Σε αγωνιστικό παλμό το Ηράκλειο για τα εργασιακά

Σε αγωνιστικό παλμό το Ηράκλειο για τα εργασιακά

Απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Ιουνίου, στις 11πμ, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Έτερη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας

Σε αγωνιστικό κλίμα το Ηράκλειο, που ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους την Πέμπτη, ορθώνοντας ανάστημα απέναντι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Συγκέντρωση θα γίνει στις 11.00 έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ

Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις.
Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.

2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!

3. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

4. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα
(100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

5. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντας το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποιηση τους στις 6 του Μάη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ηρακλείου συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 του Ιούνη και καλεί όλες και όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

Χρειάζεται γενικευμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10ης Ιουνίου και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 10/6 11πμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για να βροντοφωνάξουμε:

·Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία

·Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις

·Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.

·Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου

"Η ΕΓΕΣΥΝΗ συμμετέχει στην απεργία ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο εντείνει την επίθεση στο σταθερό εργάσιμο χρόνο και στο οκτάωρο. Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Επέκταση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομικό αίτημα του εργαζόμενου, χωρίς να απαιτείται πλέον συμφωνία της συνδικαλιστικής οργάνωσης. To νομοσχέδιο διευκολύνει την καθιέρωση δεκάωρης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες και αντιστάθμισμα μειωμένο ωράριο ή ρεπό σε περίοδο «μειωμένης απασχόλησης». Επίσης αυξάνεται το όριο των υπερωριών ανά έτος με μείωση της αμοιβής τους
Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες ακόμη κλάδους (μεταφορές, logistics, κ.α.)
Πρόσθετοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα. Επιβάλλεται η διάθεση «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) σε «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», ώστε να παρέχεται το 1/3 των συνήθων υπηρεσιών σε μέρα απεργίας. «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κηρύσσουν απεργία στο Δημόσιο…υποχρεούνται να καταθέσουν ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας», ενώ «όσο διαρκεί ο δημόσιος διάλογος, αναστέλλεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας». Επίσης δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη» 
Η υπέρβαση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, η παραβίαση του απαραίτητου χρόνου ανάπαυσης, οι απλήρωτες υπερωρίες αφορούν όλους τους εργαζόμενους, αφορούν και τους γιατρούς ΕΣΥ, αφού η υπερεφημέρευση και τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό είναι κανόνας. Η εντατικοποίηση της δουλειάς μας αυξήθηκε περαιτέρω την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, γιατροί σε κάποια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας υποχρεώνονται σε απλήρωτες υπερωρίες στα εμβολιαστικά κέντρα (τα απογεύματα τις καθημερινές).
Αντιδρούμε στην επίθεση που δεχόμαστε σε εργασιακά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες εδώ και έναν αιώνα. Διεκδικούμε:
Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, να μην ψηφιστεί στη Βουλή
κατάργηση όλων των νόμων που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας 
κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
κατάργηση των νόμων που ακυρώνουν την κυριακάτικη αργία 
κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ευέλικτες μορφές εργασίας
Παλεύουμε, από κοινού με άλλους εργαζόμενους, για ανθρώπινα ωράρια, για μειωμένο σταθερό χρόνο εργασίας, για σεβασμό στον αναγκαίο χρόνο ανάπαυσης. 
Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Kαλούμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις"
 

Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ν.Ηρακλείου

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 11:00

 

·        ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΒΡΟΥΤΣΗ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

·        ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ-ΤΙΣ Σ.Σ.Ε-ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

·        ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΩΝ-ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

·        ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ  ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα το πιο βάρβαρο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο των μεταπολιτευτικών χρόνων. Ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που κατεδαφίζει τις θεμελιώδεις εργασιακές, συνδικαλιστικές κατακτήσεις της μεταπολεμικής περιόδου, επιδιώκοντας να στρώσει το έδαφος στην επίταση της λαϊκής εκμετάλλευσης, σε μια περίοδο μάλιστα που η αναγκαία υγειονομική πολιτική προστασίας του λαού έναντι του κορωνοϊού έχει μετατραπεί από τη δεξιά κυβέρνηση σε πολιτική δημόσιας τάξης, καταστολής και απαγορεύσεων. Αυτήν την περίοδο της πανδημίας αξιοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, να δώσει τη «χαριστική βολή» στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλοντας την εντατικοποίηση, την υποχρεωτική τηλεργασία για πολλούς, χιλιάδες αναστολές συμβάσεων, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και τη συνακόλουθη αδρανοποίηση των συνδικαλιστικών διαδικασιών λόγω απαγορεύσεων.

Το κλίμα αυτό της καταπάτησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας έρχεται να μετατρέψει η κυβέρνηση σε «καθεστώς», με το νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση-Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση πρώτα επεδίωξε να δημιουργήσει… δεδομένα συνδικαλιστικής και κινηματικής νέκρας, μετατρέποντας την πανδημία σε… ευκαιρία επιβολής της καταστολής, και στη συνέχεια εισάγει για ψήφιση στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο που είναι ένας θεσμικός οδοστρωτήρας και σαρώνει όλες τις εργατικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις κατ’ εντολή της ΕΕ και της εγχώριας ολιγαρχίας:

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των βασικών ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, προβλέπει τα εξής:

·        ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ τη ΔΕΚΑΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (10ωρη), χωρίς πρόσθετη αμοιβή και με «αντάλλαγμα» ρεπό ή άδεια σε μελλοντικό χρονικό διάστημα.(!) Έτσι, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μια μέρα 10ωρο και την άλλη μέρα 5ωρο, με τον ίδιο μισθό και ανάλογα με τον κύκλο των εργασιών…

·        ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΑΥΞΗΣΗ του ΟΡΙΟΥ των ΩΡΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑΣ: η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας το χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες θα εξισωθεί και θα ανέλθει στις 150 ώρες(!) τον χρόνο για όλους τους κλάδους.

·        ΚΑΤΑΡΓΕΙ τη ΜΗ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ του ΣΑΒΒΑΤΟΥ και την ΑΡΓΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Τα Σαββατοκύριακα λογίζονται πλέον ως κανονικές μέρες εργασίας για πολλούς κλάδους.

·        ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ στους βασικούς τομείς. Το μέτρο -που αναγγέλθηκε ως «έκτακτο και προσωρινό»- γίνεται μόνιμο και υποχρεωτικό, θέτοντας τον εργαζόμενο στον άμεσο ατομικό έλεγχο του εργοδότη, ενώ καθιστά τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο από δυσδιάκριτα έως ανύπαρκτα.

·        ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, κατοχυρώνοντας θεσμικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και αναγνωρίζοντας το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στους ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ να ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ απολυμένο εργαζόμενο που δικαιώθηκε δικαστικά(!)

Επίσης το αντεργατικό νομοσχέδιο ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ και καταργεί θεμελιώδεις δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες και μέσα πάλης, όπως είναι η απεργία: Ειδικότερα:

Ø  ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ στην πράξη τις Γ.Σ και τις ψηφοφορίες των συλλογικών οργάνων, καθώς ΠΡΟΩΘΕΙ τις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ. Συγκεκριμένα, προβλέπει την ΑΛΛΑΓΗ των ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ των σωματείων, ώστε «Υποχρεωτικά να παρέχουν στα μέλη τους τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας»(!) Πρόκειται για ένα βάρβαρο αντιδημοκρατικό μέτρο που όχι μόνο απονευρώνει και «χτυπά κατάστηθα τη Γ.Σ», αλλά επιπλέον επιβάλλει την παρακολούθηση(!) των διαδικασιών της Γ.Σ από τον οποιονδήποτε. Αυτόν τον εκσυγχρονισμό της αστυνομοκρατίας, της καταστολής και πειθάρχησης, προφανώς, εννοεί ο Υπουργός ως αναγκαίο «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας».

Ø  ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην ΑΚΥΡΩΣΗ των ΓΣ και την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, αφού «απαγορεύεται η λήψη απόφασης κήρυξης της απεργίας, χωρίς την παροχή πραγματικής δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γ.Σ και ψήφου»(!), ενώ ενσωματώνει και το αντισυνδικαλιστικό μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού για τη λήψη απόφασης για την απεργία απαιτείται «η φυσική ή εξ αποστάσεως ψήφος τουλάχιστον του ½ των οικονομικώς τακτοποιημένων μελών»(!) Ουσιαστικά, με αυτό το θεσμικό ολετήρα, η κυβέρνηση καταργεί την πεμπτουσία της συλλογικής υπόστασης του συνδικαλισμού, που είναι η δημοκρατική λειτουργία των Γ.Σ και η οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλογικών αγώνων.

Ø  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ, αφού η οποιαδήποτε απόφαση περιφρούρησης του απεργιακού αγώνα στον εργασιακό χώρο θεωρείται μορφή «άσκησης σωματικής ή ψυχικής βίας»(!), μέτρο που ευθέως ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ τους αγώνες. Παρ/λα, επιδιώκει τη δημιουργία «προθύμων», επιτάσσοντας την «ανεμπόδιστη»(!) προσέλευσή τους στον εργασιακό χώρο τις ημέρες των απεργιακών αγώνων.

Ø  ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΩΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»(!) ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟ 40%(!), απαγορεύει δηλ. στους μισούς σχεδόν εργαζομένους ενός σωματείου να απεργήσουν(!)

Ø  ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ «ΕΠΟΠΤΕΙΑ» ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ, μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε). Θεσπίζει δηλ. τη δυνατότητα του κράτους να ελέγχει:

o   Τη διαδικασία των εκλογών των Συνδ. Ενώσεων

o   Τη σύνθεση των Διοικήσεων τους

o   Τη διαχείριση των οικονομικών τους

Είναι προφανές ότι η βαναυσότητα των μέτρων αυτών αναδεικνύει τη λυσσαλέα προσπάθεια της δεξιάς κυβέρνησης να σβήσει από το θεσμικό και κοινωνικό χάρτη τις βασικότερες εργατικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, στη βάση της επιβολής ενός αντιδραστικού καθεστώτος φτώχειας, εξαθλίωσης, πολιτικής φίμωσης και καταστολής, ανελευθερίας και ιμπεριαλιστικής υποτέλειας, όπως επιτάσσουν τα συμφέροντας της εγχώριας ολιγαρχίας και των κηδεμόνων της.

·        ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ, Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

·        ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ - ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Ένωση Ιδιωτικών και Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου
 

"Όλοι ριχνόμαστε στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας!
Από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τα σωματεία μας μετέφεραν το μήνυμα της απεργίας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου. 
Τα σωματεία μας καλούν κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή, επιτροπή αγώνα σε Μαζική και Μαχητική Συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στο Νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τα εργασιακά.
Δίνουμε άμεση μαχητική απάντηση σήμερα, μέρα έναρξης της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, 6:30μμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ με απεργία στην Πέμπτη 10 Ιούνη 10πμ στην Πλατεία Ελευθερίας

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ –ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Δεν θα τους περάσει.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα.
Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις. 
Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.
Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν’ μέσω πανδημίας, το λεγόμενο «μίνι εργασιακό» του κου Χατζηδάκη.
Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ"

Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης "Ο Ερμής"

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη στη Βουλή, φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής που θα έρθει αύριο σε ό,τι μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί από τους εργαζομένους, με αίμα, κόπο και ιδρώτα. Φάνηκε, επίσης, στον μέγιστο βαθμό ο εργασιακός μεσαίωνας που προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει σε βάρος των εργαζομένων.
Η κατάργηση του 8ωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ, η αφαίρεση του μοναδικού όπλου άμυνας των εργαζομένων- αυτού της απεργίας-, η κατάργηση και ταυτόχρονα η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών δράσεων, μάς γυρίζουν σαν εργαζόμενους στα χρόνια της σκλαβιάς και της υποδούλωσης.
Και όλα αυτά, που όπως με πολύ θράσος τονίζουν, τα κάνουν για το καλό μας!!!!!!!!
Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Θέλουν να τα δώσουν όλα στην εργοδοτική πλευρά και στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία στις 10 του Ιούνη και αντιστέκονται σε αυτό το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (του ανθρώπου των ειδικών αποστολών) ώστε  να μην περάσει.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας και όλους τους εργαζόμενους να είναι την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 11:00 στο Ε.Κ.Η., για να στείλουμε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, και να φωνάξουμε

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων - Παράρτημα Κρήτης

"Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και το Παράρτημα Κρήτης, ενώνει τις δυνάμεις του με τους εργαζόμενους και τους ανέργους, που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο «έκτρωμα» του Κωστή Χατζηδάκη. Οι σαρωτικές, δυσμενείς αλλαγές που επιφυλάσσει για το σύνολο του κόσμου της εργασίας, μας βρίσκουν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το ΕΝΔΙΣΥ δηλώνει ότι θα συμμετάσχει ενεργά στην Γενική Απεργία της ερχόμενης Πέμπτης, 10 Ιουνίου. Καλούμε τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων, να σταθούν στο πλάι των εργαζόμενων και των ανέργων και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε να πετάξουμε στο «καλάθι των αχρήστων» αυτό το νομοσχέδιο «λαίλαπα» στα εργασιακά δικαιώματα, που μας γυρνά 100 χρόνια πίσω.
Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στην κατάργηση του οκταώρου, ΟΧΙ στις ατομικές συμβάσεις που επιβάλλουν δεκάωρη εργασία και μείωση αποδοχών, ΟΧΙ στην μερική απασχόληση με σπαστό ωράριο που διαλύει κάθε έννοια οικογενειακής συνοχής, ΟΧΙ σε διπλάσιες και ισοπεδωτικές υπερωρίες των ρεπό (όταν και αν), ΟΧΙ στις ανεξέλεγκτες απολύσεις, ΟΧΙ στην κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ΟΧΙ στην εξαφάνιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ΟΧΙ στον περιορισμό της απεργίας. ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ.
Δυναμικά, δηλώνουμε το παρόν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Ο Λαός, οι Εργαζόμενοι, οι Άνεργοι, οι Μικρομεσαίοι, οι Συνταξιούχοι, όλοι μαζί ΕΝΩΜΕΝΟΙ θα είμαστε οι τελικοί νικητές!"

Κινητοποίηση σωματείων έξω από την Περιφέρεια

Με ένα γιγαντοπανό έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, το Σωματείο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, τροφίμων και ποτών, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη", το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Ωρομισθίων - Αναπληρωτών σχολών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, πραγματοποίησαν κινητοποίηση σήμερα 8 Ιούνη ημέρα έναρξης της συζήτησης του Αντεργατικού Νομοσχεδίου.

κινητοποίηση περιφέρεια
Συμβολικά, το Συνδικάτο Οικοδόμων έστησε μπετονιέρα δεμένη με αλυσίδες σε φέρετρο, γιατί η κυβέρνηση έτσι θέλει τους εργαζόμενους…. Από το μεροκάματο στον Θάνατο!  
Είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα, αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα πρέπει να ανατραπεί.
Όλοι στην Απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη και στη συγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Ελευθερίας.  
Σκλάβοι τον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε  

 

Δείτε επίσης:

Απεργούν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΝΑΛ

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση

Κάλεσμα στην απεργία από το ΠΑΜΕ

Και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου στην απεργία της Πέμπτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ