"Safe in Sports": Σεμινάριο από το Υφυπουργείο Αθλητισμού στο Ηράκλειο

Newsroom
Newsroom

"Το Safe in Sports" ξεκίνησε ως ιδέα από τον Γιώργο Στεφανουδάκη, έχει πάρει σάρκα και οστά, έχει έδρα το ΟΑΚΑ και σταδιακά σε όλη τη χώρα εκπαιδεύει καταρχήν τους προπονητές και σε δεύτερο βαθμό τα στελέχη της διοίκησης των ερασιτεχνικών σωματείων

Mε κεντρική στόχευση να σώζονται ανθρώπινες ζωές μέσω της πρόληψης πραγματοποιήθηκε στο γυμναστήριο του Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου, στο Ηράκλειο, το μεγάλο σεμινάριο του πρωτοποριακού προγράμματος του υφυπουργείου Αθλητισμού «Safe in Sports» (Πιστοποίηση για Πρώτες Βοήθειες και Διάσωση στον Αθλητισμό), στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες/εκπαιδευόμενοι προπονητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, αθλητές, που εκπαιδεύτηκαν σε ΚΑΡΠΑ, χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή κ.ά.

Το «παρών» στο σεμινάριο έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η εκπαίδευση σώζουν ζωές και για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Αθλητισμού υλοποίησε το πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

«"Το Safe in Sports" ξεκίνησε ως ιδέα από τον Γιώργο Στεφανουδάκη, έχει πάρει σάρκα και οστά, έχει έδρα το ΟΑΚΑ και σταδιακά σε όλη τη χώρα εκπαιδεύει καταρχήν τους προπονητές και σε δεύτερο βαθμό τα στελέχη της διοίκησης των ερασιτεχνικών σωματείων», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης. «Είμαστε χαρούμενοι διότι σήμερα πραγματοποιούμε ένα ακόμη σεμινάριο σε συνεργασία και με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και με το ΕΚΑΒ, που δίδει πιστοποιημένες γνώσεις στα στελέχη αυτά και που βεβαίως χωρίς αυτήν την πιστοποίηση δεν μπορούν να έχουν προπονητικό πτυχίο», πρόσθεσε αναφερόμενος στη διάταξη που έχει περάσει σε νομοσχέδιο και προβλέπεται ως προϋπόθεση για να αναλάβει κάποιος τη διαχείριση, την εκπαίδευση, την προπόνηση μικρών και μεγάλων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα και τόνισε ότι το καλύτερο «όπλο» είναι η ενημέρωση και η γνώση και πως «αν και συνήθως δεν πουλάει επικοινωνιακά, εμείς δεν λειτουργούμε με κανόνες επικοινωνίας αλλά κανόνες ουσίας και αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια πολύ ουσιαστική και χρήσιμη δουλειά και είμαστε περήφανοι που κι αυτό το project εξελίσσεται όπως και όλα τα υπόλοιπα στο υπουργείο Αθλητισμού».

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος «Safe in Sports», ορθοπεδικός Γιώργος Στεφανουδάκης, εξήγησε ότι η ανάγκη για μία τέτοια εκπαίδευση διαπιστώθηκε εντός των αθλητικών χώρων, ιδιαίτερα στις προπονήσεις.

«Αυτό το κομμάτι πάμε να καλύψουμε, εκεί που δεν υπάρχει επίσημος αγώνας και μέχρι σήμερα υπήρχε κενό», επεσήμανε ο κ. Στεφανουδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε το υπουργείο για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το "Safe in Sports" θα καλύψει την εκπαίδευση προπονητών, γυμναστών, φυσιοθεραπευτών και γιατρών που δεν έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στις πρώτες βοήθειες». «Δεν είναι έυκολο να αναπτύξεις ένα δέντρο εκπαιδευτών, το οποίο θα εκπαιδεύσει 15.000 άτομα, που είναι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους, όμως σιγά-σιγά θα καταφέρουμε να βγάλουμε ένα σώμα, το οποίο συνεχώς θα παράγει και εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Γιαλυτάκης, ανέφερε ότι η συμμετοχή σε αυτήν τη δράση εκκινεί μία ουσιαστικότερη συνεργασία με το υπουργείο. «Είναι μία ουσιαστικότερη συνεργασία γιατί αφορά όλους τους εμπλεκόμενους του αθλητισμού, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουμε ουσιαστικά αγώνες. Στα προπονητήρια μέσα, καθημερινά, αθλητές, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, βοηθοί προπονητών, είναι αυτοί που με τη βοήθεια και τη δική μας θα πάρουν αυτές τις γνώσεις που χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα συμβάν», σημείωσε ο κ. Γιαλυτάκης και συμπλήρωσε ότι «η γνώση σώζει ζωές».

Ο υπεύθυνος γιατρός της ΠΑΕ ΟΦΗ, Γιώργος Κουβίδης, εξέφρασε τη χαρά του για το σεμινάριο ευχαριστώντας το υπουργείο για την πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ