την Ορθοπεδική, του οποίου οι φοιτητές του ΠΑΔΑ επισκέφθηκαν στις 22 και 23/1/24 το Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Το ΓΝΑ ΚΑΤ εφημερεύει 24ώρες το 24ωρο καθημερινά 365 ημέρες το χρόνο και οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν και την Μονάδα Αναζωογόνησης, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ΤΕΠ σύμφωνα με τα σύγχρονα και τα διεθνή δεδομένα καθώς επίσης και του εξοπλισμού της.

Επιπρόσθετα επισκέφθηκαν και το Ακτινολογικό τμήμα του ΓΝΑ ΚΑΤ και ειδικότερα τη Μονάδα Υπερηχογραφίας. Εκεί αναδείχθηκε στους φοιτητές η επίδειξη υπερηχογραφικών εξετάσεων, καθώς πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση στη Μονάδα Υπερηχοτομογραφίας του ΓΝΑ ΚΑΤ, εξέταση F.A.S.T. Ultrasound F.A.S.T.: Focused Assessment with Sonography for Trauma  (Επικεντρωμένη Εκτίμηση με Υπερηχοτομογραφία για το Τραύμα/στα ενδοκοιλιακά όργανα: ήπαρ, σπλήνας, πάγκρεας, νεφροί, γυναικεία έσω γεννητικά όργανα, προστάτης, ουροδόχος κύστη, κοιλιακή αορτή, πεπτικός σωλήνας) καθώς και οσχέου. Αναδείχθηκαν σε πραγματικό χρόνο, επείγοντα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης υπερηχογραφικής αξιολόγησης τα οποία άμεσα διεκπεραιώθηκαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν ο ασθενής είχε περισφιγμένη βουβωνοσχεοκήλη, ή ορχεοεπιδιδυμίτιδα, ή συστροφή όρχεως από την υπερηχογραφική εξέταση του οσχέου, καθώς ο ασθενής τελικά είχε υδροκήλη και αρχόμενη πυοκήλη.

 

Αναδείχθηκαν στους φοιτητές οι κύριοι στόχοι ενός σύγχρονου ΤΕΠ όπως είναι:

α) η παροχή υψηλού επιπέδου επείγουσας φροντίδας με την συνεργασία όλων των αρμοδίων, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις που συνοδεύουν τις επείγουσες καταστάσεις υγείας και

β) η παροχή περιβάλλοντος η οποία συμβάλει στην θεραπεία ή το θάνατο με αξιοπρέπεια, αντιμετωπίζοντας τις επείγουσες περιπτώσεις και προλαμβάνοντας τις επιπλοκές.

Η ενίσχυση των ευέλικτων ικανοτήτων στην εκπαίδευση των διαδικασιών στα ΤΕΠ είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο και να δημιουργήσουν μια κοινωνία με γνώση και ισορροπία. Περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από διάφορα είδη ατυχημάτων κάθε χρόνο στον κόσμο, δηλαδή κάθε χρόνο σε 10 δευτερόλεπτα υπάρχει ένας νεκρός. 

Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες θα μπορούσε να μειώσει περισσότερους από 140.000 θανάτους ετησίως, καθώς ενδέχεται να είχαν αποφευχθεί. Η γνώση των βασικών αρχών στις πρώτες βοήθειες μπορεί να είναι σωτήρια σε σενάρια, όπως η καρδιακή ανακοπή, οι τραυματισμοί και οι τυχαίες πτώσεις σε όλους τους φοιτητές της ακαδημαϊκής κοινότητας ανεξαρτήτως σχολής φοίτησης! Η διαμόρφωση των στόχων της εκπαίδευσης με βάση τις «καλές πρακτικές» συμβάλλει στη ποιότητα ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος διαχείρισης περιστατικού στην επείγουσα ιατρική. 

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες σωστής παροχής των πρώτων βοηθειών τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο στην ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν βαρύνουσα σημασία στις περιπτώσεις των ξαφνικών ατυχημάτων, καθώς εξασφαλίζουν σωτήριες ενέργειες στον τόπο της έκτακτης ανάγκης, σώζοντας ζωές και μειώνοντας αρχικά τον βαθμό τραυματισμού.

Ακολούθως, πολλά κράτη και περιοχές έχουν εφαρμόσει την εκπαίδευση και την πρακτική κατάρτιση της γνώσης των πρώτων βοηθειών ως υποχρεωτικό μάθημα. Τα κατά τόπους Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών έχουν ενισχύσει τη διαδεδομένη εκπαίδευση των μαθητών στις γνώσεις πρώτων βοηθειών με διάφορους τρόπους και φορείς. Το 2012 το μάθημα των πρώτων βοηθειών εντάχθηκε επίσημα στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και ήταν επίσης η πρώτη φορά που ένα μάθημα έκτακτης ανάγκης έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των φοιτητών. Η Εταιρεία του Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Fudan οργάνωσε ομάδες έκτακτης ανάγκης για να αναλάβουν την ευθύνη εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών οι φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο Central South συμμετείχε στην οργάνωση πρώτων βοηθειών με μεγάλης κλίμακας δημόσιες δραστηριότητες και δυναμικά διαδεδομένες γνώσεις έκτακτης ανάγκης για την προνοσοκομειακή φροντίδα.
Το Πανεπιστήμιο του Chongqing, σε συνεργασία με τον τοπικό «Ερυθρό Σταυρό», στόχευσε στη διάδοση των γνώσεων πρώτων βοηθειών για φοιτητές οργανώνοντας τη δραστηριότητα με τίτλο «Εκπαίδευση στις γνώσεις και τις δεξιότητες πρώτων βοηθειών για φοιτητές» και απονεμήθηκαν σχετικά πιστοποιητικά στους εκπαιδευμένους φοιτητές! Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της “Wuhan” παρουσίασε διάλεξη γνώσεων πρώτων βοηθειών ως υποχρεωτικό μάθημα στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση για πρωτοετείς και οργανωμένη εθελοντική ομάδα υπηρεσιών τόσο για τη διάδοση όσο και την ενίσχυση των γνώσεων στις πρώτες βοήθειες στην κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο Jishou χρησιμοποίησε μαθήματα επιλογής για την παροχή εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών για φοιτητές εκτός ιατρικών σχολών.

Επίσης καταρτιζόμενοι του τμήματος "Β. Ραδιολογίας Ακτινολογίας" της Σ.Α.Ε.Κ. Κερατσινίου εκπαιδεύτηκαν από την καθηγήτρια τους κα Σταματοπούλου Ελένη, με υποδειγματικά σενάρια στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ανατομίας - Παθολογικής Ανατομίας και Φυσιολογίας – Διατροφής του ΠΑΔΑ σε συνεργασία και με πλήρωμα της κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ καθώς ετελέσθη ταυτόχρονα θεωρητική και πρακτική επίδειξή εξάσκησης με εκπαιδευτικά προπλάσματα εφαρμογής ΚΑΡΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Αναδείχθηκε η ετοιμότητά τους και ικανότητα ανταπόκρισης της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και σε συνεργασία με πλήρωμα Κινητής Μονάδας του ΕΚΑΒ, όπως για παράδειγμα μια καρδιακή ανακοπή ή ένα σοβαρό τροχαίο με πολυτραυματία για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η επείγουσα διακομιδή τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, αναπτύσσοντας ικανότητες σε θέματα διαχείρισης του πολυτραυματία σύμφωνα με τις αρχές του PHTLS στην προνοσοκομειακή φροντίδα και του ATLS.

Εν συνεχεία ενημερώθηκαν για την ομάδα τραύματος και το συντονισμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς. Όλοι οι καταρτιζόμενοι  ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στις εκπαιδευτικές αυτές διαδικασίες και η εμπειρία που αποκόμισαν είναι πολύτιμη καθώς αναδείχθηκε η Εφαρμογή των Πολιτικών της Διεπιστημονικής και Απαραίτητης Διατομεακής Συνεργασίας για την εφαρμογή μέτρων σε όλους του τομείς της, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Δημοσίας Υγείας, Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021 – 2025 καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Υγείας ώστε να γίνει η Πρόληψη «τρόπος ζωής» για όλους τους Έλληνες πολίτες με το τρίπτυχο πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση-θεραπεία.

Οι καταρτιζόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον καθότι έμειναν όλοι ευχαριστημένοι από την εκπαίδευση που αποκόμισαν και αποχώρησαν ενθουσιασμένοι διότι δεν είχαν παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν. Θεώρησαν αξιέπαινη την πρωτοβουλία της καθηγήτριας κας Σταματοπούλου Ελένης να διοργανώσει αυτές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, η οποίες απέβησαν πολύ χρήσιμες και για την μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.  Όλοι οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναλάβουν στο προσεχές μέλλον και άλλες ανάλογες επισκέψεις όπως αυτή.

Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν ότι οι ανωτέρω Εκπαιδευτικές Εφαρμοζόμενες Πολιτικές τόσο στο ΓΝΑ ΚΑΤ όσο και στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ανατομίας - Παθολογικής Ανατομίας και Φυσιολογίας Διατροφής, τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, του ΠΑΔΑ ενδυνάμωσαν την ποιότητα της Εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες καθώς εισήχθησαν θεμελιώδεις δεξιότητες. Ανεκτίμητης αξίας είναι οι ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ και ενισχύουν έμμεσα την επικοινωνία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ηγεσίας στους φοιτητές της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και καταρτιζόμενους ΣΑΕΚ συμβάλλοντας στην επιτυχή διαχείριση και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών ενθάρρυνε τους φοιτητές να εργαστούν ως ομάδα, με δεξιότητες που προάγουν την εμπιστοσύνη, στο πώς να διαχειριστούν τα διάφορα ατυχήματα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εμπνέοντας ένα έθνος νεαρών ηγετών.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων της Ελλάδας Ε. Αυγενάκης μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Αρναουτάκη, οι οποίοι και συνεχάρησαν την πρωτοβουλία της κας Ελένης Σταματοπούλου όπως και την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κα Καλογριδάκη Μαρίνα για την επιτυχημένη εκπόνηση και παρουσίαση της εργασίας αυτής και την διοργάνωση του Συνεδρίου. Όλοι οι σύνεδροι αποκόμισαν χρήσιμες γνώσεις για την επιστημονική τους κατάρτιση αλλά για τη μελλοντική τους Επαγγελματική σταδιοδρομία, από το 1ο επιτυχημένο  Πανελλήνιο Συνέδριο Επειγόντων Περιστατικών & Τραυματολογίας με θέμα: «Προκλήσεις στη Σύγχρονη Επείγουσα Ιατρική και Τραυματολογία» που διοργανώσαν το Κέντρο Εκπαίδευσης ATLS Πάτρας – Πανεπιστήμιο Πατρών.

Θερμές ευχαριστίες στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επειγόντων Περιστατικών & Τραυματολογίας, η οποία συνεχάρη την επιτυχημένη παρουσίαση της εργασίας αυτής καθώς επίσης και η επιστημονική επιτροπή και άλλα στελέχη του ΕΣΥ καθώς και καθηγητές από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα των Πανεπιστημίων. 

Ακολούθως όλους τους συνέδρους οι οποίοι παρακολούθησαν τις επιστημονικές εργασίες καθώς και τους Καταρτιζόμενους του ΣΑΕΚ Κηφισιάς και την Διεύθυνση ΣΑΕΚ Κηφισιάς για την έγκριση της διαδικτυακής παρακολούθησης του συνεδρίου από τους Εκπαιδευόμενους. 

Επιπρόσθετα στους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.) οι οποίοι με την συγκατάθεσή τους πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολής Επιστημών Υγείας του ΠΑΔΑ στο ΓΝΑ ΚΑΤ καθώς και των Καταρτιζόμενων του ΣΑΕΚ Κερατσινίου στο εργαστήριο Ανατομίας Παθολογικής Ανατομίας & Φυσιολογίας Διατροφής του ΠΑΔΑ. Συγκεκριμένα τον κ. Χανιώτη Φραγκίσκο MD, PhD, Ομότιμο Καθηγητή, Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, ΠΑΔΑ και κ. Χανιώτη Δημήτριο MD, PhD, FESC, Διευθυντή εργαστήριου Ανατομίας –Παθολογικής Ανατομίας & Φυσιολογίας Διατροφής, Πρόεδρο, Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, ΠΑΔΑ.

ΥΠΕΘΥΝΗ Παρουσίασης Επιστημονικής Εργασίας 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Επειγόντων Περιστατικών & Τραυματολογίας με θέμα: «Προκλήσεις στη σύγχρονη Επείγουσα Ιατρική και Τραυματολογία»
Ελένη Σταματοπούλου 

PhDc, MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Πα-νεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας, Εκπαιδευ-τικός ΣΑΕΚ Κηφισιάς, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), RN Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Certified: PHTLS/ Airway Management/ ILS Provider Course/ BLS/AED Provider Course, ATLS/ Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Member PCRS-UK

τηλ: 694.68.75.519

 698.18.30.069

https://bisc.uniwa.gr/profile/stamatopoyloy-eleni/

https://bisc.uniwa.gr/wp-content/uploads/sites/99/2020/06/GetFileAttachment-16.pdf

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ