Στ' Ανώγεια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Πραγματοποίησε κι επίσκεψη στον Σκίνακα

Το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020 επισκέφθηκε το Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, διοικητικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Την κ. Γιαννόπαπα συνόδευε αντιπροσωπία από το ΙΤΕ μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα κ. Βασίλης Χαρμανδάρης και ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ και ο  κ.  . 

Η κ. Γιαννόπαπα, η οποία είχε συναντήσεις νωρίτερα στο Ηράκλειο με στελέχη του ΙΤΕ, ξεναγήθηκε στους χώρους του ΑΚΟΜ και ενημέρωσε το Δήμαρχο για τις νέες δυνατότητες που θα έχει η χώρα μας γενικά, αλλά και η Κρήτη ειδικότερα, λόγω της ανάπτυξης τεχνολογίας και υπηρεσιών που έχουν σχέση με το διάστημα. Πιο συγκεκριμένα η διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία του ΙΤΕ σε τηλεπικοινωνίες, ανάλυση δεδομένων, και λέιζερ, αλλά και οι εξαίρετες υποδομές του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, όπως το τηλεσκόπιο 1.3μ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα αναγνώρισης και παρακολούθησης δορυφόρων και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, συνεισφέροντας έτσι και σε θέματα ασφάλειας της χώρας μας. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης για τις υπηρεσίες αυτές τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος όσο και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα βοηθήσουν το ΙΤΕ και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα να βελτιώσει τις υποδομές του και να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό ερευνητικά. 

Ο Δήμαρχος χαιρέτησε τις πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους  ότι ο Δήμος Ανωγείων, όπως το κάνει εδώ και 35 χρόνια, θα συνεχίσει να στηρίζει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, όλες τις δραστηριότητες του Αστεροσκοπείου. Επίσης, ενημέρωσε ότι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέσα στο 2021 το έργο συντήρησης του δρόμου προς την κορυφή του Σκίνακα. Το έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, είναι αναγκαίο μια που οι φθορές λόγω του καιρικών συνθηκών του χειμώνα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια του δρόμου, τον οποίο χρησιμοποιούν και πολλοί κάτοικοι του Δήμου και των γύρω περιοχών. Επίσης ευελπιστεί ότι σύντομα θα βρεθεί και χρηματοδότηση για τη μόνιμη ηλεκτρική σύνδεση των κτιρίων του Αστεροσκοπείου με το δίκτυο της ΔΕΗ και δε θα είναι πλέον αναγκαία η χρήση των φωτοβολταϊκών καθώς και την ανάπτυξη των υποδομών για την δημιουργία του Αστεροσχολείου στο Σκίνακα.

Ο κ. Χαρμανδάρης, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την καθοριστική υποστήριξη που προσφέρει ο Δήμος Ανωγείων και οι κάτοικοί του στο Αστεροσκοπείο. Επιπλέον ενημέρωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ήδη δεσμεύσει ποσό 325,000 Ευρώ για την αγορά ενός νέου τηλεσκοπίου με διάμετρο 1μ καθώς και για τις προσπάθειες του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης να διασφαλιστεί το υπόλοιπο της απαραίτητης χρηματοδότησης. Το νέο τηλεσκόπιο θα εγκατασταθεί σε νέο κτίριο με θόλο διαμέτρου 5μ, οι εργασίες κατασκευής του οποίου ξεκινούν το Σεπτέμβριο. 

Μετά τη συνάντηση η κ. Γιαννόπαπα και η αντιπροσωπία του ΙΤΕ επισκέφθηκαν το Αστεροσκοπείο Σκίνακα.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ