ΚΡΗΤΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την κράτηση αιμοκαθαρόμενου

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΠΑΓΝΗ

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση αιμοκαθαιρόμενου ασθενή, ο οποίος βρίσκεται επί χρόνια στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για σοβαρό κίνδυνο που δημιουργήθηκε για τον ασθενή, τόσο λόγω της κράτησής του όσο και εξαιτίας των συνθηκών που, σύμφωνα με το περιβάλλον του, επικρατούσαν στον χώρο κράτησης, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση των κρατουμένων σε ιατρική φροντίδα και την προστασία ευάλωτων ασθενών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταγγέλλει τη σύλληψη αιμοκαθαιρόμενου ασθενή, που είναι στη λίστα μεταμοσχεύσεων, για τροχαία παράβαση προ δεκαετίας!
Κάθε ασθενής υποψήφιος για μεταμόσχευση γνωρίζει τις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση:
• να είναι διαθέσιμος στο τηλέφωνό του κάθε στιγμή της ημέρας,
• να μπορεί να μεταβεί στο μεταμοσχευτικό του κέντρο (εν προκειμένω στην Αθήνα) σε λίγες ώρες.
• να μη νοσεί από λοιμώξεις.
Ο ασθενής αναφέρει ότι το αίτημα αποφυλάκισης λόγω της χρόνιας και απειλητικής για τη ζωή του κατάστασης απορρίφθηκε, και επιπρόσθετα δεν δόθηκε πρόσβαση σε επικοινωνίες, παρότι κατέστη σαφής η αναγκαιότητα από τους θεράποντες ιατρούς.
Η αστυνομία δεν έκανε καν δεκτό το αίτημα για προθεσμία στην καταβολή του προστίμου ή για καταβολή του σε δόσεις και μετέφερε τον άνεργο ασθενή αρχικά σε κρατητήριο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και μετέπειτα στις φυλακές Αλικαρνασσού. Τελικά ο ασθενής αποφυλακίστηκε μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες της οικογένειάς του να μαζέψει το χρηματικό ποσό, ώστε να εξοφληθεί το πρόστιμο.
Το περιβάλλον του ασθενούς καταγγέλλει κακές συνθήκες υγιεινής και έλλειψη κουβέρτας στο κελί, αποκλεισμό τηλεφωνικής επικοινωνίας και κράτηση σε κοινό χώρο με άλλους κατηγορούμενους. Οι συνθήκες αυτές κράτησης εγκυμονούν τον κίνδυνο λοιμώξεων, ενώ η αδυναμία επικοινωνίας και άμεσης μετάβασης σε μεταμοσχευτικό κέντρο μπορούσε να του στερήσει το αναγκαίο για τη ζωή του μόσχευμα, το οποίο περιμένει εδώ και 7 χρόνια να βρεθεί.
Διεκδικούμε να γίνονται σεβαστές οι ανάγκες των ασθενών και να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας και η ασφάλειά τους.
Απαιτούμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των κρατουμένων σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση