Σωματείο εργαζόμενων καθαριστριών Ηρακλείου: "Απλήρωτες και ανασφάλιστες οι καθαρίστριες"

"Το σωματείο μας καταγγέλλει την αναλγησία των υπηρεσιών τόσο του ΟΑΕΔ όσο και των αρμόδιων Υπουργείων. "

Aνακοίνωση

Παραμένουν απλήρωτες και προφανώς σύμφωνα με το ΙΚΑ Ηρακλείου ανασφάλιστες εδώ και 5 μήνες, από τον Μάιο που προσλήφθηκαν με 8μηνη σύμβαση για 4ωρη εργασία  στα κτίρια  του ΟΑΕΔ  οι 478 καθαρίστριες .

Το σωματείο μας καταγγέλλει  την αναλγησία των υπηρεσιών τόσο του ΟΑΕΔ όσο και των αρμόδιων Υπουργείων. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουν αποφάσεις και να προχωρούν σε συβάσεις χωρίς να έχουν ελέγξει την διαδικασία και σίγουρα δεν μπορεί τα οποιαδήποτε νομικά κολλήματα που προκύπτουν από δικά τους λάθη, παραλήψεις ή δικαστικές διαμάχες να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι .Εδώ και 5 μήνες οι καθαρίστριες του ΟΑΕΔ καλούνται να δουλεύουν ‘’βερεσέ’’ με άγνωστο το πότε και αν θα πληρωθούν.

Σαν να μην έφταναν αυτά μαθαίνουμε από καταγγελία που έγινε στο σωματείο μας από εργαζόμενη ότι τουλάχιστον για το ΙΚΑ Ηρακλείου είναι και ανασφάλιστες για 5 μήνες και  συγκεκριμένα η εργαζόμενη   που είναι έγκυος στον 8ο μήνα κατήγγειλε στο σωματείο μας ότι το ΙΚΑ δεν την βγάζει  σε άδεια τοκετού καθώς δεν πληρεί τις προϋποθέσεις μιας και για τους μήνες που δουλεύει για τον ΟΑΕΔ δεν φαίνονται ένσημα .

Δεν φτάνει δηλαδή, που δεν πληρώνεται δεν θα πάρει ούτε αυτά που δικαιούτο ως εργαζόμενη έγκυος, (επιδόματα τοκετού και λοχίας και άδεια μητρότητας ).

Στις δύσκολες αυτές ημέρες μια γυναίκα που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί έπρεπε να αντιμετωπίζεται από όλους με σεβασμό και η κυβέρνηση οφείλει  να περιφρουρήσει και να  διευκολύνει αυτήν την διαδικασία, αντί αυτού βλέπουμε όλο και συχνότερα να απολύονται, να καταπατούνε συνεχώς τα δικαιώματα τους, και τώρα  το ίδιο το κράτος να είναι υπαίτιο που αυτή η γυναίκα δεν μπορεί παρόλο που τα  δούλεψε να πάρει αυτά που δικαιούται .

Η απάντηση των αρμόδιων φορέων είναι ότι για όλα φταίει για μια ακόμα φορά  το ελεγκτικό συνέδριο που λόγω μιας δικαστικής διαμάχης με έναν εργολάβο καθαριότητας δεν υπογράφει για να προχωρήσει η διαδικασία .

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ αν στην θέση του ΟΑΕΔ ήταν ένας επιχειρηματίας θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ακόμα και αν αυτό σήμαινε το κλείσιμο της επιχείρησης του. Γιατί το κράτος να εξαιρείτε από τους νόμους ?

Το τελευταίο διάστημα  το σωματείο εργαζομένων καθαριστριών και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πολλές φορές κλήθηκε  να παρέμβει για απλήρωτους εργαζόμενους από το ίδιο το κράτος, σχολικές καθαρίστριες ,εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων ,εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων .

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΗ .

Δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν τα σχολεία και αυτές οι γυναίκες αν και εργάζονται να μην έχουν να πάρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα, είναι πλέον ζήτημα διαβίωσης. Καταφεύγουν στην πρόνοια και την εκκλησία  για να πάρουν σχολικά στα παιδιά τους .

Αίσχος και ντροπή για όλους  όσους ευθύνονται .

Το Σωματείο μας συμπαραστέκεται στους συναδέλφους  στην καθαριότητα  του ΟΑΕΔ .

Απαιτούμε άμεση πληρωμή των μισθών των αδειών και των επιδομάτων που δικαιούνται.

 Άμεση καταβολή  των Ασφαλιστικών εισφορών τους .

Ζητάμε από όλα τα αρμόδια Υπουργεία να λυθεί επιτέλους οριστικά  το πρόβλημα με τις πληρωμές των συμβασιούχων.

Διεκδικούμε άμεση αποκατάσταση με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους που έχουν βρεθεί όμηροι των συβάσεων ορισμένου χρόνου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις .

Μετατροπή όλων των συβάσεων που αφορούν  πάγιες και διαρκεί ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου .

 

 

Σωματείο Καθαριστριών N. Ηρακλειου

Η πρόεδρος

Φοδελιανάκη Στέλλα

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση