Σωματείο επισιτισμού Χανίων: Ζητά λήψη μέτρων για την προστασία των επισιτιστών από τον καύσωνα

Newsroom
Newsroom

Αναγκαιότητα η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στον επισιτισμό από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ζητά σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγειρείων Χανίων. Πιο συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Η ανάγκη για το μεροκάματο ως απάντηση στην ακρίβεια, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία χωρίς δικαιώματα, ο κίνδυνος να χαθεί το μεροκάματο οδηγούν πολλούς συναδέλφους να δουλεύουν σε απαγορευτικές συνθήκες. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παρθούν τώρα μέτρα ή να απαγορευτεί η εργασία σε συνθήκες καύσωνα!

Σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η εργασία σε εξωτερικό χώρο η σε κλειστό που επιβαρύνεται θερμικά από εστιες, φούρνους και άλλες συσκευές δημιουργεί μαθηματικά συνθήκες για απώλειες ζωής εργαζόμενων ή σωματικές βλάβες ή εργατικές ασθένειες. Παρόλο τους περισυνούς καύσωνες δεν υπάρχει μέριμνα από την κυβέρνηση να ελέγξει ούτε να το επιβάλει στις χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι αφήνονται στην όρεξη ή στο φιλότιμο των εργοδοτών για το αν θα δουλέψουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες! 

Η εργασία σε συνθήκες καύσωνα έρχεται να προστεθεί στην αδήλωτη υπερωριακή εργασία που έχει γίνει «νόμος», στην ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία ή στα μέσα ατομικής προστασίας που έχουν μετακυλιστεί σαν κόστος στους εργαζόμενους. Όλα αυτά γίνονται πάνω σε ένα διαμορφωμένο πλαίσιο που έχει εγκληματικά αποδεκατισμένη την επιθεώρηση εργασίας, υποστελεχωμένο ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΦΚΑ και στοιχειωδώς στελεχωμένα τα κατά τόπους τμήματα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου. Αν πάθεις κάτι πολύ πιθανό να αναγκαστείς να βρεις λύση σε ιδιώτη γιατρό, ιδιωτικές εξετάσεις και κλινικές γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας που έχουμε χτίσει με τις εισφορές μας και τους φόρους μας το έχουν τσακίσει και υπολειτουργεί με σύστημα ώστε να προωθείται η ιδιωτική Υγεία. 

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επικοινωνία με το σωματείο σε περίπτωση που εργοδότης αρνείται να σταματήσει την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες . Συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να παύουν την εργασία   χωρίς να χάνουν το μεροκάματο. Οι απειλές πως θα χάσουν το μεροκάματο η το ωρομίσθιο , λόγω και της αδήλωτης εργασίας πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως. 

Απαιτούμε: 

  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω.
  • Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.).
  • Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.  Να μην χαθεί μεροκάματο ή ημέρα άδειας.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας όπως ο κλιματισμός  και τα διαλείμματα με ευθύνη της εργοδοσίας.  
  • Διαλειμμάτα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των επισιτιστών. Δημιουργία κατάλληλων και κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ