ΚΡΗΤΗ
Σανατόριο Ιερουσαλήμ: Ένα όραμα των αρχών του 20ου αιώνα που είχε άδοξο τέλος
Ο άνθρωπος που το οραματίστηκε ήταν ο νομάρχης Ηρακλείου Εμμανουήλ Λυδάκης, μια από τις πιο φωτισμένες μορφές που διοίκησαν ποτέ στην Κρήτη
Το «Σανατόριο Ιερουσαλήμ» στο Λουτράκι του Δήμου Μαλεβιζίου, υπήρξε ένα οραματικό έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, πλην όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ιστορία της δομής αυτή που φιλοδοξούσε να ανακουφίσει τους φυματικούς, ξεκίνησε να υλοποιείται το 1925 από τον τότε νομάρχη Ηρακλείου Εμμανουήλ Λυδάκη. Πλην όμως, η βαθιά πολιτική κόντρα των Βενιζελικών με το Λαϊκό Κόμμα και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, οδήγησαν στη λήθη το μεγαλεπήβολο σχέδιο.
Το σανατόριο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της "Η Φωνή του Μαλεβιζίου" ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1925 και το 1932 ήταν σχεδόν έτοιμο. Έκτοτε, υπήρξαν πολλά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα με το εγχείρημα να παραμένει ημιτελές και εν τέλει παντελώς άγνωστο για τους νεότερους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα:
«Αν κάποιος ήξερε την πραγματική ιστορία που κρύβει το Σανατόριο Ιερουσαλήμ στο Λουτράκι του Δήμου Μαλεβιζίου ίσως να μην άφηνε σήμερα να χάσκουν τα ερείπιά του… Αλλά αυτό έχει γίνει και με άλλα μνημειακά κτήρια στο Ηράκλειο ακόμα και για αυτά που η ένδοξη ιστορία τους είναι γνωστή. Πόσο μάλλον για το Σανατόριο στον Δήμο Μαλεβιζίου που αφέθηκε στη λήθη με ελάχιστα στοιχεία να είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, και με πολλές πληροφορίες να είναι διάσπαρτες και ανακριβείς.
Πριν ακριβώς ένα χρόνο η "Φωνή του Μαλεβιζίου" είχε παρουσιάσει σημαντικά ντοκουμέντα που κατέρριψαν τον μύθο περί εκκλησιαστικής περιουσίας που στάθηκε εμπόδιο σε όποιες επιδερμικές προσπάθειες έγιναν για την πιθανή αξιοποίηση του, τέλη δεκαετίας 1990, αρχές 2000. Η πρώτη αποκάλυψη που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα είναι ότι σημερινός ιδιοκτήτης είναι το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης που εποπτεύεται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Χαμένο μέσα στους νόμους και τις διατάξεις, το εντοπίσαμε στο νόμο υπ. αριθμ. 2716/1999 (ΦΕΚ 96/Τ.Α' 17/05/1999) για την Ανάπτυξη και Εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και άλλες διατάξεις, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Όλο αυτό το διάστημα παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε σε ορισμένους κύκλους, δεν υπήρξε καμία δημόσια αντίδραση. Τρεις ωστόσο άνθρωποι ο δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Πυργιανάκης (είχε ασχοληθεί και ως αντινομάρχης Ηρακλείου με το θέμα) και ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν σύμβουλος Περιφερειάρχη, Γιώργος Βαλτζάκης με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ, απηύθυναν επίσημο ερώτημα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου περίπου ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, για διευκρινήσεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η υπόθεση ανατίθεται σε δικηγόρο για να κάνει έρευνα στο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου, όμως δεν εντοπίζεται τίποτα...»
Διαβάστε περισσότερα στη "Φωνή του Μαλεβιζίου"
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο