Σ. Βαρδάκης: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ένσημα των ξεναγών

Newsroom
Newsroom

«Τα σπασμένα της προχειρότητας και αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης πληρώνουν οι εργαζόμενοι»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την καταμέτρηση των ενσήμων των ξεναγών για τα έτη 2019, 2020, 2021, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αν και στις 2 Μαρτίου 2022 απέστειλε εξώδικο στον Υπουργό Εργασίας και στον διοικητή του eΕΦΚΑ για το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων των Ξεναγών, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Λόγω αυτής της καθυστέρησης οι ξεναγοί αντιμετωπίζουν την μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, την μη καταβολή επιδομάτων που δικαιούνται, την αδυναμία συνταξιοδότησης.

Για όλα τα παραπάνω η Ομοσπονδία ζητά την άμεση καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση (έστω και προσωρινή) του τμήματος ΙΚΑ (eΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος, την έκδοση της διάταξης που εκκρεμεί από το 2020 για τη μηχανογράφηση των ενσήμων τους και την εφαρμογή για τους ξεναγούς, του αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

«Το καλοκαίρι του 2020 και σε συνέχεια πολύμηνης συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών, συντάχθηκε προς έκδοση Υπουργική Απόφαση για τη μηχανογράφηση των ενσήμων, μέσω ΑΠΔ, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε παρόμοια περίπτωση μισθωτής εργασίας.  Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το Αρμόδιο Υπουργείο και ο eΕΦΚΑ δεν προβαίνουν στα δέοντα για να επιλυθεί το πρόβλημα της καταμέτρησης των ενσήμων των Ξεναγών. Την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης την πληρώνουν πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Για όλα τα παραπάνω, ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προβεί στα δέοντα προς επίλυση του προβλήματος. 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ