Σήμερα η Ημερίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Εθελοντισμός και Αθλητισμός - Κοινωνία Ενεργών Πολιτών»

Newsroom
Newsroom

Στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis

Σήμερα το απόγευμα η Ημερίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Εθελοντισμός και Αθλητισμός - Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», του για τη συμπόρευση της αθλητικής οικογένειας με κοινωνικές δομές και εθελοντικές οργανώσεις

Συνδιοργανώνουν η Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία με Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Πρόσκοποι Ηρακλείου), Εταιρεία Alzheimer Ηρακλείου Κρήτης «Αλληλεγγύη», Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα» και Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, με την ενεργό συμμετοχή ακόμη 22 εθελοντικών και κοινωνικών δομών του νομού Ηρακλείου και της Κρήτης.

εθελοντισμος ημερίδα υφυπουργείο αθλητισμού ηράκλειο αυγενάκης

Στις 5 το απόγευμα σήμερα, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis (αίθουσα Μίνως), πραγματοποιείται Ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, με θέμα «Εθελοντισμός και Αθλητισμός - Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», για τη συμπόρευση της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας των ενεργών πολιτών.
Η Ημερίδα, συνδιοργανώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Πρόσκοποι Ηρακλείου), της Εταιρείας Alzheimer Ηρακλείου Κρήτης «Αλληλεγγύη», του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία, «Ηλιαχτίδα» και του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου.

«Συνεργαζόμαστε και συμβάλλουμε, όλη η αθλητική οικογένεια, αγκαλιάζοντας με κοινές πρωτοβουλίες τις δράσεις των κοινωνικών δομών, των ενεργών πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων.
Μοιραζόμαστε τον ίδιο αξιακό κώδικα, καθώς ο αθλητισμός πρεσβεύει πανανθρώπινες αξίες (ισότητα, δικαιοσύνη, σεβασμό, συμπερίληψη) και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως όχημα ευαισθητοποίησης, πολιτισμού και παιδείας, με πράξεις ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης.
Και θα συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και γνώμονα τη στήριξη στο συνάνθρωπο και την άδολη προσφορά, διότι ο αθλητισμός βρίσκεται πάντοτε στην υπηρεσία της κοινωνίας» τονίζει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, επισημαίνει:

«Το μεγάλο συστατικό της επιτυχίας όλων των σπουδαίων αθλητικών διοργανώσεων εξαρτάται από τους Εθελοντές και τη συμμετοχή τους. Παντού, όλοι οι αγώνες στηρίζονται στο θεσμό του εθελοντισμού, τον οποίο οφείλουμε να τον εξελίξουμε σε όλες του τις μορφές.
Και με τη  συμβολή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, δημιουργείται συντεταγμένα πλέον το πλαίσιο του Εθελοντισμού, το οποίο μάλιστα η αθλητική οικογένεια το προσφέρει ανταποδοτικά πίσω στην κοινωνία, που τόσο το έχει, το έχουμε, ανάγκη».

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, υπογραμμίζει:

«Ορίζω τον Εθελοντισμό και τον Αθλητισμό ως δείγμα της αγάπης και της αφοσίωσης στην πατρίδα μου, στη χώρα μου, στους συνανθρώπους μου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, κοινωνικής τάξης, θρησκείας, αρτιμέλειας.
Θερμά συγχαρητήρια στον μεταρρυθμιστή, οραματιστή, εργασιομανή και τελειομανή εμπνευστή της σημερινής Ημερίδας, τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνης Αυγερινός, αναφέρει:

«Συμπορευόμαστε και συμβαδίζουμε με τον φίλο Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε θέματα ανάπτυξης και προαγωγής του υγιούς αθλητικού πνεύματος, ως αποτέλεσμα κοινών αρχών, αντιλήψεων και θέσεων σε θέματα εκπαίδευσης και προσφοράς όλων των εθελοντών μας. Και φυσικά, είμαστε μαζί, δίπλα του, στις συνεχείς πρωτοβουλίες που λαμβάνει και άπτονται των δράσεων του Υφυπουργείου του».

Ο γενικός γραμματέας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Ξενοφών Σπιταδάκης, σημειώνει:

«Η Ημερίδα «Εθελοντισμός και Αθλητισμός – Κοινωνία Ενεργών Πολιτών» θα συμβάλει στην ενίσχυση του εθελοντισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στην κοινωνία μας για να έχουμε μια πραγματική κοινωνία ενεργών πολιτών.
Ο εθελοντισμός σε κάθε του μορφή, όταν ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες, βάζει εκείνες τις στέρεες βάσεις ώστε τα παιδιά να γίνουν αργότερα χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες. Παίρνουν το παράδειγμα και τις διδαχές, «προπονούνται» τόσο μέσα από τις εθελοντικές οργανώσεις όσο και από τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Καλή επιτυχία στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Υφυπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη». 

Η πρόεδρος της Εταιρίας Alzheimer Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», Ιωάννα Κορτσιδάκη, προσθέτει:

«Ευχαριστούμε πολύ για τη διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής Ημερίδας και κυρίως τον κ. Αυγενάκη, που είναι μέλος μας τόσα χρόνια και έχει τόσο πολύ βοηθήσει από τη μεριά του για την υλοποίηση του Κέντρου Ημέρας. Της ολοκληρωμένης δομής μας για ασθενείς με άνοια, αλλά και για την κινητή μας μονάδα. Είμαστε ευγνώμονες. Στην προσφορά και στον Εθελοντισμό δεν υπάρχουν χρώματα και κόμματα, μόνο άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο».

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη, αναφέρει:

«Η Ημερίδα μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στα βήματα του εθελοντισμού, που ενεργοποιεί τους πολίτες και την αθλητική οικογένεια. Χίλια μπράβο για την πρωτοβουλία στον κ. Αυγενάκη και είμαι σίγουρα ότι θα αναδειχθεί περαιτέρω η σημασία του εθελοντισμού, που είναι η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας μας για να γίνεται ολοένα και καλύτερη».

Η πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα», Μαρία Ευστρατίου, υπογραμμίζει:

«Οι συνεργασίες μεταξύ κρατικών, επιστημονικών και εθελοντικών φορέων και η ένωση δυνάμεων σε συνθήκες αμοιβαίου σεβασμού, αλληλεγγύης και ομαδικού πνεύματος, αποτελούν τη χρυσή συνταγή για την κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο.
Αυτό έχει βρει πλήρη εφαρμογή στο έργο του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, που -πέρα από αθλητικά έργα και επιτεύγματα- έχει συμβάλει από την αρχή της θητείας του στην ένωση των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και στην έμπρακτη στήριξή τους, προάγοντας τον αθλητικό και εθελοντικό πολιτισμό». 

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, Μαρία Κασωτάκη, σημειώνει: 

«Το Λύκειο των Ελληνίδων Ηρακλείου, ένα γυναικείο σωματείο που δραστηριοποιείται στη βάση της εθελοντικής προσφοράς των μελών του, στηρίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κάθε πρωτοβουλία η οποία προωθεί τον εθελοντισμό. Συγχαίρουμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού για την Ημερίδα αυτή που αναδεικνύει το ρόλο και τη δύναμη του εθελοντισμού στον Αθλητισμό και όχι μόνο».

Στην Ημερίδα «Εθελοντισμός και Αθλητισμός - Κοινωνία Ενεργών Πολιτών», εκτός από τη συνεργασία της Εταιρείας Alzheimer Ηρακλείου Κρήτης «Αλληλεγγύη», του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα» και του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, θα έχουν ενεργό συμμετοχή ακόμη 22 εθελοντικές και κοινωνικές δομές του νομού Ηρακλείου και της Κρήτης, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους και θα βραβευτούν για την προσφορά τους. Οι εξής:

Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηρακλείου Κρήτης 

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Ηρακλείου

Σύλλογος «Δικαίωμα στη Ζωή» 

Παιδικά Χωριά SOS

Ευ Ζω με τον καρκίνο 

«ΑγκαλιάΖΩ» - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου

Η Ροδαυγή, Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

Ζωοδόχος Πηγή, Κέντρο Ειδικών Παιδιών

Σύλλογος ΑΜΕΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «Το Μέλλον»

Αιματοκρήτης, Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος 

Ζωόφιλη Δράση

Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα» 

Γίνε ΟΑΣΗ (Ομάδα Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου)

Rotary Ηρακλείου 

Rotary Ηράκλειο – Candia 

Rotary El Greco 

Rotary Ηράκλειο – Νίκος Καζαντζάκης

ΘΕΜΑ 117Α Λέσχες Lions Νοτίου Ελλάδος

ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ - Ομάδα Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων

Θυγατέρες της Πηνελόπης – Μινωίτισσες

Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης

Αποστολή Αγάπης

Την Ημερίδα θα ανοίξουν με χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», Νίκος Νταμπακάκης, ενώ θα διοργανωθούν και δύο θεματικές ενότητες:

«Οι ποικίλες διαστάσεις του εθελοντισμού και ο ρόλος της Πολιτείας στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος», με ομιλητές τους

Κώστα Δέρβο, Πρόεδρο Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης,

Δρ. Αντώνιο Αυγερινό, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 

Γιώργο Κουναλάκη, Αναπληρωτή Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Ανατολικής Κρήτης,

Δρ. Εύα Μαρία Τσαπάκη, Ψυχίατρο, Επιστημονικό Συνεργάτη Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

«Η συμβολή του εθελοντισμού στην επιτυχία μιας αθλητικής διοργάνωσης», με ομιλητές τους

Ελένη Λαμπαδαρίου, Διευθύντρια Τομέα Προσέλευσης Εθελοντών Ολυμπιακών Αγώνων 2004,

Ελένη Ξενάκη, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου EKO Ράλλυ Ακρόπολις, για τον ρόλο των εθελοντών στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις»,

Γιώργο Λεβεντάκη, Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, για την παρουσία των εθελοντών στον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο,

Παύλο Ποτουρίδη, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», για τον εθελοντισμός στο Ηράκλειο μέσα από τους 3ους  Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες».

Συντονιστές της Ημερίδας θα είναι οι δημοσιογράφοι, Ρούλα Στεφανάκη (Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων για θέματα αρμοδιότητας του Υφυπουργείου Αθλητισμού) και Βαγγέλης Μπραουδάκης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Υφυπουργού Αθλητισμού).

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ