Σ. Βαρδάκης για αναδρομικά συνταξιούχων: "Χυδαίος εκβιασμός"

Σ. Βαρδάκης για αναδρομικά συνταξιούχων: "Χυδαίος εκβιασμός"

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού

 

 

Με αφορμή την χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που δικαιούνται να λάβουν με απόφαση ΣτΕ, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Η παράταξη του κ. Μητσοτάκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με περικοπές συντάξεων και πολιτικές που εξαθλιώνουν τους συνταξιούχους. Οι νόμοι 4093/2012 και 4051/2012 αποτέλεσαν χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιλογής της Ν.Δ. να προχωρήσει με τον μεν πρώτο νόμο σε περικοπή σύνταξης στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 μικτά και περικοπή δώρων και επιδομάτων, με τον δε δεύτερο σε περικοπή κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκαν. Βάσει και της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ το κόστος των αναδρομικών τόσο για τους ιδιωτικούς, όσο και για τους δημόσιους υπαλλήλους ανέρχεται στο ποσό των 3,9 δις ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με μεγάλη υπερηφάνεια, έκανε γνωστό ότι το ποσό που θα επιστρέψει στους συνταξιούχους είναι 1,4 δις ευρώ. 

Συνεπώς περηφανεύεται, επειδή παρακάμπτοντας την απόφαση του ΣτΕ, προχωρά σε κούρεμα αναδρομικών των συνταξιούχων, της τάξεως του 60%.

Με απαράδεκτη τροπολογία που καταργεί κάθε έννοια δικαίου παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ 1439/2020 αποκλείει από τα αναδρομικά τους μισούς και πλέον συνταξιούχους αφού εξαιρούνται δώρα, επιδόματα, και επικουρικές συντάξεις. Τα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές συνταξιούχων και δεν διαπραγματεύονται.

Τα πιο φτωχά, λαϊκά στρώματα δηλαδή οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 1000 ευρώ, κύρια σύνταξη και επικουρική, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ επιστροφή.

Από τα 3,9 δις ευρώ του ΣτΕ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 1,4 δις ευρώ και σύμφωνα με Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το τελικό ποσό που θα δοθεί είναι 900 εκατομμύρια ευρώ, αυτό και αν είναι συνταγματικό πραξικόπημα.

 

Ο Πρωθυπουργός της χώρας χωρίς ίχνος ντροπής όχι μόνο κοροϊδεύει τους συνταξιούχους αλλά και τους εκβιάζει λέγοντας ΄αυτά είναι’ αγνοώντας ότι οι συνταξιούχοι έχασαν την περίοδο της κρίσης πάνω από 50 δις ευρώ».

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ