Σε "επιφυλακή" για το εργοστάσιο με τις 5.000 φιάλες υγραερίου, στη Φοινικιά

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

«Τραγικές επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος» προειδοποιεί το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Αμφιβολίες και επιφυλάξεις, αναφορικά με την υπό ίδρυση εγκατάσταση υπαίθριας αποθήκης φιαλών υγραερίου συνολικής ποσότητας 49 τόνων στην περιοχή Φοινικιάς, εξέφρασε για ακόμα μία φορά το ΤΕΕ/ΤΑΚ κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια.

Μάλιστα το νέο έγγραφο που προέκυψε από τη συνάντηση αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «Διαρροή ακόμα και πολύ μικρής σχετικά ποσότητας υγρού υγραερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο αέριας φάσης και συνεπώς μεγάλο όγκο εκρηκτικού μίγματος. Λόγω και του γεγονότος της στοίβαξης τεράστιου αριθμού φιαλών υγραερίου στο συγκεκριμένο γήπεδο, που τονίζεται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τις 5.000 φιάλες, μία πιθανή διαρροή υγραερίου και ανάφλεξη με εκρήξεις θα μπορούσε πολύ εύκολα να προκαλέσει φαινόμενο “Ντόμινο” και να επεκταθεί και στις υπόλοιπες φιάλες με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή να καταστούν τραγικές».

Παράλληλα τονίζεται ότι: «Η εκδήλωση πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου έχει πιθανότητες αυξημένες επειδή το πυροθερμικό της φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο λόγω της φύσης της (επεξεργασία ξύλου), αλλά σε περίπτωση πυρκαγιάς ακόμα και σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στην περιοχή, η πιθανότητα μετάδοσης της στην υπό ίδρυση επιχείρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως έγινε σε εργοστάσιο - αποθήκη ξυλείας στην ίδια περιοχή πριν μερικούς μήνες. Σε μία τέτοια περίπτωση με μετάδοση φωτιάς σε τέτοια τεράστια ποσότητα υγραερίου αποθηκευμένη είναι βέβαιο ότι θα κάνουν την κατάσταση να καταστεί ανεξέλεγκτη και πολύ πιθανό η πυρκαγιά και οι εκρήξεις να προκαλέσουν ένα φαινόμενο “Ντόμινο” το οποίο είναι πιθανό να πλήξει ολόκληρη την περιοχή της Φοινικιάς αλλά και γύρω περιοχές με συνέπειες τραγικές και καταστροφές ανυπολόγιστες. Προφανώς είναι δυνατόν να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή εκδήλωση πυρκαγιάς και εκρήξεων στην υπό ίδρυση επιχείρηση αποθήκευσης φιαλών υγραερίου και μετάδοσή της στις γύρω περιοχές, που επίσης οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και οι επιπτώσεις τραγικές». (Δείτε ΕΔΩ το πλήρες έγγραφο του ΤΕΕ/ΤΑΚ)

Μέχρι πρότινος, και συγκεκριμένα το 2020, μία τέτοια εγκατάσταση στην περιοχή της Φοινικιάς απαγορεύονταν διά νόμου καθώς πρόκειται για βιομηχανικό πάρκο χαμηλής όχλησης. Όμως με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που εκδόθηκε το 2020 «ξαφνικά επιτράπηκε πενταπλάσια ποσότητα υγραερίου σε βιομηχανικό πάρκο χαμηλής όχλησης και μάλιστα χωρίς να προβλέπονται μέτρα προστασίας» τονίζει στο Cretalive ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης και συμπληρώνει πως «για 50 τόνους απαιτείται μελέτη SEVESO η οποία απαιτεί ειδικά συστήματα ασφαλείας και αυτές οι εγκαταστάσεις κατασκευάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές».

Σημειώνεται ότι βάσει της ΚΥΑ του 2020 η υπό ίδρυση εγκατάσταση έχει λάβει απολύτως νόμιμες άδειες λειτουργίας τόσο από την Πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου όσο και από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν τέθηκε επί τάπητος το κατά πόσον το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο μπορούν να παρέμβουν στην επίλυση του ζητήματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο να ζητηθεί από την κυβέρνηση (την υπηρεσιακή ή όποια προκύψει από τις επόμενες εκλογές) να παρέμβει για την επανεξέταση και αναθεώρηση της ΚΥΑ ή έστω να θέσει προυποθέσεις για να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία της υπό ίδρυση επιχείρησης ή αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε -ως τελευταίο στάδιο- να ζητηθεί ακύρωση της ΚΥΑ.

Όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, κατά τη συνάντηση στη Λότζια αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει πλέον να χειριστούν πολιτικά το ζήτημα είτε με συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα είτε με τηλεφωνικές επαφές ώστε να διευθετηθεί το παραπάνω σκεπτικό.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ενημέρωσε σχετικά τον κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και επίκουρο καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Μπακογιάννης ενημερώθηκε ενδελεχώς για το θέμα και έδωσε την υπόσχεση ότι θα ψάξει γιατί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις έγινε η αύξηση από τους 10 στους 49 τόνους σε βιομηχανικό πάρκο χαμηλής όχλησης και ποιες δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν για την ασφάλεια των πολιτών. Κατόπιν θα ενημερώσει αρμοδίως τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, η γενική γραμματέας του δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού, ο κ. Ηλίας Λυγερός και ο κ. Μιχάλης Κασαπάκης ως επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, ο μηχανικός και εκπρόσωπος των κατοίκων της Φοινικιάς κ. Κώστας Ξυλούρης, η Διευθύντρια της Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη, ένας ακόμα εκπρόσωπος των κατοίκων καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης.

 

Δείτε επίσης:

"Συναγερμός" για την εγκατάσταση 5.000 φιαλών υγραερίου στη Φοινικιά

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ