Ρέθυμνο: Παράσταση Διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ

Ρέθυμνο: Παράσταση Διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ

Με παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, τη Τετάρτη 27.01 , εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στη ΔΑΣ επισιτισμού- τουρισμού απαίτησαν "ταμείο ανεργίας για όλους". 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Οι συνδικαλιστές, πιο συγκεκριμένα ανέδειξαν την ανάγκη άμεσων προσλήψεων προσωπικού στον ΟΑΕΔ  ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών ταμείου που φέτος έφτασαν έως και τρεις μήνες. Να επεκταθεί το επίδομα για όλους τους ανέργους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Να αυξηθεί στα 600 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναδείχθηκε και στη κινητοποίηση το παράδειγμα συναδέλφισσας που δεν λαμβάνει επιδότηση για 5 ένσημα! ή η περίπτωση άλλης συναδέλφισσας που η αίτηση της για επιδότηση απορρίφθηκε γιατί ενώ είχε συμπληρώσει τα 50 ένσημα που είναι το φετινό όριο, αυτά δεν είναι αρκετά γιατί είναι η πρώτη της χρονιά επιδότησης!!!   

Σε μια τέτοια κατάσταση που προβλέπεται ακόμη δυσκολότερη  οι ξενοδόχοι  επέβαλαν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ) την υπογραφή  συλλογικής σύμβασης με μειώσεις μισθών για τους νεοεισερχόμενους και τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία μέχρι 20 δωμάτια – κατάργηση συνεχόμενων ρεπό καμία διασφάλιση για την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης. Οι επιδιώξεις των ξενοδόχων για μειώσεις δεν είναι προσωρινές. Έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, την περίοδο μετά την πανδημία, όταν τα κέρδη θα πάρουν μπροστά, όταν θα χρειαστούν το σύνολο των εργατικών χεριών που παραμένουν σήμερα στα αζήτητα.

Με τις αρνητικές αλλαγές στα ρεπό και στο ωράριο εργασίας μέσω της ΣΣΕ που υπογράφηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, ανοίγει ο δρόμος ώστε να προχωρήσει το νέο νομοσχέδιο  της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη κατάργηση του 8ωρου, του 40ωρου, συνολικά του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας στο όνομα της στήριξης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ως μέσο για το «άνοιγμα» θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των όρων εργασίας.  Κάτι που περίτρανα έχει αποδειχτεί μέσα από την πείρα όλων των εργαζομένων ότι δεν ισχύει. Ότι ποτέ δε συμβαδίζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Όσοι καλλιεργούν αυτή την λογική έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου από το να παλέψουν μαζικά, οργανωμένα και αποφασιστικά με στόχο την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων . 
 
Την ίδια στιγμή, καταδικάζουμε την απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει της διαδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Είναι πολύ γελασμένη αν νομίζει ότι θα μείνουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι με σταυρωμένα χέρια όσο αυτή θα περνάει τις ανατροπές του αιώνα στις εργατικές κατακτήσεις, το χτύπημα της ασφάλισης, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης,  το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο κ.α.  

Να οργανωθεί αποφασιστικά εδώ και τώρα  αγώνας μαζικός:  
•    Να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών του ταμείου ανεργίας. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις στον ΟΑΕΔ. Να επεκταθεί το ταμείο μέχρι να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις χωρίς κόλπα και εξαιρέσεις.  
•    Να αυξηθεί στα 600 ευρώ το επίδομα ανεργίας.  
•    Να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι - άνεργοι του κλάδου από δημοτικά τέλη και χρέη σε Δήμο, Τράπεζες, Εφορία. Να διευρυνθούν οι λίστες των δικαιούχων στο κοινωνικό παντοπωλείο. Να μειωθούν τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο, Ιντερνετ.. Να απαγορευτούν οι διακοπές ρεύματος νερού, οι κατασχέσεις,  και οι πλειστηριασμοί λαϊκών περιουσιών.
•    Καμία αρνητική μεταβολή των όρων εργασίας μας στο όνομα της πανδημίας. 
•    Νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος της Υποχρεωτικής επαναπρόσληψης όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
•    Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ