Σουρβίνος: Είμαστε σε εγρήγορση για όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Σουρβίνος: Είμαστε σε εγρήγορση για όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία, ανέφερε ο καθηγητής κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης- Τι είπε για τις μάσκες και τα σχολεία

Στο θέμα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των μασκών, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, οι μεταλλάξεις δεν είναι πρωτόγνωρες, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία.

Μένουν να αποδειχτούν οι πρώτες εκτιμήσεις για την επιθετικότητα της μετάλλαξης και γι’ αυτό είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα.

Δήλωσε ότι «φτιάξαμε πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για να ανιχνεύσουμε  εγκαίρως και να ταυτοποιήσουμε  περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία».

Για τις μάσκες ο κ. Σουρβίνος δήλωσε ότι αν και οι υφασμάτινες έχουν μικρότερη προστασία από τις χειρουργικές, μέχρι σήμερα συνέβαλαν στην προστασία από την πανδημία και χαρακτήρισε υπερβολή το να φορέσει κάποιος δύο μάσκες.

Τέλος, δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων έγινε μετά το ξεπέρασμα του «σκοπέλου των γιορτών» και ότι τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου πάνε χωρίς τη συνοδεία των γονιών και έτσι δεν επιβαρύνονται οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός.Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη - Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος

«Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», δήλωσε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής.

Επιπλέον, εξήγησε πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο» πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα.

 

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Χρειάζεται παραπάνω μέρες ο εντοπισμός

Όσον αφορά τη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».

Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός: «Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ