Στα "άδυτα" της κλινικής Covid στο ΠΑΓΝΗ

Στα "άδυτα" της κλινικής Covid στο ΠΑΓΝΗ

Τί λέει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας για τους ασθενείς, τις ανάγκες αλλά και τους φόβους

Με διπλά γάντια, ολόσωμη στολή και προστατευτικά γυαλιά εισέρχονται στους θαλάμους των ασθενών της κλινικής Covid, στον 3ο όροφο του ΠΑΓΝΗ, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν επιφορτιστεί με την φροντίδα των ανθρώπων που νοσούν βαριά με κορωνοϊό και χρήζουν νοσηλείας.

Στους τρεις θαλάμους υπάρχουν κάμερες που συνδέονται με κεντρική οθόνη και μέσω αυτών οι γιατροί μπορούν να παρακολοθούν πως είναι οι ασθενείς ανά πάσα στιγμή.

Το στρες μεγάλο, καθώς πρόκειται για ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και επιπλοκές από τη μόλυνση με κορωνοϊό. Μεταξύ των πιο δύσκολων στιγμών, ωστόσο, είναι εκείνη κατά την οποία κάποιος ασθενής μπορεί να παρουσιάσει επιδείνωση και πρέπει επειγόντως να εισαχθεί στη ΜΕΘ.

Όπως εξηγεί στην κάμερα του MEGA ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και μέλος της ομάδας αντιμετώπισης covid, Θεοδόσιος Φιλιππάτος, "πάντα υπάρχει ένα δέος, μπαίνοντας σε θάλαμο ασθενούς με covid, υπό την έννοια της επαφής με ένα περιβάλλον που είναι μολυσμένο, με έναν ιό ο οποίος είναι επικίνδυνος".

Φόβος και αγωνία για τους ασθενείς

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη μονάδα covid έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του "αόρατου εχθρού", είναι όμως και φοβισμένοι.

Η νοσηλεύτρια της κλινικής Covid του ΠΑΓΝΗ, Αριστέα Ζουραράκη εξηγεί ότι "νομίζουν πως μπήκαν εδώ και ότι η πορεία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Προσπαθούμε όλοι να τους ενισχύσουμε και να τους βοηθήσουμε".

"Εμείς είμαστε εδώ και για να μειώσουμε τον φόβο αλλά και για να μπορέσουμε να τους κάνουμε καλά" - αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και υπεύθυνος της μονάδας, Διαμαντής Κοφτερίδης.

Μεταξύ των ασθενών που πέρασαν από την κλινική covid υπήρχαν και νέοι άνθρωποι, ακόμη και αρνητές του κορωνοϊού. "Βλέπουμε ανθρώπους, ακόμη και πιο νέους από εμάς, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες έρχονται και έχουν τρομερές ανάγκες οξυγόνου" - περιγράφει ο κ.Φιλιππάτος, ενώ το δυναμικό της κλινικής τονίζει πως "όποιος δεν πιστεύει, μπορεί να έρθει εδώ και να δει"!
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ